Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Galm toevoegen aan je opnames in GarageBand

In GarageBand kun je je muzikale creaties nog ruimtelijker maken dankzij het toevoegen van galm. Hier lees je hoe het werkt!
GarageBand galm toevoegen
Icon voor GarageBand
GarageBand
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Galm in GarageBand

Vaak worden instrumenten direct opgenomen of gesampled, in plaats van dat je ze ‘live’ in een natuurlijke omgeving hoort. Een belangrijk geluidseffect om dit gevoel achteraf na te bootsen, is door galm toe te voegen aan je opname. Galm is die luchtige ‘sfeer’ die je hoort als je in een lege ruimte met veel geluidsweerkaatsingen praat. Dat maakt je geluid voller en warmer en geeft een gevoel van ‘grootheid’ als het goed gebruikt wordt.

In GarageBand zijn er verschillende opties waarmee je galm kunt toevoegen aan je opnames. In deze workshop laten we zien hoe dit werkt op een Mac.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

ws_garageband_139
1

Mastergalm

De eenvoudigste manier waarop je in GarageBand galm kunt toevoegen aan je opnames is via de Master Track. Selecteer een spoor en haal de Smart Controls (B) tevoorschijn. Kies daar ‘Spoor’, vouw ‘Plug-ins’ uit en sleep de regelaar van ‘Mastergalm’ naar rechts. De schaal geeft aan hoeveel Mastergalm voor dat spoor wordt toegevoegd, op basis van de Mastergalm/echo-instellingen.

ws_garageband_139
2

Instellingen van galm

Ga naar het ‘Master’-tabblad om de ‘Mastergalm’-instellingen te bewerken. Hiermee verander je het type Galm dat wordt toegepast op de Master Track en dus op alle sporen waar ‘Mastergalm’ aan staat.

ws_garageband_139
3

Presets in de bieb

Toon het Bibliotheek-paneel (Y) met een geselecteerd spoor. Onder de categorie ­‘Effects>Reverb’ kun je diverse patches kiezen voor het toepassen van verschillende galm-­voorinstellingen op je bestaande tracks.

ws_garageband_139
4

Plug-in opties

Deze patches voegen galm-plug-ins toe aan je track. Je kunt deze vervolgens bekijken, bewerken en aanpassen via de Smart Controls (B). Ga daar naar de gekozen ‘Plug-ins’ op het ‘Track’-tabblad.

ws_garageband_139
5

Reverb-effecten

Klik met de muis net onder de laatste plug-in (er verschijnt een lijntje) en kies het onderdeel ‘Reverb’ in het menu. Hier vind je de EnVerb, PlatinumVerb, SilverVerb en de Space Designer voor geavanceerde effecten. Elke ‘unit’ heeft zijn eigen reeks instellingen en voorinstellingen om de korte, middellange en lange nagalm aan te passen.

ws_garageband_139
6

Effect-instellingen

Wij voegen de SilverVerb toe. Je ziet dan de instellingen zoals hierboven. De schuifregelaars hier vereenvoudigen het bewerken van Room Size, Density/Time en het Dry- en Wet-signaal. Speel een beetje met de instellingen.

ws_garageband_139
7

Space Designer

De Space Designer heeft maar drie schuifregelaars. Je bepaalt de ‘Reverb Length’ in milliseconden, de ‘Dry Output’ (onbewerkte output) en de ‘Reverb Output’ in decibels (dB). Wederom geldt: speel vooral met de regelaars.

8

Plug-in voorinstellingen

Elke plug-in voor reverb biedt daarnaast nog snelle voorinstellingen voor directe effecten. Klik op het menu bovenaan om een aantal presets uit te proberen die tot subtiele of juist extreme veranderingen leiden.

9

Het pedaalbord

Probeer ook de plug-in ‘Amps en Pedals>Pedalboard’ uit. Deze is namelijk niet alleen voor gitaren. Hier vind je het Spring Box pedaal voor het toevoegen van Spring Reverbs uit de jaren 60 met knoppen voor Time, Tone, Style en Mix.

Het Pedalboard (onder ‘Amp en Pedals’) wordt meestal geassocieerd met elektrische ­gitaren, maar is ook een plug-in. Het kan in feite op elk geluids- of MIDI-spoor worden toegepast. Net als de Amp Designer overigens, om ­versterkte galmtonen toe te voegen.

Galm of echo?

Hoewel de twee effecten vaak samen worden gezien, zijn ze zeer verschillend. Echo is dan wel een soort nagalm, maar het produceert een herhalend geluid. Dit kan één keer zijn of meerdere keren, met vaste intervallen of vertragingen tussen elke herhaling. De Echo-effecten van GarageBand zijn net zo gevarieerd en werken op de Master Track net zoals de galm.