Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Slim op reis met 22 tips voor Apple Kaarten en Google Maps

Met deze tips haal je meer uit Apple Kaarten, en we vertellen ook voor welke functies je juist beter bij Google Maps kunt zijn.
Tips Apple Kaarten
Icon voor Kaarten
Kaarten
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
30 minuten
Stappen:
22 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Ontdek de handigste tips

ftr_kaart_140
1

Maak lijsten voor je reis in Apple Kaarten

In Kaarten is het gemakkelijk om interessante plaatsen die je op vakantie wilt bezoeken te verzamelen, bijvoorbeeld in een ‘Reisgids’-lijst. Zoek een plaats en tik vervolgens op het icoontje met de plus en de tekst ‘Gidsen’. Kies ‘Nieuwe gids’ en geef hem een naam als ‘Roemenië 2022’. Als je geen foto als icoontje opgeeft (linksboven), gebruikt de app een foto uit Apple Kaarten.

Je voegt nog meer plaatsen op dezelfde manier toe. Vervolgens vind je de opgeslagen reisgidsen door de zoekbalk naar boven te slepen in de Kaarten op de iPhone of door in de zijbalk te kijken op de Mac. Bij bekendere plaatsen krijg je ook een korte beschrijving van Wikipedia voorgeschoteld.

ftr_kaart_140
2

Een échte reisgids

De Kaarten-app doet meer recht aan de benaming ‘reisgids’ als je bij het zoeken ‘bezienswaardigheden’ invult. Deze worden nu gemarkeerd op de kaart. Voor foto’s, extra informatie en gebruikersreviews gebruikt Apple onder meer ­TripAdvisor en Yelp.

Sinds een paar jaar werkt Apple ook samen met uitgevers die meer diepgaande informatie aanbieden. Deze inhoud is – indien beschikbaar – toegankelijk via de detailpagina voor een plaats onder ‘Gidsen’. Voor Nederland konden we bijvoorbeeld een aantal Engelstalige gidsen voor Amsterdam en Den Haag vinden.

Je kunt ook direct naar uitgevers zoeken voor een overzicht van de publicaties. Dat zijn bijvoorbeeld Lonely Planet, Street Art Cities, Culture Trip, Rick Steves’ Europe, en The Washington Post.

Apple kaarten tips
3

Vlieg over een stad met Flyover

Flyover is een manier om geselecteerde grote steden te ontdekken in een coole 3D-weergave. Je kunt met je iPhone, iPad of Mac over een stad vliegen of steden en bezienswaardigheden verkennen vanuit vogelperspectief in hoge resolutie. Stel je gewoon voor dat je met Kijk rond in de auto zit, en dat Flyover je een helicopter-view geeft.

Om Flyover te starten, open je een ondersteunde stad in Kaarten (bijvoorbeeld Rotterdam) en klik je op de Flyover-knop.

apple kaarten tips
4

Bekijk de aarde vanuit het heelal

Wanneer je maar ver genoeg uitzoomt in Apple Kaarten verschijnt er een wereldbol op je scherm. Door met je vinger te vegen geef je de wereldbol een draai. Standaard staat de kaart ingesteld op de optie ‘Verken’, maar check ook de andere weergaves, bijvoorbeeld satelliet. Je krijgt dan de dag- en nachtcyclus van de aarde te zien.

ftr_kaart_140
5

Kijk rond in de wereld

‘Kijk rond’ is Apple’s antwoord op Google Street View. Binnenkort komt het naar Nederland. We laten je alvast… rondkijken.

1 Ga naar je bestemming

Open Apple Kaarten en ga naar een plaats waar Kijk rond al wordt ondersteund. Wij kiezen voor het zonnige stadje Taormina in Sicilië, maar veel Duitse steden hebben het ook al.

2 Kijk rond

Zodra je ingezoomd bent op de plaats, vind je in de linkerbenedenhoek een verrekijker (die staat voor de functie Kijk rond). Tik erop en je belandt al op het straatniveau.

