Terug naar Fototip: zo maak je de beste nachtmodus-foto’s met je iPhone
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Fototip: zo maak je de beste nachtmodus-foto’s met je iPhone

Door Ward Edema31 maart 2023 09:123 min. leestijd0

Wat de camera van de iPhone zo bijzonder maakt, is de waanzinnig krachtige processor die de beeldverwerking regelt. Hierdoor heeft de iPhone trucjes die je met een normale camera moet missen, waaronder de nachtmodus waarmee je in het donker superscherpe foto’s maakt. Met onze iPhone nachtmodus-tips maak je er optimaal gebruik van.

iPhone nachtmodus tips

1. Zo zet je het aan

De nachtmodus is beschikbaar op alle modellen van de iPhone 11iPhone 12iPhone 13 en iPhone 14. Je kunt het niet handmatig aanzetten: dit gebeurt vanzelf als het zo donker is dat een normale foto te korrelig zou worden. Je ziet dan een geel nachtmodus-icoontje verschijnen. Als het schemert, dan zie je een grijs nachtmodus-icoontje: je kunt het dan aanzetten door er op te tikken.

iPhone nachtmodus tips

2. De ene camera is de andere niet

Met welke lenzen je de nachtmodus kan gebruiken, ligt aan welke iPhone je gebruikt:

  • Alle iPhone 11-modellen: groothoeklens (1x)
  • Alle iPhone 12-modellen: groothoeklens (1x) en ultragroothoeklens (0,5x)
  • iPhone 13 (mini) en iPhone 14 (Plus): groothoeklens (1x) en ultragroothoeklens (0,5x)
  • iPhone 13 Pro (Max) en iPhone 14 Pro (Max): groothoeklens (1x), ultragroothoeklens (0,5x) en zoomlens (3x)

Hoewel je de ultragroothoeklens kan gebruiken, adviseren wij om altijd de hoofdcamera (1x) te gebruiken voor de nachtmodus. Deze vangt door z’n grote diafragma veel meer licht, en geeft daardoor betere resultaten. En wil je toch écht het effect van de ultragroothoeklens combineren met de nachtmodus? Dan adviseren we om een externe lens op je hoofdcamera te klikken, zoals de Moment Fisheye 14mm lens. Zo heb je én de betere beeldkwaliteit, én de grotere beeldhoek.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

3. Kies je belichtingstijd

Je iPhone kiest automatisch, op basis van je bewegingen en de omgeving, hoe lang de belichtingstijd moet zijn voor je nachtmodus-foto. Je kunt dit echter handmatig wijzigen door te tikken op het nachtmodus-icoontje en daarna de balk bij de sluiterknop te verslepen.

iPhone nachtmodus tip

Let hierbij op wat je gaat fotograferen. Wil je een bewegend object fotograferen, of een portret maken? Ga dan voor een kortere belichtingstijd om het onderwerp scherp te houden. Met een langere belichtingstijd laat je bewegende objecten juist vervagen: dit kan er ook kunstig uitzien.

4. Een statief doet wonderen

Je haalt verreweg het meeste uit de nachtmodus door een statief te gebruiken. Een kleine driepoot met telefoonklem voldoet al, zoals de Joby GripTight One Micro (te koop bij Belsimpel).

Joby Griptight statief

Zodra je je telefoon op een statief zet, kun je voor een veel langere belichtingstijd kiezen: tot wel 30 seconden. Zelfs in het pikkedonker, zoals een plek die enkel verlicht wordt door maanlicht, kun je dan een scherpe foto maken. Bewegende objecten verdwijnen bovendien bijna volledig, omdat die gedurende de 30 seconden te kort in beeld staan om goed zichtbaar te worden.

5. Nachtmodus (permanent) uitschakelen

In iOS 14 en oudere versies is het niet mogelijk om de nachtmodus volledig uit te schakelen: het gaat altijd automatisch aan als het donker genoeg is, en je moet ’t telkens handmatig uitzetten als je het niet wilt gebruiken. Dit kan vervelend zijn als de nachtmodus niet past bij de foto die je wilt maken.

iPhone nachtmodus uitschakelen

In iOS 15 is hier verandering in gekomen. Je kunt bij ‘Instellingen>Camera>Bewaar instellingen>Nachtmodus’ inschakelen dat je iPhone onthoudt of je de nachtmodus hebt uitgeschakeld. Het gaat dan alleen aan als je het zelf inschakelt. Handig!

Inspiratie & meer iPhone nachtmodus-tips

In 2020 heeft Apple een speciale competitie gehouden waarbij iPhone-gebruikers hun beste nachtmodus-foto’s in konden sturen. Hier staan mooie voorbeelden tussen van wat je met de functie kan vastleggen: bekijk de winnaars op Apple’s website voor wat extra inspiratie en meer iPhone nachtmodus-tips.

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »

Praat mee!

avatar