Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Foto’s-bibliotheek Mac verplaatsen naar externe harde schijf

Auteur: Terry Stooker
1 reacties
Foto's Mac

Net als het maken van foto’s de afgelopen jaren enorm is veranderd, is het beheren van onze fotoverzameling ook een heel andere tak van sport geworden. Vroeger hadden we een foto-album waarin we onze analoog geschoten foto’s bewaarden, tegenwoordig leggen we vrijwel alles gemakkelijk vast. We zijn van maximaal honderd foto’s per jaar naar soms meer dan honderd foto’s per week gegaan. 

Lees verder na de advertentie

Je raadt het al, hieronder vertellen we je alles over hoe je je Foto’s-bibliotheek naar een externe schijf verplaatst. Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief! 

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Met zo’n gigantische, snelgroeiende verzameling volstaat een foto-album niet langer. Het programma Foto’s biedt uitkomst. Dit maakt je fotoverzameling overzichtelijk. De enige die wat minder goed overweg kan met een steeds verder uitdijende fotobibliotheek is je Mac. Een fotoverzameling van 200 gigabyte op een MacBook Air met (slechts) 128 gigabyte opslagruimte? Dat gaat hem niet worden. 

Foto’s op je interne opslag, of je foto-bibliotheek op een externe harde schijf? Voor het programma maakt het niets uit. Zelfs als je met iCloud-fotobibliotheek werkt, kan Foto’s met een externe schijf overweg! Wij laten je zien hoe. Je hebt twee opties. De eerste is voor als je geen iCloud-foto’s gebruikt. Maak je wel gebruik van Apple’s clouddienst om Foto’s op te slaan en te synchroniseren, dan ga je naar optie 2.

Foto's bibliotheek op externe harde schijf

kooptip

Voordat je begint: maak een back-up!

Je zet je Foto’s-bibliotheek op een externe schijf met als uiteindelijke doel om ruimte te maken op je Mac. Dit betekent dat je je oorspronkelijke bibliotheek gaat weggooien. Doe dit niet voordat je zeker weet dat de nieuwe bibliotheek compleet is en werkt. Het kan sowieso nooit kwaad om al je foto’s nog ergens op een back-upschijf te hebben staan, zij het via Time Machine of ouderwets in mappen. We gooien de bibliotheek overigens niet weg voordat we hem helemaal op de externe schijf hebben staan. Je kunt dus ook juist de stappen doorlopen om een back-up te maken.

Optie 1: Foto’s-bibliotheek (zonder iCloud) naar externe schijf

Gebruik je geen iCloud-foto’s? Dan is het overzetten van je fotoverzameling een fluitje van een cent. Het enige wat je nodig hebt is een externe harde schijf die geformatteerd is naar de bestandsstructuur ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’. We zullen je niet lastigvallen met de technische details hiervan. Het komt erop neer dat Foto’s deze bestandsstructuur nodig heeft om goed te werken. Hoe je dit controleert en vervolgens je Foto’s-bibliotheek op een externe harde schijf zet, leggen we in een paar stappen uit.

1. Open Schijfhulpprogramma

icloud-fotobibliotheek

Sluit de schijf aan op je Mac en open het programma Schijhulpprogamma. Selecteer links de externe schijf en je ziet direct welke structuur deze heeft. In ons geval staat die al op Mac OS Uitgebreid (journaled).

2. Formatteer

icloud-fotobibliotheek

Is dit bij jou niet het geval, klik dan op de knop ‘Wis’ boven in het venster. Kies achter Structuur ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ en klik op de Wis-knop. Let op: alles wat eventueel nog op de schijf staat, wordt gewist.

3. Kopieer bibliotheek

icloud-fotobibliotheek

Vervolgens ga je in Finder naar de gebruikersmap en Afbeeldingen. Hier vind je je Foto’s-bibliotheek. Open de externe schijf ook in een Finder-venster en versleep de bibliotheek hiernaartoe.