3 Bewegen

Door te vegen kijk je rond. Tik je op een positie in de verte, dan ga je daar met een vloeiende animatie heen. Het lijkt bijna alsof je zelf in de auto zit.

ftr_kaart_140
6

Meet afstanden

Hoe ver is de lawaaierige snelweg nou verwijderd van het vakantiehuis? En hoe ver is het naar de overkant van dat meertje? Dit is moeilijk te schatten in de Kaarten-app van Apple, maar je kunt het meten in Google Maps. Tik op het startpunt op de kaart. Dat moet een lege plek zijn, dus geen bezienswaardigheid, winkel of iets anders waar je uitgebreidere informatie over krijgt na een tik.

Sleep nu het info-venster naar boven. Hier vind je de knop ‘Afstand meten’. Selecteer het en verplaats de kaart zo dat het eindpunt op het gewenste eindpunt ligt. Je kunt de richting veranderen door op ‘Punt toevoegen’ te tikken. Links onderaan zie je de lengte.

ftr_kaart_140
7

Extensies voor Apple Kaarten

Wist je dat je direct vanuit Kaarten een taxi oproept of een tafel bij een restaurant reserveert? Dit is mogelijk via apps die als extensie in Kaarten werken. De app moet daarvoor wel op de iPhone staan. Download bijvoorbeeld OpenTable uit de App Store en log in op de app.

Ga dan naar ‘Kaarten’ in de Instellingen van iOS. Onder ‘Extensies’ kun je nu de beschikbare diensten activeren. Als je op een restaurant op de kaart tikt dat met OpenTable verbonden is, toont de detailpagina een knop om de reservering te maken. Taxidiensten zoals Uber kun je vinden als je een route plant, en bij het vervoersmiddel op de knop met de zwaaiende persoon tikt.

ftr_kaart_140
8

Bekijk temperatuur en luchtkwaliteit

Apple Kaarten laat altijd een weericoon en de temperatuur voor het huidige kaartfragment zien. Afhankelijk van het gebruikte besturingssysteem en de app-versie, moet je misschien een beetje inzoomen tot het icoontje onderaan in de hoek verschijnt. Als je het symbool op de iPhone ingedrukt houdt, verschijnt een weerbericht. Op de Mac brengt een klik je naar weather.com.

Bovendien kun je de luchtkwaliteit laten weergeven. Ga op de iPhone en iPad naar ‘Instellingen>Kaarten’. Schakel onder ‘Klimaat’ de ‘Luchtkwaliteitsindex’ (LKI) in. Op de Mac heb je de schakelaar via de ‘Voorkeuren’ van de app in de menubalk.

De luchtkwaliteitsindex in Europa werkt met kleurtjes: van turquoise (zeer goed) naar groen, geel (middelmatig) tot oranje en rood (zeer slecht). Voor andere landen, bijvoorbeeld de VS, toont de kaart app een waarde voor de LKI. Door verschillende schalen, soms zelfs verschillende kleurcoderingen, is de informatie tussen landen niet altijd vergelijkbaar.

ftr_kaart_140
9

Plan een reis op de Mac of iPad

Je kunt een route naar een ander apparaat sturen. Dit is handig als je bij het plannen gebruik wilt maken van het grotere scherm van je Mac, maar met de iPhone wilt navigeren. Heel veel plannen kun je echter nog niet in Kaarten. Voor automobilisten zijn er schakelaars in de instellingen om tolwegen en snelwegen te vermijden. Dat is het wel zo’n beetje.

Zelfs tussenstops bij restaurants of benzinestations kunnen alleen worden toegevoegd terwijl de navigatie loopt. Daar komt verandering in met iOS 16. Dan ondersteunt Kaarten ook vooraf geplande tussenstops. Als je een adres zoekt in de app of een punt op de kaart aantikt en dan ‘Route’ kiest, krijg je verschillende suggesties.

In macOS stuur je de gegevens direct naar Kaarten op de iPhone via de Deel-knop, of stuur je een link door via AirDrop of Mail. Zoekopdrachten op de iPad zet je over op een ander apparaat via Handoff.

