Terug naar Voeg een vleugje Beatles toe aan je track
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Voeg een vleugje Beatles toe aan je track

Door Terry Stooker25 juni 2019 09:512 min. leestijd0

Apple voegt regelmatig nieuwe geluiden, instrumenten en loops toe aan GarageBand. Zo is vorig jaar onder andere de Vintage Mellotron geïntroduceerd. Dit instrument doet wellicht niet direct een belletje rinkelen, maar als we Strawberry Fields Forever zeggen, dan zal het geluid hiervan je waarschijnlijk direct te binnen schieten. Op deze Wereld Beatles Dag én in de week dat de Beatles film Yesterday zijn première beleeft, laten we je zien hoe je met GarageBand op de Mac het kenmerkende geluid van The Beatles nabootst.

Dit artikel stond in iets andere vorm in iCreate 106.

iCreate 106
iCreate 106
45 Mac-problemen gemakkelijk opgelost

1. Open project

Open project

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS Sonoma.

Open een nieuw project (Cmd+N), kies voor een leeg project en vervolgens voor het aanmaken van een software–instrumentspoor. Selecteer in de Bibliotheek links het instrument Vintage Mellotron.

2. Download Mellotron

Mellotron downloaden GarageBand

Zie je een downloadpijltje achter het instrument? Dan moet je de Mellotron eerst nog downloaden door op het pijltje te klikken. Na het downloaden wordt om je wachtwoord gevraagd.

3. Vijf voorinstellingen

Muzikaal typen

GarageBand geeft je vijf vooraf ingestelde geluidsopties. Probeer ze uit en ontdek de veelzijdigheid. Heb je geen (midi-)keyboard? Gebruik dan Muzikaal typen door Cmd+K te toetsen.

4. Smart Controls

Smart Controls

Dat zijn al uiteenlopende geluiden. Maar je kunt het geluid nog meer aanpassen. Selecteer 3 Violins in de Bibliotheek en open de Smart Controls (B). Deze verschijnen als draaiknoppen onder in het venster.

5. Blend

Blend

De mellotron kan twee geluiden combineren. Zo zie je dat bij 3 Violins ook het geluid Boys Choir is geselecteerd. Met de Blend-knop draai je dit tweede geluid gradueel in het geheel.

6. Sound kiezen

Beatles sound

Welke twee geluiden er gebruikt worden, bepaal je zelf onder Sound. Er zijn tien verschillende geluiden om uit te kiezen. Onder Transpose zijn deze ook nog elk een octaaf omhoog of omlaag te transponeren.

7. Eindeloze mogelijkheden

Fab four

En dan hebben we de overige acht draaiknoppen nog niet eens besproken. We gaan ze uitleggen door de sound van Strawberry Fields Forever na te maken. Zo hoor je vanzelf wat de knoppen doen.

8. Flute en flute

Flute

Selecteer eerst de voorinstelling Flute. Kies bij Sound 2 nogmaals voor Flute en transponeer deze naar -12, een octaaf lager. De Blend-knop draai je naar zo’n 90 procent.

9. De Fab Four-sound

Fab Four

Zet ten slotte Attack op 3, Tape Speed op 1, Tone op 4, Phaser en Amp op 6, en Reverb op 1. Luister hierbij goed wat elke knop doet met het geluid. Laat die aardbeienvelden maar komen.

Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Terry Stooker

Is sinds de introductie van de Mac mini fanatiek Apple-gebruiker. Houdt van de vele creatieve mogelijkheden van macOS.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar