Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone vliegtuigmodus: in deze situaties moet je hem (niet) gebruiken

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone vliegtuigmodus gebruiken


Lees verder na de advertentie

De iPhone vliegtuigmodus is een handige manier om je iPhone stil te krijgen of om de accu te besparen. Toch kun je de functie soms beter níét gebruiken. Dit is waarom.

iPhone vliegtuigmodus gebruiken

iPhone vliegtuigmodus

De iPhone vliegtuigmodus is bedoeld om de instrumenten van een vliegtuig niet te verstoren, maar de functie wordt in veel meer situaties gebruikt. Wil je dat je iPhone stil is tijdens een concert? Vliegtuigmodus. Ga je naar bed en wil je de accu besparen? Vliegtuigmodus. Even focussen zonder notificaties? Vliegtuigmodus.

Toch is de vliegtuigmodus niet perfect voor dit soort doeleinden, en kun je soms beter een ander schakelaartje omzetten. Wij zetten op een rij wanneer je de vliegtuigmodus beter wel óf niet kunt gebruiken.

1. Stilte bij een concert of film: niet


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Zit je in een situatie waarbij je iPhone absoluut geen geluid mag maken? Dan kun je het beste gebruikmaken van de Stille modus. Die activeer je met het schakelaartje aan de linkerkant van de iPhone.

iPhone stille modus

Hierbij weet je zeker dat álle notificaties stil worden gehouden. Bij de vliegtuigmodus is dit niet het geval: daarbij kunnen er nog steeds meldingen binnenkomen, bijvoorbeeld van je Agenda, ondanks het gebrek aan een internetverbinding.

2. Stoorzender vermijden: wel

Bzzt-bzzt: je kent dat irritante geluidje wel wanneer je telefoon aan het zenden of ontvangen is, en je speakers of versterker het oppikken. Dit heeft te maken met electromagnetische interferentie. In dit geval is de vliegtuigmodus je enige redding, omdat alleen daarmee álle vormen van draadloze communicatie worden uitgeschakeld.

3. ’s Nachts batterij besparen: niet

Je iPhone verbruikt veel minder stroom met de vliegtuigmodus aan, gezien alle draadloze communicatie daarmee wordt uitgeschakeld. Logisch dus om het ’s nachts aan te zetten, zodat je ’s ochtends nog genoeg batterij over hebt. Toch kun je beter de Energiebesparingsmodus gebruiken (in ‘Instellingen>Batterij’) als je je telefoon op je nachtkastje legt.

Je telefoon verbruikt daarmee nog steeds een stuk minder energie doordat achtergrondtaken zoals automatische updates worden stopgezet, maar je blijft tegelijkertijd wel gewoon bereikbaar voor het geval dat. Bovendien word je telefoon hiermee niet zo goed als onbruikbaar als je de modus overdag gebruikt, in tegenstelling tot de vliegtuigmodus.

4. Focussen zonder notificaties: niet

Even de telefoon weg en aan de slag met die ene taak die je al tijden uitstelt: daarvoor lijkt de vliegtuigmodus perfect. Maar daar is een betere knop voor: Niet storen! Je activeert deze modus via het bedieningspaneel (swipe van rechtsboven naar onderen).

iPhone Niet Storen

Met Niet storen worden je notificaties stil gehouden, en krijg je een overzicht te zien van wat je gemist hebt zodra je de modus uitzet. Maar wanneer iemand meerdere keren achter elkaar belt, komt het gesprek gewoon door. Je mist dus het onbelangrijke, maar ontvangt nog steeds wat er toe doet.

5. In het vliegtuig: wel

Goed, wanneer je door de crew van een vliegtuig gevraagd wordt om de vliegtuigmodus in te schakelen, dan moet je dat gewoon doen. Maar of het écht de instrumenten van de piloot kan verstoren als je het niet doet … daar valt over te twisten.

vliegtuigmodus

Eigenlijk heeft het niet aanzetten van de vliegtuigmodus vooral invloed op de zendmasten op de grond. Die moeten (op bepaalde hoogtes) met alle telefoons in het vliegtuig tegelijk verbinden, en ze daarna direct overzetten naar de volgende zendmast. Dat kan zorgen voor overlast voor het netwerk. Dus, voor de zekerheid: zet de vliegtuigmodus maar gewoon aan!

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!