Universal Control vs. Sidecar: dat is toch hetzelfde?
Er is een nieuwe functie voor je Mac en iPad: Universal Control (in het Nederlands Universele bediening genoemd). Dat is een manier om je iPad en Mac naadloos samen te laten werken, met hetzelfde toetsenbord en dezelfde muis. Klinkt dit je in de oren als de al bestaande functie Sidecar? Daar moet je het toch echt niet mee verwarren. Universal Control vs. Sidecar: wat is het verschil?
Wekelijks Apple-nieuws in je mail
Universal control: wat is het?
Universal control werd eerst aangekondigd als een van de belangrijke functies van iPadOS 15 en macOS Monterey, maar werd keer op keer uitgesteld. Nu is het er toch eindelijk van gekomen: Universal control is nieuw in iPadOS 15.4 voor de iPad en macOS Monterey 12.3 voor de Mac. Beide besturingssystemen zijn op 14 maart uitgekomen.
Wat is Universal control precies? Apple omschrijft het als volgt: ‘Met één toetsenbord en muis of trackpad kun je nu naadloos switchen tussen je Mac en iPad. Je kunt ze zelfs voor meerdere Macs of iPads gebruiken. Beweeg je cursor van je Mac naar je iPad, typ op je Mac en zie de woorden verschijnen op je iPad. En je kunt zelfs content van de ene Mac naar de andere slepen.’
Deze omschrijving verwart veel mensen. Online lees je veel reacties als: ‘Dat is toch helemaal niet nieuw?’, ‘Is dit een update voor Sidecar?’ en ‘Ik gebruik deze functie toch echt al jaren’. Apple’s omschrijving van Universal Control lijkt inderdaad ook van toepassing op Sidecar. Toch zijn er verschillen.
Zo werkt Universal control
Als je Mac en iPad naast elkaar staan, kun je met Universal Control het toetsenbord en de cursor op het ene apparaat ook voor het andere gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een MacBook met daarnaast een iPad, dan beweeg je met je trackpad zo de cursor naar de iPad. Open je daar dan bijvoorbeeld Notities, dan voer je de tekst in met je Mac-keyboard. Andersom kan ook, als je iPad een extern toetsenbord heeft.
Het mooie is dat je op deze manier ook content kunt verslepen van je iPad naar je Mac of vice versa, over de grenzen van de besturingssystemen heen. Bijvoorbeeld foto’s, tekstfragmenten en bestanden. Houd er daarbij wel rekening mee dat je geen documenten op het thuisscherm van je iPad kunt zetten: een afbeelding sleep je bijvoorbeeld naar de app Foto’s.
Universal control werkt zo goed als automatisch. Je ‘duwt’ je cursor als het ware over de rand van het scherm heen, en dan verschijnt hij pardoes op je andere device. Daarna kun je er meteen mee aan de slag.
Het verschil met Sidecar
De crux zit het in een bijzinnetje dat we hierboven schreven: Universal Control werkt ‘over de grenzen van de besturingssystemen heen’. Op je Mac zie je macOS, op je iPad zie je iPadOS. In die zin blijven het gescheiden werelden. Bij Sidecar is dat anders.
Sidecar zou je kort door de bocht kunnen uitleggen als: je iPad als tweede beeldscherm gebruiken voor je Mac (en niet andersom). Het is een uitbreiding van wat er op je Mac gebeurt. Je blijft hierbij ook in macOS werken. Versleep je een item van je Mac naar je iPad, dan blijft het op je Mac. Het wordt niet opgeslagen op je iPad.
Je iPad is eigenlijk een veredelde externe monitor: ‘veredeld’, omdat je iPad wel iets meer functies heeft dan een gewone externe monitor. Zo kun je de Apple Pencil gebruiken en is het mogelijk om op je iPad-scherm een Touch Bar in te stellen. Waar bij Universal control alles automatisch verloopt, met je Sidecar wel steeds handmatig activeren en zaken instellen via de Mac-Systeemvoorkeuren.
Universal control vs. Sidecar samengevat
Sidecar en Universal control hebben met elkaar gemeen dat ze je iPad en Mac met elkaar laten communiceren. Het verschil is dat Sidecar de iPad verandert in een beeldscherm voor de Mac, en dat je werkt in macOS. Bij Universele bediening verandert je Mac in een toetsenbord en muis voor de iPad, en werk je in macOS én iPadOS.
Sidecar | Universal control |
Tweede scherm voor je Mac (macOS) | Werkt tussen iPads en Macs |
Kan content spiegelen van de Mac | Heeft beperkingen v.w.b drag & drop |
Breidt de macOS-desktopruimte uit | Werkt tussen macOS en iPadOS |
Ondersteunt Apple Pencil | Geen Apple Pencil-ondersteuning |
Toont indien gewenst een Touch Bar | Trackpad-gebaren op iPad niet ondersteund |
Handmatig instellen | Werkt automatisch |
Verbinding is bedraad of draadloos | Draadloos |
Werkt met één iPad | Max. 3 apparaten |
Universal control: op welke apparaten werkt het
Niet alle Macs en iPads met macOS Monterey en iPadOS 15 ondersteunen Universal Control. Je hebt er de volgende iPads of Macs voor nodig:
Macs
- MacBook Pro (2016 en nieuwer)
- MacBook (2016 en nieuwer)
- MacBook Air (2018 en nieuwer)
- iMac (2017 en nieuwer)
- iMac (5K Retina 27-inch, eind 2015)
- iMac Pro
- Mac mini (2018 en nieuwer)
- Mac Pro (2019);
iPads
- iPad Pro,
- iPad Air (3de generatie en nieuwer)
- iPad (6de generatie en nieuwer)
- iPad mini (5de generatie en nieuwer)
Praat mee
0