Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple Kaarten: Ontdek alle nieuwe functies in iOS 16

Na de release van iOS 16 heeft Apple Kaarten wat nieuwe functies gekregen. Gebruik jij deze app als reisgids? Lees hier hoe je ze gebruikt.
Apple Kaarten nieuwe functies iOS 16
iOS 16
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
6 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Over Apple Kaarten

Apple Kaarten is Apple’s antwoord op Google Maps. Met de app kun je bijna alles wat zijn rivaal ook kan: navigeren, routes plannen, locaties opzoeken en informatie opzoeken over winkels, restaurants en andere instanties. In het najaar van 2022 heeft Apple Kaarten er in iOS 16 allerlei nieuwe functies bij gekregen, ook in Nederland en België. In deze workshop leggen we al deze vernieuwingen uit. Met als hoogtepunt: het toevoegen van tussenstops op je autoroute!

Apple Kaarten: kleine nieuwe functies in iOS 16

Vernieuwde weergave

De kaarten in het buitenland hebben de vernieuwde weergave al even, maar Nederland en België nu ook. Denk aan verbeterde kleuren, contouren rondom gebouwen en andere details die het gemakkelijker maken om plekken te onderscheiden.

Hoogtestijgingen

Ook nieuw voor Nederland en België: de hoogtestijgingen voor wandelroutes! Dit zie je aan teksten als ‘Klim van 200 meter’, zodat je dit kunt vermijden. Als er echt geen andere weg is, verschijnt er een waarschuwingsicoontje.

Foto-aanbieders

Kaarten heeft een nieuwe schakelaar waarmee je aangeeft of andere bedrijven je geüploade foto’s mogen gebruiken voor hun producten of diensten. Deze staat standaard uit, maar je activeert hem bij ‘Instellingen>Kaarten>Sta toe dat foto-aanbieders je foto’s gebruiken’.

VoiceOver

Wandelaars die de VoiceOver-functie op hun iPhones hebben geactiveerd, worden vanaf nu op de hoogte gebracht zodra zij het startpunt van hun wandelroutes bereiken. Dit met dank aan de hoor- en voelbare feedback van Kaarten.

Apple Kaarten: grote nieuwe functies in iOS 16

ws_kaarten_144
1

3D-kaarten

Zoom in op een grote stad en hij verschijnt: de knop voor 3D-kaarten! Tik hierop om platte gebouwen te veranderen in inzichtelijke blokken. De kaarten waren er al voor plekken in het buitenland, nu ook voor Nederland en België.

ws_kaarten_144
2

Kijk rond

‘Kijk rond’ is Apple’s alternatief voor Street View. Zoek naar een locatie, tik linksonder op de verrekijker en bekijk het straatbeeld van deze plek. Het werkt nu ook in Nederlandse en Belgische steden, maar nog niet overal.

ws_kaarten_144
3

Fietsroutes

Ook nieuw voor ons: fietsroutes. Hiermee begeleidt Kaarten je zelfs op je tweewieler van A naar B. Plan een route (zie de volgende drie stappen), maar kies bij vervoer voor ‘Fiets’. Bevestig je iPhone aan het stuur en trappen maar!

Plaats tussenstops op je route

ws_kaarten_144
1

Tussenstops toevoegen

Om tussenstops op je route te plaatsen, begin je op dezelfde manier als normaal: je zoekt naar de locatie die je uiteindelijk wilt bereiken. Open de app, tik op de zoekbalk onderin en zoek naar je bestemming. Selecteer deze.

ws_kaarten_144
2

Vervoer

Tik op de blauwe knop, daarna op ‘Auto’. Bepaal nu hoe je gaat reizen: met de auto, de fiets, via het openbaar vervoer, een ritservice of toch te voet. Tussenstops werken vooralsnog alleen met autoritten, dus kies ‘Auto’.

ws_kaarten_144
3

Beginpunt

Waarschijnlijk stippel je de route thuis uit, maar misschien wordt dit niet je beginpunt. Wijzig dit door op ‘Mijn locatie’ te tikken en naar de daadwerkelijke startplek te zoeken. Handig als je alvast een vakantieplanning maakt.

ws_kaarten_144
4

Tussenstops

Het begin- en eindpunt is duidelijk, nu de tussenstops nog. Daarvoor tik je op ‘Voeg stop toe’ en zoek je nogmaals naar een van je bestemmingen. Deze verschijnt nu onderaan het lijstje van alle stops op je route.

ws_kaarten_144
5

Herhalen

Voer stap vier uit voor alle plekken waar je wilt stoppen, tot maximaal vijftien keer. Klopt de volgorde niet meer? Leg je vinger op de drie strepen naast een van de stops en sleep naar boven of beneden. Doe dit tot de route klopt.

ws_kaarten_144
6

Let’s go!

Zodra je klaar bent om te gaan, tik je op de groene ‘Start’-knop onder in het scherm. Kaarten stuurt je nu naar de eerste tussenstop op de route, daarna de tweede en zo verder. Totdat je bij de eindbestemming bent gearriveerd!

Nog geen groen licht

Elk jaar – na Apple’s grote update-traditie – zijn er wel wat nieuwe functies die we in Nederland en België nog moeten missen. Ook met de komst van iOS 16, want in de Verenigde Staten is Apple Kaarten nu een onmisbare app voor het openbaar vervoer. Zo zijn er al langer gebieden waar reizigers hun ov-abonnementen in Wallet kunnen zetten, maar vanaf nu kan dit rechtstreeks vanuit Apple Kaarten. Dus zonder dat zij eerst de Wallet-app moeten openen.

Hetzelfde geldt voor het bekijken van je reistegoed, evenals het verhogen daarvan. In sommige gebieden kunnen Kaarten-gebruikers zelfs al zien wat zij voor een kaartje gaan betalen, gewoon tijdens het plannen van hun route. Apple, denk je ook aan ons?