Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van

iTip: Hoe kun je widgets toevoegen aan je iPhone-scherm?

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Widgets toevoegen iPhone


Lees verder na de advertentie

Je hebt ze vast wel eens gezien: widgets. Ze komen er in allerlei soorten, kleuren en maten en je kunt er direct de belangrijkste informatie van je gedownloade apps mee bekijken. Al zijn ze niet alleen hartstikke handig – ze zijn zelfs leuk om naar te kijken. Wil je ze ook gebruiken? Zo kun je iPhone-widgets toevoegen aan je scherm. Zowel op het thuisscherm als vergrendelscherm!

Widgets toevoegen iPhone

Widgets toevoegen iPhone

Met widgets kun je direct de belangrijkste gegevens van je favoriete apps bekijken. Gewoon, pal op je thuis- of vergrendelscherm. Zo is het mogelijk om direct te zien wat voor temperatuur het buiten is, welke afspraken er vandaag in je agenda staan en naar welke muziek op Spotify of Apple Music jij onlangs hebt geluisterd. Sommige van zulke widgets zitten ingebouwd in de standaard Apple-apps van je iPhone. Maar ondertussen zijn er ook duizenden apps in de App Store met widgets die je kunt toevoegen aan je iPhone.

Je thuisscherm heeft ze al langer, maar sinds iOS 16 kun je widgets ook op je vergrendelscherm plaatsen. Al zien ze er wel anders uit en voeg je ze beide op een andere manier toe. Daarom leggen we hieronder eerst uit hoe je widgets op het thuisscherm plaatst, daarna is het vergrendelscherm aan de beurt.

Thuisscherm


kooptip

Widgets toevoegen iPhone

Laten we beginnen met de widgets op het thuisscherm. Nieuw zijn ze niet, want je iPhone heeft ze al sinds de grote iOS 14-update uit 2020. Maar heb je ze nog nooit gebruikt, dan weet je misschien ook niet hoe je widgets kunt toevoegen aan je iPhone-scherm. Dat lees je hier:

 • Ga naar het thuisscherm.
 • Leg je vinger op het scherm en houd dit vast. Alle apps gaan nu wiebelen.
 • Tik linksboven op het plusje.
 • Er verschijnt een menu vol widgets. Bovenaan staan de opties die je iPhone meteen aanbeveelt. Scrol je wat verder naar beneden, dan vind je alle apps die een of meerdere widget(s) voor je hebben. Kies de app en/of widget die je wilt gebruiken.
 • Tik op ‘Voeg widget toe’.
 • Doe dit voor alle widgets die je wilt toevoegen aan je iPhone. Tik daarna rechtsboven op ‘Gereed’ om af te ronden.

De widget wordt nu toegevoegd aan het thuisscherm, op de eerste de beste plek waar ruimte is. Al bepaal je alsnog zelf waar hij precies komt te staan. Leg je vinger op de widget, houd hem vast en sleep hem naar de gewenste plek. Let wel op, want al je app-icoontjes en andere widgets die in de weg zitten, veranderen nu ook van plaats.

Tik op de widget om de betreffende app te openen. Wil je een van de widgets juist verwijderen? Voer de eerste twee stappen opnieuw uit en tik bij de ongewenste widget op het minteken.

Vergrendelscherm

Widgets toevoegen iPhone

Wil je juist een van de iPhone-widgets toevoegen aan het vergrendelscherm? Dat werkt net iets anders dan op het thuisscherm. Zo is er slechts ruimte voor maximaal vier widgets, afhankelijk van hoe groot ze zijn. Je voegt ze als volgt toe:

 • Ontgrendel je vergrendelscherm, maar veeg deze niet weg.
 • Leg je vinger op het scherm en houd dit vast.
 • Tik op ‘Pas aan>Toegangsscherm’.
 • Onder het klokje staat nu een balk waarin de widgets komen te staan, maar die is waarschijnlijk nog leeg. Tik hierop om deze widgetbalk te wijzigen.
 • Er verschijnt een menu met bovenaan wat widgets die je iPhone aanbeveelt. Scrol je wat verder naar beneden, dan vind je alle apps die een of meerdere widget hebben. Tik op de app of widget die je wilt gebruiken en hij wordt vanzelf toegevoegd.
 • Je bepaalt zelf welke en hoeveel je er toevoegt, al is de balk na maximaal vier widgets vol. Tevreden? Tik dan op het kruisje boven in het menu.
 • Tik rechtsboven op ‘Gereed’ om af te ronden.

Wanneer je het vergrendelscherm nu bekijkt, staan de widgets te stralen onder je klokje. Sommige zijn zelfs interactief: tik erop en de app van de betreffende widget wordt vanzelf geopend. Wil je er een verwijderen? Voer de eerste vier stappen opnieuw uit en tik daarna boven de ongewenste widget op het minteken.

Personaliseren

Iedereen vindt het leuk om een iPhone te personaliseren en hem helemaal ‘eigen’ te maken. Niet alleen met widgets: ook je favoriete kleuren, achtergronden en andere instellingen dragen hieraan bij. Daarom vind je hier nog meer personalisatie-opties:

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van de laatste tips om je iPhone te personaliseren? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!