Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Zo kun je de taalinstellingen veranderen in Pages en Numbers

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Taalinstellingen aanpassen Pages Numbers

Pages en Numbers hebben een handvol ingebouwde taalinstellingen die je zelf kunt veranderen, zodat al je bestanden aansluiten bij je doeltaal. Het gaat hier niet om spelling en grammatica, maar juist om factoren die je over het hoofd ziet. Denk aan valutasymbolen, decimaaltekens of hoe datums worden genoteerd. En om nóg een stap verder te gaan: deze zaken verschillen zelfs per regio. Schrijf je een Engelstalige tekst, dan moet je alsnog vaststellen of het voor een Amerikaans of Brits publiek is. In deze workshop ontdek je hoe je zulke details snel aanpast op je Mac!

Lees verder na de advertentie

Taalinstellingen veranderen in Pages en Numbers: wat je moet weten

Taal

Taalinstellingen aanpassen Pages Numbers

Engels, Duits, Frans – je bent nooit klaar met leren als het om taal gaat. Schrijf je regelmatig teksten in een tweede taal, dan is het handig om Pages en Numbers hiervan op de hoogte te brengen. Deze apps passen bepaalde details voor je aan.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Regio

Veel talen hebben regionale varianten. Neem bijvoorbeeld het Engels: Brits Engels en Amerikaans Engels wijken enorm van elkaar af. Het is voor je bestand daarom cruciaal om één specifieke regio als uitgangspunt te nemen.

Cijfers

Valutasymbolen verschillen per regio, maar cijfernotaties ook. Zo gebruiken Nederlanders komma’s voor decimalen en punten na duizendtallen, maar Amerikanen doen dit andersom. Slechts een detail, maar je komt wel ­professioneler over als je het goed doet.

Datums

Je verwacht dat de volgorde ‘dag-maand-jaar’ overal wordt gehanteerd. Toch heeft elke regio zijn eigen manier van datumnotatie. Pas internationale bestanden in Pages en Numbers hierop aan om geen belangrijke datums te missen.

1 Nieuw document

ws_pages_137

Je moet eerst een nieuw bestand maken voordat je de instellingen kunt veranderen. Open Pages of Numbers, klik op ‘Nieuw document’ en kies het sjabloon ‘Leeg’. Bevestig je keuze met ‘Maak aan’.

2 Tabel maken

ws_pages_137

In een tabel worden de taalverschillen in één klap duidelijk. Deze stap kun je in Numbers overslaan, maar in Pages klik je in de knoppenbalk op ‘Tabel’ en kies je een lay-out met minstens twee kolommen.

3 Datums

ws_pages_137

Een van de kolommen vul je met willekeurige datums. Hiervoor houd je de volgorde van het voorbeeld ‘13/02/22’ aan. Selecteer daarna de kolom, ga naar ‘Cel>Gegevensnotatie>Datum en tijd>Datum’ en kies je gewenste format.

4 Bedragen

ws_pages_137

Gebruik de andere kolom voor bedragen. Het maakt niet uit wat voor cijfers je kiest, maar noteer in ieder geval wat getallen boven de duizend en met decimalen. Zo zie je precies hoe de punten, komma’s en het euroteken veranderen.

5 Menu

ws_pages_137

Al het voorwerk zit er nu op; tijd om in de taalinstellingen van Pages en Numbers te duiken. Deze zijn nieuw, maar zitten wel verborgen. Je vindt het betreffende menu via ‘Archief>Geavanceerd>Taal en regio’.

6 Taal instellen

ws_pages_137

Selecteer de schakelaar naast ‘Taal’ en kies er een uit. Je hebt maar liefst 33 opties: Zweeds, Grieks, Chinees – Apple heeft overal aan gedacht. Let wel op: je móét deze stap uitvoeren voordat je de regio kunt instellen.

7 Regio kiezen

ws_pages_137

Je Mac doet aanbevelingen voor de regio op basis van de taal die je hebt geselecteerd. Heb je bijvoorbeeld Engels gekozen, dan kun je onder andere ‘Verenigde Staten’ kiezen. Selecteer een regio en klik op ‘Gereed’.

8 Valutasymbool

ws_pages_137

Je hele document is nu aangepast, behalve het valutasymbool. Selecteer de bedragen en ga naar ‘Cel>Gegevensnotatie>Valuta’. Klik halverwege het menu nogmaals op ‘Valuta’ en maak je keuze. Let op, bedragen worden niet omgerekend.

9 Controlerondje

ws_pages_137

We sluiten de workshop af met een controlerondje. Hierbij let je dus op valutasymbolen, datumnotaties, en cijfers met komma’s en punten. Als je alle stappen goed hebt uitgevoerd, passen deze gegevens nu bij je doeltaal en -regio.

Spelling- en grammaticacontrole

Met de stappen in deze workshop wijzig je taaldetails in je huidige bestand, maar ze hebben geen invloed op je spelling en grammatica. Is ook niet nodig, want dit doet je Mac vanzelf: je apparaat herkent de taal waarin je schrijft en past de controletaal meteen aan.

Wil je checken of deze functie daadwerkelijk is geactiveerd? Ga dan naar ‘Systeemvoorkeuren>Toetsenbord>Tekst’. Als de functie werkt, staat de optie ‘Automatisch op taal’ direct onder het kopje ‘Spelling’. Zie je hier alleen een specifieke taal staan? Klik dan op de schakelaar en selecteer de juiste optie.