4. Open bibliotheek

icloud-fotobibliotheek

Na het kopiëren – dit kan even duren – dubbelklik je op de bibliotheek die op de externe schijf staat. En voilà! Je fotoverzameling wordt voortaan vanaf de externe schijf benaderd. Heb je Foto’s niet nodig, dan kun je de schijf gerust via Finder verwijderen en opbergen.

Optie 2: verplaats je iCloud-fotobibliotheek naar een externe harde schijf

Gebruik je iCloud-fotobibliotheek, dan ben je ongetwijfeld bekend met de handige mogelijkheid om de opslag te optimaliseren. Op een slimme manier vervangt Foto’s dan een deel van je verzameling voor kiekjes met een lagere resolutie, zodat je altijd opslagruimte overhoudt. De foto’s van volledige grootte blijven dan veilig opgeslagen in de cloud. 

Noem ons paranoïde, maar we vinden het toch fijn om de originele foto’s in ieder geval op één apparaat beschikbaar te hebben. Gewoon ouderwets offline. En dat kan door de iCloud-fotobibliotheek op een externe harde schijf te zetten.

Dit proces is iets omslachtiger dan dat van een Foto’s-bibliotheek zonder iCloud. iCloud-foto’s werkt namelijk maar met één bibliotheek, die de systeembibliotheek genoemd wordt. Verplaats je al je foto’s zoals we hierboven hebben besproken en stel je die bibliotheek in als systeembibliotheek, dan wordt je volledige fotoverzameling opnieuw geüpload. Vaak heeft Foto’s uiteindelijk wel door dat deze kiekjes al in de cloud staan, maar daar kan dagen overheen gaan. 

Het werkt sneller om een hele nieuwe bibliotheek aan te maken en deze te koppelen aan iCloud. Dan worden al je foto’s en video’s uit de cloud teruggezet. Om te beginnen is het belangrijk dat je volledige fotoverzameling daadwerkelijk in iCloud staat. Dit controleer je door in Foto’s helemaal naar beneden te scrollen. Staat hier ‘Zojuist bijgewerkt’ of ‘Laatst bijgewerkt: […]’ bij, dan sluit je Foto’s en ga je aan de slag met deze workshop.

1. De juiste bestandsstructuur

foto's bibliotheek externe schijf

Net als bij een bibliotheek zonder iCloud open je Schijhulpprogramma om te kijken of de schijf in Mac OS Uitgebreid (journaled) staat. Zo niet, ga naar ‘Wis’, kies deze bestandsstructuur en klik op ‘Wis’.

2. Open Foto’s ‘Alt’ernatief

foto's bibliotheek externe schijf

Open nu Foto’s, maar houd hierbij de Alt- of Option-toets ingedrukt voordat het programma tevoorschijn komt. Er verschijnt een venster waarin je een bibliotheek kunt kiezen. Klik op ‘Maak nieuwe aan’.

3. Maak bibliotheek aan

foto's bibliotheek externe schijf

Selecteer in het Finder-venster dat verschijnt de externe schijf. Haal eventueel het cijfer weg achter ‘Foto’s-bibliotheek 2’ – of kies een hele andere naam – en klik op ‘OK’ om de bibliotheek aan te maken.

4. Systeembibliotheek

foto's bibliotheek externe schijf

De nieuwe en nu nog lege bibliotheek wordt direct geopend in Foto’s. Eerst benoemen we deze tot systeembibliotheek. Ga naar ‘Foto’s>Voorkeuren’ en klik op ‘Gebruik als systeembibliotheek’.

5. Activeer iCloud

icloud-fotobibliotheek

Ga vervolgens naar het tabblad iCloud en activeer iCloud-foto’s. Zorg ook dat de optie ‘Download originelen naar deze Mac’ aangevinkt staat. Zo worden alle bronbestanden naar de externe opslag gedownload.

6. Wees geduldig

icloud-fotobibliotheek

Foto’s gaat druk in de weer met het downloaden en bijwerken van je fotoverzameling. Je kunt gerust de rest van het internet doorbladeren, want dit proces kan wel 24 uur duren. Zien we je morgen terug.

