Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iOS 16: klokje aanpassen op het vergrendelscherm

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 16 vergrendelscherm

Het kan je niet ontgaan zijn:  sinds iOS 16 is het vergrendelscherm van je iPhone helemaal veranderd. Je hebt nu veel meer opties om dit scherm te personaliseren. Vind je het klokje dat er staat niet mooi? Geen probleem: het klokje aanpassen is zo gedaan.

Lees verder na de advertentie

iOS 16 vergrendelscherm

Het iOS 16 vergrendelscherm is volledig op de schop gegaan. Apple heeft een reeks inspirerende achtergronden voor je klaarstaan, er zijn widgets met de meest relevante informatie uit je favoriete apps en dan is er nog de mogelijkheid om het het klokje een eigen smoel te geven. Je kiest zelf de kleur en het lettertype. Wij laten je zien hoe het werkt.

iOS 16 klokje aanpassen

kooptip

iOs 16 klokje aanpassen

Vind je het klokje op je vergrendelscherm niet mooi? Je kunt sinds iOS 16 de opmaak ervan aanpassen. Dit is daarvoor een handige methode:

 • Activeer je iPhone zodat het vergrendelscherm in beeld is, en houd je vinger wat langer op het scherm.
 • Tik op ‘Pas aan’.
 • Tik links op toegangsscherm.
 • Tik op blok met daarin het klokje. Er opent nu een menu met ‘Lettertype en kleur’. Hierin kun je verschillende dingen aanpassen.

Lukt het niet? Dat kan komen omdat je je vergrendelscherm in iOS 15 hebt aangemaakt. Je moet eerst een nieuw vergrendelscherm aanmaken via de blauwe plus-knop.

Lettertype

iOs 16 lettertype

Je kunt het lettertype van de klok aanpassen. Op dit moment heb je keuze uit acht fonts: tik op je favoriete variant. Het is helaas niet mogelijk om een eigen lettertype toe te voegen.

Kleur

klokje kleur

Ook de kleur van het klokje kun je zelf kiezen. Dat doe je via de bolletjes onderin. Je moet het volgende weten over de kleuren:

 • De optie helemaal links is semi-transparant. Die is – in onze ervaring – meestal het best afleesbaar.
 • Tik op een van de bolletjes voor een andere kleur. Met de slider onderin bepaal je de intensiteit van de kleur.
 • Zit jouw kleur er niet bij? Tik dan op het regenboogbolletje helemaal rechts. Daarmee kies je iedere mogelijke kleur. Houd wel rekening met de leesbaarheid van de kleur; hij moet wel afsteken tegen de achtergrond.
 • Bij sommige achtergronden zie je veel minder kleuropties – of zelfs geen. Apple beperkt je dan een beetje om het design van het thuisscherm aan hun stijlnormen te laten voldoen. Het extreemste voorbeeld is de Unity-achtergrond, die draait om de kleuren van de pan-Afrikaanse vlag. Apple wil voorkomen dat je opeens een compleet andere kleur toevoegt aan deze vlag.

Een ander schrift

klokje schrift

Of je deze optie gebruikt, betwijfelen we. Maar voor de volledigheid laten we je hem toch even zien. Je kunt het schrift van het klokje aanpassen. Dat doe je zo:

 • Tik linksboven op het wereldbolletje.
 • Kies voor Arabisch, Arabisch-Indisch of Devanagari.

Tip: je kunt zo’n exotisch lettertype combineren met een Klok-widget, zodat je alsnog de tijd gemakkelijk af kunt lezen.

Heb je lettertype, kleur en eventueel schrift aangepast? Tik dan rechtsboven op ‘Gereed’ en doorloop de laatste stappen in het scherm. Hierbij geef je aan of je vergrendelscherm al dan niet moet matchen met je thuisscherm.

Klok-widget

klok widget ios 16

Sinds iOS 16 is het ook mogelijk om widgets toe te voegen aan het vergrendelscherm. En een daarvan is de klok-widget. Er zijn varianten voor boven en onder het klokje. Je kunt hier de eigen tijd in laten weergeven, maar ook de tijd van een andere locatie.

 • Tik op ‘Voeg widgets toe’.
 • Tik op ‘Klok’ en veeg door de mogelijke widgets. Tik of sleep voor het toevoegen van de widget.
 • De tijd staat standaard op ‘CUP’, oftewel Cupertino. Tik op de widget en kies de gewenste locatie uit de lijst.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!