Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Alle nieuwe functies van watchOS 8 uitgelegd

Met de nieuwe functies voor watchOS 8 wordt de slimste smartwatch wéér wat slimmer. En jij ook, want hier staan ze allemaal uitgelegd.
WatchOS 8 nieuwe functies
Icon voor watchOS
watchOS
Icon voor Apple Watch
Apple Watch
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
30 minuten
Stappen:
29 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Over watchOS 8

Met de grote updates voor iOS, iPadOS en macOS zou je bijna vergeten dat ook de Apple Watch dit jaar een flinke update met nieuwe functies heeft gekregen: watchOS 8.

Hoewel de verbeteringen dit jaar subtiel zijn, zijn alle nieuwe features bij elkaar opgeteld een mooi pakket. Zo is er onder andere de nieuwe app Mindfulness, een gave nieuwe Portretten-wijzerplaat, en ondersteuning voor Focus – een functie die je waarschijnlijk al kent van de iPhone, iPad en Mac.

In deze feature zetten we alles wat de update te bieden heeft voor je op een rij!

Zo installeer je watchOS 8

Alle Apple Watch-modellen vanaf de Series 3 ondersteunen watchOS 8. Daaronder valt ook de Apple Watch SE. Als je niet zeker weet welk model je hebt, dan kun je dit op de onderkant van de Watch terugvinden.

Om de update te installeren moet je eerst je gekoppelde iPhone hebben bijgewerkt naar iOS 15. Ga vervolgens naar de Watch-app, en tik op ‘Algemeen>Software-update’ om je Apple Watch bij te werken. En er is goed nieuws voor eigenaren van een Series 3: in tegenstelling tot voorgaande updates hoef je je Watch niet meer voorafgaand aan de update te wissen.

Een flinke upgrade voor Foto’s

De Foto’s-app op je Apple Watch kan u veel meer

Foto’s heeft een flinke upgrade gekregen in watchOS 8. Je hebt nu op je Watch toegang tot terugblikken, uitgelichte foto’s en een map naar keuze. Bovendien deel je nu supersnel foto’s, direct vanaf je Watch.

1

Stel in

Om in te stellen welke foto’s je ziet op je Watch, navigeer je in de Watch-app op je iPhone naar Foto’s. Hier zet je terugblikken en uitgelichte foto’s aan of uit, en selecteer je een specifiek album om te synchroniseren.

2

Overzicht

Als je nu Foto’s op de Watch opent, zie je afhankelijk van je instellingen tot drie verschillende ‘mappen’ waar je doorheen kunt scrollen. Tik op eentje om hem te openen.

3

Wieltje

In een map werkt de kroon van de Watch iets anders dan je gewend bent. Als je er aan draait, zoom je namelijk in op de foto’s. Als je door de foto’s heen wilt scrollen, veeg je over het scherm.

4

Delen

Wanneer je een foto hebt geopend, zie je rechtsonderin een Deel-knop. Tik hierop, en je ziet recente iMessage-contacten waarmee je de foto kunt delen. Of scrol even naar beneden om hem in te stellen als wijzerplaat.

Portretten-wijzerplaat

Met de nieuwe Portretten-wijzerplaat laat je foto’s die je met de Portretmodus op je iPhone hebt gemaakt, schitteren op je Watch. Je stelt ‘m in via de Watch-app op je iPhone, bij ‘Wijzerplaten>Nieuwe wijzerplaten>Portretten’.

Een portretfoto met wat extra ruimte boven het hoofd werkt het best, omdat je dan een cool diepte-effect krijgt waarbij de tijd gedeeltelijk achter de persoon komt te staan.

Mindfulness-app

De app Ademhaling is compleet vernieuwd en heet voortaan Mindfulness. Naast de bekende ademhalingsoefeningen zit er nu ook een Reflectie-modus in. Ga in een comfortabele houding zitten, neem een diepe adem en start een sessie door op ‘Reflectie’ te tikken.

Je krijgt van je Watch iets om over na te denken, en vervolgens komt er een zeer rustgevende animatie in beeld. Je kunt overigens voorafgaand aan een sessie op de drie puntjes tikken om een duur te kiezen tot vijf minuten.

Vergeet-mij-nietjes op je Watch

Krijg een melding op je Apple Watch als je je iPhone ergens laat liggen. Zoek Mijn is in watchOS 8 gesplitst in drie apps: Personen, Apparaten en Objecten. Met Personen voeg je vrienden of familie toe die je wilt volgen op de kaart, met Apparaten zie je de locatie van al je Apple-apparatuur, en met Objecten volg je onder andere je AirTags.

