Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

9 stappen voor een geoptimaliseerde opslag en iCloud Drive in macOS Sierra

Apple heeft een functie in macOS Sierra gebouwd: geoptimaliseerde opslag. Hiermee wordt automatisch ruimte op je Mac vrijgemaakt.
iCloud Drive macOS Sierra
Icon voor macOS
macOS
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Geoptimaliseerde opslag

Apple heeft een nieuwe functie in macOS Sierra ingebouwd: geoptimaliseerde opslag. Hiermee wordt automatisch ruimte op je Mac vrijgemaakt. In de basis werkt de functie zoals het bekende programma CleanMyMac. Je start het automatische opruimen en vervolgens zoekt macOS naar dubbele downloads, cache-onderdelen, logbestanden of oude installaties van programma’s. Tot slot krijg je de mogelijkheid om de gevonden bestanden automatisch te laten verwijderen. In deze workshop laten we zien hoe de functie precies werkt.

Opschonen iCloud starten
1

Het opschonen starten

De functie voor geoptimaliseerde opslag zit een beetje verstopt. Je opent hem via ‘>Over deze Mac’. Ga daar naar het tabblad Opslag en kies de optie ‘Beheer’ rechtsboven.

Instructiefoto: Systeemscan
2

Systeemscan

Je Mac begint nu automatisch met het zoeken naar eventueel te verwijderen bestanden. Hoe voller je Mac, hoe langer het duurt dit is te zien aan de draaiende cirkeltjes. Haal dus even een kopje koffie.

Instructiefoto: Automatisch opruimen
3

Automatisch opruimen

Je krijgt aanbevelingen om opslag te winnen. Verwijder bekeken iTunes-content of oude Mail-bijlagen of laat bestanden die langer dan dertig dagen in de prullenmand staan weggooien.

Instructiefoto: Grote bestanden vinden
4

Grote bestanden vinden

In de linkerbalk vind je verschillende categorieën. Wij kiezen voor ‘Documenten’. Hier kun je filteren op ‘Grote bestanden’ of ‘Downloads’ en deze direct verwijderen, zonder de omweg Prullenmand.

Instructiefoto: Foto's optimaliseren
5

Foto’s optimaliseren

Bij Foto’s is er maar één optie: ‘Optimaliseer fotobibliotheek’. Maak je gebruik van iCloud fotobibliotheek dan download je met deze optie gecomprimeerde foto’s in plaats van de originelen.

Instructiefoto: iCloud Drive
6

iCloud Drive

Weinig opslag? Bewaar alleen recente bestanden op de Mac en de rest in iCloud. Schakel de functie ‘Bureaublad en documenten’ in.

Instructiefoto: Programma's
7

Programma’s

Gebruik je al je programma’s? Programma’s uit de App Store kun je gemakkelijk opnieuw downloaden, ze zijn dus veilig om (tijdelijk) te verwijderen.

Instructiefoto: Prullenmand legen
8

Prullenmand legen

Het is sneller om de prullenmand op de oude manier te legen, maar de functie is ook in geoptimaliseerde opslag gebouwd. Bekijk de inhoud van de prullenmand en maak hem leeg.

Instructiefoto: Meer categorieën
9

Meer categorieën

Als macOS denkt op andere plaatsen ruimte te kunnen winnen, dan toont het vanzelf extra categorieën. Bijvoorbeeld voor overbodige bestanden in iTunes of Mail.