Ga naar de appkiezer op de iPhone door van de onderste rand naar het midden van het scherm te vegen (of tweemaal op de thuisknop te klikken). ­Kaarten verschijnt nu onderaan. Door erop te tikken worden routegegevens naar je iPhone gestuurd, maar niet al je route-voorkeuren. Je ­iPhone gaat de route sowieso opnieuw berekenen.

Met Google Maps kun je de route uitgebreider beïnvloeden en bijvoorbeeld al tussenstops toevoegen. Als je op de Mac wilt plannen, log dan eerst in met je Google-account in de browser en in de Maps-app op de iPhone. Bereken nu je route. Let op: je kunt de route alleen beïnvloeden door tussenstops aan de lijst toe te voegen. Als je de route direct op de kaart versleept, worden de wijzigingen niet gesynchroniseerd met andere apparaten.

ftr_kaart_140
10

Gebruik andere apps

Niet overtuigd door de route in Kaarten? Tik op de duur van een route, scrol helemaal naar beneden naar ‘Deel’ en kies ‘Route-apps’. Hier kun je het begin- en eindpunt snel doorsturen naar bijvoorbeeld Google Maps, mapy.cz of een speciale ov-app.

ftr_kaart_140
11

Vraag het aan Siri

Je kunt spraakassistent Siri ook gebruiken voor kaartfuncties, bijvoorbeeld: ‘Navigeer van Nijmegen naar Rome’, ‘Navigeer te voet naar het station’, ‘Stop navigatie’.

Je hoeft geen adressen uit het adresboek te zoeken als ze in de contacten zijn opgeslagen: ‘Maak een route met de trein naar Ward Edema’.

Als je je door Google wilt laten leiden, zeg dan iets als: ‘Route in Google Maps naar de Domtoren in Utrecht op de fiets’.

ftr_kaart_140
12

Handige trucjes voor tijdens de navigatie

Tijdens het navigeren heb je ook een aantal opties in Apple Kaarten. Als je onderin op het paneel met de aankomsttijd tikt, vind je de knop ‘Voeg stop toe’ voor zes categorieën, bijvoorbeeld parkeergarages en tankstations. Via ‘Deel aankomst’ stuur je de geschatte aankomsttijd naar een contactpersoon. Heeft diegene een iPhone, dan gebeurt dit in Kaarten, anders via ­Berichten.

Via een tik op de knop rechtsboven schakel je tussen de huidige weergave en de hele kaart. Met een tik op de straatnaam bovenin krijg je een geschreven overzicht van je route. Overigens: door twee vingers omhoog of omlaag te schuiven, kun je hier ook de hoek van het uitzicht veranderen.

ftr_kaart_140
13

Een geparkeerde auto terugvinden

Mensen met een bluetooth-autoradio of CarPlay schakelen in ‘Instellingen>Kaarten’ de optie ‘Toon parkeerlocatie’ in. Op die manier onthoudt je iPhone automatisch waar je auto geparkeerd staat. Of eigenlijk: waar de verbinding tussen auto en iPhone verbroken werd. De Siri-opdracht ‘Waar is mijn auto?’ roept die locatie op.

Geen bluetooth of CarPlay? Dan kun je de parkeerplaats in Kaarten opslaan door kort op je blauwe positiestip te tikken en te kiezen voor ‘Voeg speld toe’ of door je vinger eventjes op een vrije plek op de kaart te leggen. Er verschijnt een locatiespeld. Kaarten onthoudt altijd alleen de laatst gemarkeerde plaats, tenzij je die opslaat in een gids (zie tip 1).

Met Google krijg je handig een speciale markering om de huidige plaats als parkeerplaats op te slaan. Als je op het locatiestip tikt, verschijnt de optie ‘Instellen als parkeerplek’.

ftr_kaart_140
14

Fietsroutes berekenen

Het is al een tijdje mogelijk om in Apple Kaarten fietsen als ‘vervoerstype’ in te stellen. Bij de ­navigatie wordt dan – zo mogelijk – rekening gehouden met heuvels en drukke wegen. Op dit moment heb je echter niets aan deze instellingen: in Europa is fietsnavigatie tot nu toe alleen beschikbaar voor Londen. In de toekomst zal het echter naar Nederland en België komen.

