Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Zo bedien je Sonos op Apple Watch

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties

Sonos timmert inmiddels al bijna twintig jaar aan de weg en verovert nog steeds menig huishouden. De concurrentie van slimme speakers neemt toe, maar Sonos-speakers blijven hot. Het assortiment is klein maar overzichtelijk, de speakers zijn stuk voor stuk fraai, gebruiksvriendelijk en goed klinkend. Maar wat nog steeds ontbreekt: een officiële app voor de Apple Watch. Gelukkig is hier een heel goed alternatief: Lyd for Sonos.

Lees verder na de advertentie

Lyd for Sonos

De app Lyd for Sonos (lyd is Noors voor ‘geluid’) kost slechts twee euro in de App Store. Voor die twee euro krijg je precies wat je hoopt: je kunt je hele Sonos-systeem bedienen vanaf je Apple Watch. In een fraaie en overzichtelijke weergave pas je het volume aan, (ont)koppel je de speakers in je huis, en kies je zelfs welke muziek je wilt afspelen.

Sonos op Apple Watch bedienen

Als je de app voor de eerste keer opent, moet je hem koppelen met je systeem – een abc’tje met de duidelijke aanwijzingen. Daarna zie je in “Rooms” welke kamers je hebt ingesteld, tik erop en je ziet de afspeelweergave.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Sonos op Apple Watch

De knoppen spreken voor zich, linksonder zie je het batterijpercentage (bij Sonos Move en Roam). Tik je op de volumeknop, dan (ont)mute je de speaker. Het volume pas je aan met de kroon van je Watch. Dat werkt zo goed dat het bijna leuk is om met het volume te spelen.

Tik linksboven op het pijltje met de speaker(s) om de muziek in een andere kamer te bedienen.

Meerdere speakers koppelen

Sonos Apple Watch kamers kiezen

Om meerdere speakers in je systeem aan elkaar te koppelen, of juist te ontkoppelen, tik je rechtsonder op de drie puntjes. Tik op ‘Beheer groep’, vink de speakers die je wilt combineren aan, en tik op ‘Klaar’.

Volume speakers aanpassen

Sonos op Apple Watch volume kamers

Heb je meerdere speakers gekoppeld en draai je aan de kroon in de afspeelweergave, dan pas je het volume van alle speakers aan. Wil je één exemplaar bijstellen, dan tik je op de drie puntjes rechtsonder en kies je ‘Speaker volume’. Je ziet van elke speaker hoe vol die open staat. Je kunt de volumes aanpassen door heel vaak op het harder- of zachter-knopje te tikken. Maar het kan ook weer met de kroon: tik eerst op de speaker die je wilt instellen en verdraai dan de kroon om hem harder of zachter te zetten.

Andere muziek kiezen

Sonos op Apple Watch muziek

Het is ook mogelijk om vanaf je Apple Watch andere muziek op te zetten. Via de drie puntjes en ‘Muziek veranderen’ zie je de afspeellijsten en radio stations die je in de app van Sonos (op je iPhone of iPad) hebt ingesteld onder ‘Mijn Sonos’. Wil je hier meer (of minder) aanbod, dan moet je dat dus eerst via de officiële app regelen.

Sonos als intercom

Sonos op Apple Watch spraakbericht

Wist je dat je de speakers van Sonos als intercom kunt inzetten? Je hoeft die knallende speaker op de slaapkamer van je kinderen niet meer van onder aan de trap te overstemmen als het eten klaar is; stuur gewoon een spraakbericht over de Sonos. Tenminste, als op die kamer een beetje een recente Sonos staat, want de functie werkt niet op de oudje. Tik op de drie puntjes en kies ‘Spraakbericht’. Spreek je bericht in, tik op ‘Bewaar’ en kies op welke speaker je het bericht wilt afspelen. De muziek in de betreffende kamer wordt even gedimd en jouw boodschap wordt luid en duidelijk doorgegeven, ongeacht hoe hard of zacht de muziek stond.