Zoom als Hitchcock in je films met het dollyzoom-effect
Direct aan de slag?
Wat is het dollyzoom-effect?
Het is een shot dat je al heel vaak hebt gezien, ook al ben je er je niet van bewust: de dollyzoom. Hierbij zoomt de camera uit, terwijl de camera fysiek dichter bij het onderwerp wordt gebracht. Het resultaat is dat het onderwerp constant even groot in beeld blijft, terwijl de achtergrond dramatisch wordt vervormd door het veranderende perspectief. Wanneer je de truc eenmaal doorhebt, maak je met gemak overal een dramatisch dollyzoom-shot van. Wij laten in deze workshop stap voor stap zien hoe het werkt.
Voorbeelden van het dollyzoom-effect
Hoewel we het in deze workshop over de dollyzoom hebben, wordt dit effect ook vaak het Vertigo-effect genoemd. Daarmee wordt verwezen naar de klassieker van Hitchcock, waarin richting het einde het hoofdpersonage een toren beklimt terwijl hij last heeft van hoogtevrees. Wanneer hij naar beneden kijkt, lijkt de begane grond steeds verder weg te zakken door een dramatische dollyzoom. Net als in de eerste afbeelding. Zo wordt het gevoel van hoogtevrees ook voelbaar voor het publiek.
Maar terwijl Vertigo de primeur had, is het dollyzoom-shot uit Jaws misschien nog wel bekender. Wanneer een kind door een haai wordt aangevallen, kijkt politiechef Martin Brody verschrikt naar het tafereel terwijl er met een dollyzoom op zijn gezicht wordt ingezoomd. De realisatie van wat er gebeurt, en de paniek die daardoor bij Brody ontstaat, wordt door de dollyzoom visueel heel duidelijk gemaakt.
In Vertigo werd een fysieke ruimte – het trappenhuis – door een dollyzoom vervormd. De horrorklassieker Poltergeist doet dit op een nog extremere manier. Hierin wordt een gang met een onheilspellende deur aan het einde als het ware uitgerekt door de dollyzoom. Zo lijkt de gang steeds langer te worden, en de deur dus steeds verder weg te zijn voor het personage aan de andere kant van de gang.
Subtiliteit is ook een kunst: in Goodfellas zit een dollyzoom die door de meeste mensen niet eens opgemerkt wordt. Tijdens een scène in een wegrestaurant (zoals in afbeelding vier) loopt de cameraman steeds verder weg van de eettafel waar een gesprek tussen twee personages plaatsvindt. Tegelijkertijd blijft hij inzoomen. Daardoor blijft de tafel even groot, maar de achtergrond achter het raam lijkt steeds dichterbij te komen. De muren lijken op die manier als het ware op personage Henry af te komen.
Oké, genoeg voorbeelden. Tijd om het dollyzoom-effect zelf te gebruiken.
Dolly Zoom CAM
Open de App Store op je iPhone, en tik op het Zoek-tabblad. Vul in de zoekbalk bovenin ‘Dolly Zoom CAM’ in, tik op ‘zoek’ en download de bovenste app. Open vervolgens de app, en veeg naar links tot je op ‘Get Started’ kunt tikken.
Toestemming
Geef de app toegang tot je camera en je microfoon, en hij is klaar voor gebruik. Tik eventueel nog een paar keer op het ‘HD’-knopje rechtsboven tot hij op ‘4K’ staat. Zo is de opnamekwaliteit optimaal.
Duur
Stel nu bovenin de duur van je zoom in bij ‘5s’. Hoe langer de zoom duurt, hoe gemakkelijker je de beweging zometeen bij kunt houden. Je kunt het effect altijd nog achteraf versnellen.
Zoom
Gebruik nu de schuifregelaar bovenin om in te stellen op welk zoomniveau je begint. Hoe verder je in het begin inzoomt, hoe dramatischer het dollyzoom-effect uiteindelijk wordt. Stel dit altijd in voordat je gaat opnemen.
Framen
Frame nu je onderwerp. Bedenk dat het onderwerp gedurende het hele filmpje even groot in beeld blijft. En dat het dollyzoom-effect een stuk dramatischer wordt als je horizontaal filmt dan als je verticaal filmt.
Opnemen
Tik nu op de rode opnameknop, beweeg richting je onderwerp en probeer het constant even groot in beeld te houden. Dit vergt vaak een paar pogingen. Tik op ‘Save’ wanneer je tevreden bent met het filmpje.