7. Welkom terug!

icloud-fotobibliotheek

Je bibliotheek is compleet als onderaan bij de Momenten-weergave ‘Zojuist bijgewerkt’ of ‘Laatst bijgewerkt: […]’ staat. Je oude bibliotheek op de Mac kan nu in principe weg. Die is sowieso systeembibliotheek af.

8. Verwijder oude bieb

icloud-fotobibliotheek

Navigeer in Finder naar je oude bibliotheek. Sleep deze naar de prullenmand en kies vervolgens ‘Leeg prullenmand’. Een zee aan opslagruimte opent zich direct op je Mac.

9. Aangesloten schijf

icloud-fotobibliotheek

Nu staat je volledige iCloud-fotobibliotheek op een externe harde schijf. Als je wilt kun je deze ontkoppelen en opbergen. Wil je echter met (je) Foto’s aan de slag, vergeet dan niet de schijf weer aan te sluiten.

Tip: werken met meerdere bibliotheken

Door het aanmaken van meerdere Foto’s bibliotheken, kun je eventueel onderscheid maken in je verzameling. Zet bijvoorbeeld al je in RAW geschoten kiekjes bij elkaar in een aparte bibliotheek. Let wel, je kunt maar één bibliotheek tegelijk openen – en er maar één koppelen aan iCloud.

Problemen met Foto’s op externe schijf

Deze workshop komt oorspronkelijk uit iCreate 105, wat betekent dat we nu al bijna twee jaar gebruikmaken van iCloud-fotobibliotheek op een externe harde schijf. Dit gaat ook al net zo lang goed, al kunnen we niet ontkennen dat er soms wat kleine problemen ontstaan. We zetten er een aantal op een rij.

Foto’s is traag

Foto’s benadert je gehele bibliotheek niet meer via de ingebouwde opslag, maar vanaf een externe schijf. Hierdoor kan het zijn dat het programma er net even wat langer over doet om je bibliotheek op te starten, foto’s te laden of bewerkingen door te voeren. Wij hebben onze bibliotheek draaien op zo’n ouderwetse hdd, met een daadwerkelijk draaiende schijf. We merken zodoende zeker wat verschil in snelheid. Gebruik je een supersnelle ssd, zonder bewegende onderdelen, dan zal Foto’s direct een stuk soepeler draaien.

Mijn Foto’s-bibliotheek update niet

Ook dit is geen onbekende voor ons. Zeker als het een tijdje geleden is dat we Foto’s op de Mac hebben gebruikt – en ondertussen veel foto’s hebben gemaakt met onze iPhone – kan het even puzzelen zijn om de systeembibliotheek aan de praat te krijgen. Met deze trucjes is het ons altijd gelukt om synchronisatieproblemen te verhelpen:

  • Je kunt proberen een afbeelding toe te voegen aan je Foto’s-bibliotheek, dit wil nog wel eens zorgen voor een ‘kickstart’ van de synchronisatie.
  • Herstart je Mac eenmalig in de veilige modus (houd Shift ingedrukt bij het opstarten), dan worden alle systeemcaches verwijderd. Herstart nogmaals, nu zonder Shift ingedrukt, en open Foto’s. Let op: je Mac kan tijdelijk wat trager zijn omdat alle caches weer opnieuw opgebouwd moeten worden.
  • Het laatste redmiddel klinkt wat gevaarlijk, maar is dit niet. Ga in Foto’s naar ‘Instellingen>iCloud’ en vink iCloud-foto’s uit en weer aan. Je krijgt waarschijnlijk de melding dat je huidige iCloud-abonnement niet toereikend is, omdat Foto’s denkt dat al je al gedownloade foto’s opnieuw geüpload moeten worden. Negeer dit en kies voor je huidige abonnement. Foto’s ziet vanzelf dat een groot deel van je bibliotheek al gedownload is en synchroniseert de rest.

Andere problemen of vragen?

Wellicht ben jij tegen hele andere problemen aangelopen, of heb je zelf handige tips voor het gebruiken van Foto’s op een externe harde schijf. Schroom dan vooral niet en laat hieronder een reactie achter.