Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Widgets toevoegen aan je iPhone-scherm: hoe werkt dat eigenlijk?

Auteur: iCreate
0 reacties
Widgets op je iPhone

Widgets zijn de kortste weg naar je favoriete functies! Je kunt er direct de belangrijkste informatie van je favoriete apps mee bekijken. Al zijn ze niet alleen hartstikke handig – ze zijn zelfs leuk om naar te kijken. Wil je ze ook gebruiken? Widgets toevoegen aan je iPhone doe je binnen een handomdraai. Zowel op het thuisscherm als vergrendelscherm!

Lees verder na de advertentie

Altijd op zoek naar handige tips? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Wat zijn widgets?

Met widgets kun je direct de belangrijkste gegevens van je favoriete apps bekijken. Gewoon, pal op je thuis- of vergrendelscherm. Zo is het mogelijk om direct te zien wat voor temperatuur het buiten is, welke afspraken er vandaag in je agenda staan en naar welke muziek op Spotify of Apple Music jij onlangs hebt geluisterd. Sommige van zulke widgets zitten ingebouwd in de standaard Apple-apps van je iPhone. Maar ondertussen zijn er ook duizenden apps in de App Store met widgets die je kunt toevoegen aan je iPhone.

kooptip

Widgets toevoegen iPhone

Widgets hebben een prominente plek op het thuisscherm van je iPhone én op het vergrendelscherm. Al zien ze er op beide plekken wel anders uit en voeg je ze op een andere manier toe. Daarom leggen we hieronder eerst uit hoe je widgets op het thuisscherm plaatst, daarna is het vergrendelscherm aan de beurt.

Widgets toevoegen thuisscherm

Laten we beginnen met widgets op het thuisscherm toevoegen. Deze widgets komen tussen je apps te staan:

Widgets toevoegen iPhone beginscherm
1

Laat je apps wiebelen

Ga naar het thuisscherm. Leg je vinger op een lege plek op het scherm en houd dit vast totdat de apps gaan wiebelen. Tik bovenin op het plusje.

Widgets toevoegen iPhone beginscherm
2

Menu vol widgets

Er verschijnt een menu vol widgets. Bovenaan staan de opties die je iPhone meteen aanbeveelt. Scrol je wat verder naar beneden, dan vind je alle apps die een of meerdere widget(s) voor je hebben.

Widgets toevoegen iPhone beginscherm
3

Verschillende versies

Tik op de app en/of widget die je wilt gebruiken. Veeg horizontaal over het scherm om verschillende varianten te zijn. Tik op ‘Voeg widget toe’.

Widgets toevoegen iPhone beginscherm
4

Voeg er meer toe

Doe dit voor alle widgets die je wilt toevoegen aan je iPhone. Tik daarna rechtsboven op ‘Gereed’ om af te ronden.

Widgets toevoegen iPhone beginscherm
5

De juiste plek

De widget wordt nu toegevoegd aan het thuisscherm, op de eerste de beste plek waar ruimte is. Al bepaal je alsnog zelf waar hij precies komt te staan. Leg je vinger op de widget, houd hem vast en sleep hem naar de gewenste plek. Let wel op, want al je app-icoontjes en andere widgets die in de weg zitten, veranderen nu ook van plaats.


Tik op de widget om de betreffende app te openen. Wil je een van de widgets juist verwijderen? Voer de eerste twee stappen opnieuw uit en tik bij de ongewenste widget op het minteken.

Widgets toevoegen vergrendelscherm

Wil je juist iPhone-widgets toevoegen aan het vergrendelscherm? Dat kan! Ze verschijnen dan onder en boven het klokje. Widgets toevoegen werkt hier net iets anders dan op het thuisscherm. Zo is er slechts ruimte voor maximaal vier widgets, afhankelijk van hoe groot ze zijn. Widgets toevoegen aan het vergrendelscherm doe je als volgt:

widgets toevoegen vergrendelscherm
1

Vergrendelscherm

Ontgrendel je vergrendelscherm, maar veeg deze niet weg. Leg je vinger op het scherm en houd dit vast. Tik op ‘Pas aan>Toegangsscherm’.

widgets toevoegen vergrendelscherm
2

Onder het klokje

Onder het klokje staat nu een balk waarin de widgets komen te staan, maar die is waarschijnlijk nog leeg – hier zit hij verstopt achter de rode golf. Tik hierop om deze widgetbalk te wijzigen.

widgets toevoegen vergrendelscherm
3

Widget-menu

Er verschijnt een menu met bovenaan wat widgets die je iPhone aanbeveelt. Scrol je wat verder naar beneden, dan vind je alle apps die een of meerdere widget hebben.

widgets toevoegen vergrendelscherm
4

4 posities

Tik op de app of widget die je wilt gebruiken en hij wordt vanzelf toegevoegd. Je hebt maximaal 4 posities, voor bijvoorbeeld 4 kleine of 2 grote apps. Tevreden? Tik dan op het kruisje boven in het menu.

Widgets toevoegen vergrendelscherm
5

En nog een widget

Boven de klok, waar nu de datum staat, is ook ruimte voor een widget. Tik op de datum en kies een lange en smalle widgets. Tik dan op het kruisje boven in het menu.Tik rechtsboven op ‘Gereed’ om af te ronden.


Wanneer je het vergrendelscherm nu bekijkt, staan de widgets te stralen onder je klokje. Wil je er weer een verwijderen? Voer de eerste stappen opnieuw uit en tik daarna boven de ongewenste widget op het minteken.

Overal widgets!

Widgets leefden eerst alleen op de iPhone en vanaf iets later ook op de iPad, maar inmiddels zijn ze terug te vinden op (bijna) al je Apple-apparaten. Zo vind je tegenwoordig ook widgets op de Mac en zelfs op de Apple Watch.

Vond je dit een fijne tip? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!