Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

‘Niet storen’ activeren op je iPhone: zo doe je dat

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Niet storen iPhone

Met de functie ‘Niet storen’ van de iPhone en iPad (te herkennen aan het maantje) zorg je dat je niet wordt gestoord met meldingen of telefoontjes. Hieronder lees je hoe je het instelt en welke handige functies er nog meer zijn.

Lees verder na de advertentie

Meer van dit soort tips lezen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

‘Niet storen’ op de iPhone

Oplichten, geluid maken en trillen: je iPhone en iPad doen het de hele dag. Soms zijn er momenten dat je even met rust gelaten wilt worden. Gedurende je nachtrust bijvoorbeeld, tijdens het werk, in de bioscoop, of bij je bezoekje in de bibliotheek.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Voor dit soort momenten heeft Apple de functie ‘Niet storen’ bedacht. Hiermee laat je iPhone of iPad je met rust als je een melding binnenkrijgt. Hij licht dan niet op, maakt geen geluid én trilt niet. Zo ga je ongestoord verder met hetgeen je mee bezig bent.

De functie Niet storen is er al een tijdje, maar heeft met Focus onlangs een paar interessante verbeteringen gekregen. Hieronder lees je – hopelijk ongestoord – over alle mogelijk­heden van ‘Niet Storen’.

Niet storen instellen op de iPhone

De snelste manier om Niet storen in te schakelen, is via het Bedieningspaneel. Het Bedieningspaneel open je door van rechtsboven het scherm naar beneden te vegen.

 1. Open het Bedieningspaneel;
 2. Tik op ‘Focus’;
 3. Selecteer ‘Niet Storen’.

Door in het Bedieningspaneel op de drie puntjes naast ‘Niet storen’ te tikken, krijg je meer opties. Geef bijvoorbeeld aan dat je niet op je huidige locatie gestoord wilt worden, of dat je het komende uur niet wordt gestoord.

Niet storen uitzetten

Het uitzetten van ‘Niet storen’ doe je via het Bedieningspaneel:

 1. Open het Bedieningspaneel (door van rechtsboven het scherm naar beneden te vegen);
 2. Tik op de ronde knop met het maantje.

Niet storen automatisch inschakelen

‘s Nachts wil je waarschijnlijk nooit gestoord worden. Het is handig om ‘Niet storen’ automatisch te activeren, zodat je het niet iedere dag handmatig moet in- of uitschakelen. Zo stel je het in:

 1. Open de Instellingen-app;
 2. Tik op ‘Focus>Niet Storen’;
 3. Tik onderin op ‘Voeg schema toe’;
 4. Tik op ‘Tijd’ en stel een begin- en eindtijd in.
 5. Via de paarse bolletjes stel je in dat het schema alleen op bepaalde dagen wordt geactiveerd, bijvoorbeeld tijdens werkdagen.
 6. Tik op ‘Gereed’.

Niet storen op basis van een locatie instellen

Wil je dat ‘Niet storen’ automatisch activeert als je op een bepaalde locatie bent, zoals op je werk? Zo doe je dat:

 1. Open de Instellingen-app;
 2. Tik op ‘Focus>Niet Storen’;
 3. Tik onderin op ‘Voeg schema toe’;
 4. Tik op ‘Locatie’;
 5. Typ het adres in en stel via de schuifregelaar onderin in hoe groot het gebied moet zijn waar ‘Niet storen’ automatisch wordt in- of uitgeschakeld.

Uitzonderingen voor ‘Niet storen’

Zijn er personen of apps die je te allen tijde mogen storen – zelfs als ‘Niet storen’ is ingeschakeld? Dan kun je instellen dat je in dit geval wél een melding krijgt:

 1. Open de Instellingen-app;
 2. Tik op ‘Focus>Niet Storen’;
 3. Tik op ‘Personen’ of ‘Apps’ en voeg de persoon of app toe waarvan je meldingen wilt toestaan als ‘Niet storen’ is ingeschakeld.

Tik je op ‘Personen’, dan stel je bij ‘Sta oproepen toe van’ in van wie je telefoontjes kunt ontvangen tijdens ‘Niet storen’. Je kunt kiezen voor ‘Iedereen’, ‘Alleen toegestane personen’, ‘Favorieten’ en ‘Alleen contacten’.

Vliegtuigmodus of Niet storen?

Als je niet gestoord wilt worden, kun je Vliegtuigmodus beter links laten liggen. De functie schakelt bluetooth, mobiel internet en wifi uit, waardoor je ook bij noodgevallen volledig onbereikbaar bent. Bovendien houdt Vliegtuigmodus niet alle meldingen van apps tegen, dus je kunt alsnog gestoord worden.

Stel een Focus in

Als je op je werk bent, heb je de notificaties van WhatsApp, je persoonlijke mail en privé-apps waarschijnlijk liever uit. Andere meldingen ontvang je wél graag, zoals die van Teams, Outlook en andere werk-apps. En als je thuis bent, is het precies vice versa.

Om te bepalen wanneer je welke meldingen ontvangt, heeft Apple de functie Focus geïntroduceerd. Dit is hoe je het instelt:

 1. Pak je iPhone, open de Instellingen-app en tik op ‘Focus’. In het hoofdmenu vind je verschillende standaardopties: Niet storen, Autorijden, Persoonlijk, Slaap en Werk. Kies allereerst voor de Focus ‘Werk’.
 2. Tik op ‘Apps’ en ga naar ‘Sta meldingen toe van’. Alleen de apps die je hier uitkiest, mogen je onder werktijd storen met meldingen. (De)selecteer de apps die Apple heeft klaargezet, en voeg apps toe via ‘Voeg toe’.
 3. Tik op ‘Gereed’. Ga terug naar het startscherm van de Werk-focus en tik op ‘Contacten’. Selecteer ‘Sta meldingen toe van’ en geef aan wie je onder werk mogen storen. De functie ondersteunt ook WhatsApp.
 4. Tik op ‘Volgende’ en bepaal wie je onder werktijd mogen bellen. Met de optie ‘Alleen toegestane personen’ zijn dat de contacten die je in de vorige stap hebt toegevoegd. Tik op ‘Gereed’.

Op vergelijkbare wijze stel je ook een Focus in voor thuis, die Apple ‘Persoonlijk’ noemt. Je kunt ook een focus aanmaken voor het gamen, lezen, trainen of een aangepaste focus samenstellen.

Meer van dit soort tips lezen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!