Tot die tijd gebruiken fietsers beter Google Maps, dat schittert met een uitgebreid netwerk van routes. Als je de routeplanning omschakelt van auto naar fiets, toont de kaart een hoogteprofiel. De geschatte aankomsttijd is natuurlijk aangepast aan je vervoersmiddel.

ftr_kaart_140
15

Muziekbediening tijdens navigatie

In Google Maps kun je zonder de app te verlaten naar het volgende nummer springen of de muziek pauzeren. Ga hiervoor in ‘Google Maps>Instellingen>Navigatie’ naar ‘Apps voor het afspelen van muziek’. Hier schakel je ondersteuning voor Apple Music of Spotify in. Eventueel moet je in de Instellingen van iOS onder ‘Google Maps’ nog de app toegang geven tot je ‘Media en Apple Music’.

Een net zo goed en misschien veiliger alternatief voor de bediening is overigens Siri. De spraakassistent begrijpt niet alleen de commando’s ‘Speel muziek’ en ‘Volgend nummer’, maar kan bijvoorbeeld ook op verzoek afspeellijsten, artiesten of muziekstijlen starten. Natuurlijk werkt dit voor alle navigatie-apps, en dus ook voor gebruikers van Apple Kaarten.

ftr_kaart_140
16

Gedetailleerde informatie over incidenten

Apple’s kaartendienst geeft je informatie over verkeersincidenten. Tik gewoon op een waarschuwingspictogram om meer te weten te komen – bijvoorbeeld de omvang en duur van de wegwerkzaamheden of een wegafsluiting.

ftr_kaart_140
17

Indoor-kaarten openen

De Kaarten-app helpt je ook binnen gebouwen. Zoom bijvoorbeeld in op Schiphol en tik op ‘Bekijk binnenkant’ bij de verschillende pieren. Je ziet zelfs precies waar de veiligheidscontroles zijn, evenals de check-ins en parkeergarages. Als meer mensen dat de afgelopen maanden hadden geweten, dan was het nooit zo misgegaan op het vliegveld.

ftr_kaart_140
18

Geopende tabbladen en vensters

In de macOS-versie van Kaarten kun je met meerdere vensters en tabbladen werken, bijvoorbeeld om verschillende plaatsen te vergelijken. Gebruik daarvoor de uit ­browsers bekende sneltoetsen: Cmd+N opent een nieuw venster, Cmd+T een nieuw tabblad. Je begint in beide gevallen met het gebied waar je al naar keek.

Met de multitasking mogelijkheden van iPadOS krijg je ook extra vensters op de iPad. Met een geopende Kaarten-app tik je boven op de drie puntjes. Kies dan de middelste optie voor ‘Split View’. Open daarna gewoon nogmaals de Kaarten-app voor een tweede kaartweergave.

ftr_kaart_140
19

Toon widgets

De widget van Kaarten vertelt je je ­huidige locatie, de laatste plaats die je hebt gezocht of (tijdens navigeren) de geschatte aankomsttijd. Om het aan het beginscherm toe te voegen, plaats je je vinger op een lege plek op het scherm en tik je op ‘+’. Kies Kaarten, kies de gewenste grootte voor het infokader en plaats het op het scherm via ‘Voeg widget toe’.

Google is dan wel wat veelzijdiger. Maps biedt vier widgets: realtime reisinformatie, de huidige verkeerssituatie, en een gids genaamd ‘Plaatsen in de buurt vinden’, die nabijgelegen bezienswaardigheden benoemt en de mogelijkheid biedt om een beoordeling te schrijven. De laatste is er in twee formaten.

ftr_kaart_140
20

Kaartgegevens toevoegen

Mist er iets op Apple Kaarten? Je kunt ontbrekende gegevens toevoegen en veranderen – of het nu gaat om een monument of informatie over een winkel. Je maakt een nieuwe locatie op de iPhone via de drie puntjes en dan ‘Meld een probleem>Zet in Kaarten’.