Maar de ster van de show is een nieuw trucje: ‘Melding indien achtergelaten’. Hierbij geeft je Watch een seintje als je je iPhone achterlaat.

1

Open

Open de Zoek apparaten-app. Je herkent hem aan het groene bolletje met de MacBook en iPhone.

2

Zoek je iPhone

Er verschijnt een lijst van je Apple-apparaten. Scrol naar je iPhone, en tik erop.

3

Melding indien achtergelaten

Scrol naar beneden naar de optie ‘Melding indien achtergelaten’ en tik erop. Activeer de optie vervolgens met de schakelaar.

Timer? Timers!

De Apple Watch heeft een nieuwe functie waar we lang op moesten wachten: meerdere timers die tegelijk lopen! Je kunt nu dus een timer zetten voor het koken van je pasta, zonder dat je andere timer voor de wasmachine verloren gaat. Kan iemand ons uitleggen waarom de iPhone dit niet kan?

1

Zoals gewend

Start een timer zoals je gewend bent. De timer heeft nu een cirkel waardoor je in een oogopslag ziet of hij bijna afgelopen is.

2

En nog één

Tik linksboven op het pijltje terug. De oude timer loopt door, terwijl je een tweede kunt starten vanuit dit menu.

3

Timer-lijst

Na het starten van een tweede timer, tik je weer op het pijltje linksboven. Je ziet nu je lopende timers onder elkaar. Wil je er eentje stoppen? Sleep hem dan naar links en tik op het kruisje.

Hocus Pocus met Focus

Focus is de opvolger van Niet Storen, en is naast iOS 15 en macOS Monterey ook beschikbaar in watchOS 8. Hiermee stel je profielen in die bepalen welke meldingen zichtbaar moeten blijven, en welke meldingen juist stilgehouden moeten worden. Zo kun je bijvoorbeeld op kantoor je meldingen beperken tot werkgerelateerde mailtjes en berichten, en thuis juist alle werkgerelateerde meldingen uitschakelen.

1

Op je iPhone

Je stelt Focus in op je iPhone. Ga naar ‘Instellingen> Focus’ en configureer ‘Persoonlijk’ of ‘Werk’, of maak met het plusje rechtsboven een nieuwe Focus aan.

2

Toegestane personen

Stel in wie je mag storen met berichten én telefoontjes. Bij de Werk-focus bijvoorbeeld, je collega’s. Daaronder, bij ‘Oproepen van’, kies je mensen voor wie je uitsluitend telefonisch bereikbaar bent. Tik ten slotte op ‘Sta toe’ .

3

Apps

Stel nu in welke apps je meldingen mogen sturen. De apps die je niet toevoegt, sturen alleen nog stille meldingen die automatisch in een overzicht worden gezet. Tik weer op ‘Sta toe’.

4

Watch

Nadat je Focus is ingesteld, verschijnt hij automatisch op je Watch. Je bereikt hem via het maan-icoontje in het Bedieningspaneel, waar je komt door van onder naar boven te vegen op je wijzerplaat.

5

Lengte

Tik je Focus aan, en je krijgt meerdere opties voor hoelang hij actief moet blijven. Dit kan ook gebonden worden aan je locatie, bijvoorbeeld met ‘Aan totdat ik vertrek’.

6

Indicator

Bovenaan je wijzerplaat zie je direct welke Focus er actief is. In dit voorbeeld hebben we ‘Werk’ geactiveerd. Wil je de Focus handmatig uitzetten? Dit doe je wederom via het bedieningspaneel.

Exact de juiste kleur

De kleuropties van de wijzerplaten op de Apple Watch werden door de jaren heen steeds uitgebreider. En toch kwam het maar al te vaak voor dat de kleur nét niet paste bij je bandje of je outfit.

Gelukkig heeft Apple nu eindelijk de mogelijkheid toegevoegd om je kleur heel precies aan te passen, en tegelijkertijd is het kleurenmenu een stuk overzichtelijker gemaakt.

1

Watch-app

Open de Watch-app op je iPhone en tik bovenaan op een wijzerplaat waar je de kleur van wilt veranderen, of voeg een nieuwe toe bij het tabblad ‘Wijzerplaten’.

2

Pas aan

Selecteer uit de kleurbolletjes een van de kleuren aan de linkerkant van de ‘streep’. Dit zijn de kleuren die je zelf kunt wijzigen. Met de balk onder de kleur pas je hem vervolgens precies aan.

3

Collecties

Tik op de ‘+’-knop helemaal aan de rechterkant van alle kleurbolletjes. Er verschijnt een lijst met kleuren die passen bij alle voorgaande collecties van de Apple Watch-bandjes. Tik aan welke je in je overzicht wilt, en tik op ‘Gereed’.

4

In het klein

Je kunt je wijzerplaat-kleur natuurlijk ook direct vanaf je Watch instellen. Houd hiervoor eerst je vinger op het scherm terwijl je wijzerplaat in beeld is. Tik vervolgens op ‘Wijzig’ en veeg horizontaal naar ‘Kleur’.

5

Streepje

Net als op de iPhone, geldt dat alle kleuren vóór de streep aan te passen zijn. Scrol met het wieltje om een kleur te selecteren, en tik vervolgens op het geselecteerde bolletje.

6

Pas aan

Dezelfde balk om de kleur aan te passen die je al op de iPhone zag, verschijnt nu in beeld. Met het wieltje pas je de kleur aan. Klik daarna tweemaal op de kroon om je kleur op te slaan.

Nog meer kleine toevoegingen

Naast de functies die direct in het oog springen, zitten er ook nog allerlei kleine nieuwe trucjes in watchOS 8.

1

AssistiveTouch

Met AssistiveTouch bedien je je Apple Watch (Series 6, 7 en SE) met gebaren. Hierdoor is het mogelijk om de Watch te besturen met je dragende arm als je je andere arm niet kunt gebruiken. Je stelt het in op de Watch via ‘Instellingen>Toegankelijkheid>AssistiveTouch’.

Let goed op alle instructies: de gebaren spreken niet helemaal voor zich. Je kunt de instructies altijd teruglezen bij ‘Handgebaren>Meer informatie’ in het AssistiveTouch-menu.

2

Woordsuggesties

Heeft je Watch niet helemaal goed begrepen wat je hebt geschreven, bijvoorbeeld bij het opstellen van een berichtje? Tik op het verkeerde woord, en scrol met de kroon door de suggesties. Als je het vervangende woord hebt gekozen, laat je de kroon los. Geen backspace meer nodig!

Helaas werkt dit op het moment van schrijven echter nog niet met Nederlandse woorden.

3

Work-outs

Er zijn nieuwe work-outs beschikbaar in de Work-out-app. Zo kun je nu Tai chi beoefenen, evenals pilates, terwijl je Watch alles opmeet en bijhoudt. Open de Work-out-app, en scrol bijna helemaal naar beneden om Tai chi en pilates te vinden. Tik erop om de work-out te starten, of tik op de drie puntjes om een bepaald doel in te stellen.

4

Verbeteringen voor Altijd aan

Op de Apple Watch Series 5 en nieuwer (met uitzondering van de SE) ondersteunen nu meer apps het always-on-display, zoals Kaarten, Stopwatch, Wekkers en Timers. Hierdoor verdwijnt de app die je in beeld hebt, niet meer als de Watch in de always-on-stand schiet.

Heb je bijvoorbeeld Timers open staan? Dan blijf je die zien – alleen zie je niet meer de seconden aftellen.

5

Stabiliteit

Je Apple Watch houdt met watchOS 8 nu ook je wandelstabiliteit bij, en kan daardoor voorspellen of je een verhoogde kans hebt om in de nabije toekomst ten val te komen. Je checkt je huidige stabiliteit in de Gezondheid-app op je iPhone.

Bij het Gegevens-tabblad ga je naar ‘Mobiliteit>Wandelstabiliteit’. Hier kun je ook instellen dat je een waarschuwing krijgt als je stabiliteit achteruitloopt. Dit doe je via ‘Stabiliteitsmeldingen>Configureer’.

6

Ademfrequentie

Zet je de Focus ‘Slaap’ aan voordat je gaat slapen terwijl je de Apple Watch draagt? Dan wordt je slaap exact bijgehouden. En daar is in watchOS 8 een nieuwe meting bij gekomen: ademfrequentie. Hierdoor kun je gemakkelijk afwijkingen herkennen, bijvoorbeeld slaapapneu of een chronische longziekte.

In de Gezondheid-app op je iPhone vind je de gemeten data terug bij ‘Ademhaling>Ademfrequentie’ in het Gegevens- tabblad.

7

Muziek delen

Zit je te luisteren naar een nummer via Apple Music en wil je ‘m graag snel delen met een vriend? Dit doe je nu direct vanaf je Apple Watch.

Tik op de drie puntjes rechtsonderin bij het ‘Huidige’-scherm (waar je je muziek bedient) en tik vervolgens op ‘Deel nummer’. Daar kun je recente contacten van Berichten selecteren, of los een contact selecteren in Mail of Berichten.