Je kunt ook een adres zoeken en direct op ‘Zet in Kaarten’ tikken. Als er al een bedrijf of iets dergelijks is gemeld, tik je erop en ga je naar ‘Meld een probleem’. Je kunt bijvoorbeeld openingstijden veranderen of een website toevoegen. Tik dan op ‘Stuur’ om de gegevens ter controle naar Apple te sturen.

Kies ten slotte nog of het team van Kaarten per e-mail contact met je mag opnemen. In ieder geval worden de ­inzendingen volgens Apple tot twee jaar aan je Apple ID gekoppeld. Deze link verschijnt echter niet in het openbaar.

Je kunt ook POI’s toevoegen in Google Maps. Om dit te doen moet je met een Google-account in de app ingelogd zijn. Plaats je vinger op de gewenste plaats op de kaart en sleep dan het info-venster naar boven. Kies ‘Ontbrekende plaats toevoegen’. Van reeds ingevoerde plaatsen kun je de gegevens in het infovenster bewerken via ‘Bewerking voorstellen’. Net als Apple controleert ook Google de vermeldingen.

ftr_kaart_140
21

Download kaarten voor offline gebruik

Apple biedt op de iPhone geen mogelijkheid om kaarten handmatig offline op te slaan. In de cache blijven de kaartgegevens echter wel enkele dagen staan. Op die manier kun je dus wel wat kaartgegevens bewaren die ook toegankelijk zijn als je geen wifi of mobiel netwerk hebt.

Zoom vóór een reis sterk in op de gebieden waar je een gebrek aan internet vreest. Zonder netwerk kun je de zoekfunctie niet gebruiken en geen navigatie starten. Maar de app toont je tenminste de positie op de kaart.

Google Maps daarentegen laat je delen van een kaart lokaal opslaan. Navigeer eerst naar de gewenste regio. Tik nu op je account-icoon in de zoekbalk rechts – het maakt niet uit of je ingelogd bent of niet. Kies ‘Offline kaarten’.

Met het tandwieltje kun je eerst de instellingen finetunen en zo bijvoorbeeld downloads beperken voor als je wifi hebt. Tik nu op ‘Je eigen kaart selecteren’ en pas de positie en grootte aan. Tip: je kunt een horizontaal vak krijgen door de iPhone te draaien. Tik tenslotte op ‘Downloaden’.

ftr_kaart_140
22

Navigeren op de Mac

Al in Big Sur gaf Apple de Kaarten-app een groot redesign met vernieuwde bediening. Om de dienst op de Mac te gebruiken, moet je eerst en vooral vertrouwd zijn met deze bediening. Met een Magic Mouse verplaats je het kaartfragment door met een vinger over de bovenkant van de muis te vegen – klikken is niet nodig.

Houd je de Shift-toets ingedrukt, dan veeg je omhoog om in te zoomen op de kaart en omlaag om uit te zoomen. Je kunt ook klikken en de muis omhoog of omlaag bewegen. Met dubbelklikken zoom je in. Voor het omgekeerde effect houd je de Option-toets ingedrukt.

Door met de muis omhoog of omlaag te vegen terwijl je de Option-toets ingedrukt houdt, verander je de kantelhoek van de standaardkaart en van de 3D-weergave. Als je je vinger naar links of rechts beweegt, draai je de kaart. Je kunt de kaart naar het noorden richten door op het kompas te klikken of met de sneltoets Shift+Cmd+pijltje omhoog.

Als trackpadgebruiker gebruik je twee vingers om het kaartfragment te verplaatsen. Net als bij foto’s vergroot je een uitsnede door je vingers te spreiden. Je kunt de kantelhoek van 3D-weergaven veranderen met twee vingers terwijl je de Option-toets ingedrukt houdt. Er is ook een schuifregelaar naast het kompas.

Gebruik het toetsenbord om te navigeren met de pijltjestoetsen of – terwijl je de Option-toets ingedrukt houdt – om de kaart te zoomen en te draaien. Cmd+4 start de satellietweergave.