Deze 44 superhandige Apple Watch-tips moet je kennen
Slimme functies en fijne handigheidjes: je Apple Watch heeft er tientallen van. Daarom vind je in dit artikel de 44 beste tips en trucs voor je slimme horloge. Lees snel verder en je doet ze zo uit de losse pols.
Lees verder na de advertentie
44 tips voor de Apple Watch
In dit artikel vind je tientallen Apple Watch-tips waarmee je alles uit je Apple Watch haalt. Wil je snel naar een categorie navigeren? Tik dan op een van de volgende categorieën.
kooptip
• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
14 tips voor meer efficiëntie met je Apple Watch
1. Ontgrendel je Apple Watch met je iPhone
Bij het omdoen van de Apple Watch is het niet per se nodig om de toegangscode in te toetsen. Je kunt je Apple Watch ontgrendelen als je je iPhone ontgrendelt. Deze functie staat standaard aan, maar controleer in de Watch-app van de iPhone of dit zo is. Ga daar via het tabblad ‘Mijn Watch’ naar ‘Toegangscode’ en schakel ‘Ontgrendel met iPhone’ in.
2. Vind je iPhone terug
Ben je je iPhone even kwijt? Je Watch helpt je om hem op te sporen. Druk op de zijknop en tik op het iPhone-icoon om deze een geluid te laten afspelen.
3. Ga terug naar je laatst gebruikte app
Wil je snel de app openen die je zojuist hebt gebruikt? Druk twee keer op de Digital Crown en je ziet direct je meest recent gebruikte apps.
4. Gebruik je Apple Watch als wekker op je nachtkastje
Een Apple Watch doet ook dienst als wekker voor op het nachtkastje. Ga in de Instellingen-app op je Watch naar ‘Algemeen>Nachtklokmodus’ en verschuif de schakelaar naar rechts. Zet je Watch op de zijkant en hang hem aan de oplader. In beeld verschijnt dan de oplaadstatus, tijd, datum en de ingestelde wekker. Je hebt hier verder geen last van; het scherm blijft niet de hele nacht branden. Door de Apple Watch of zelfs je nachtkastje licht aan te raken gaat het scherm aan, waarna het na enkele seconden weer uitgaat. De wekker zet je uit door op de zijknop te drukken.
5. Maak foto’s met de Apple Watch
Je Apple Watch heeft geen camera, maar kan wel de camera van je iPhone besturen. Ideaal voor bij groepsfoto’s of selfies. Open de Camera-app van je Watch en je ziet via je pols wat de camera van je iPhone ziet. Tik op ‘3s’ en de foto wordt binnen drie seconden geschoten.
6. Kom nooit meer te laat
Een Apple Watch-tip voor de laatkomers: verzet de tijd van de Apple Watch. Dit heeft geen invloed op de wekker of meldingen; je verandert alleen de tijd die op de wijzerplaat wordt weergegeven waardoor het later lijkt dan het eigenlijk is. Ga op de Apple Watch naar de Instellingen-app en tik op ‘Klok’. Selecteer ‘0 min’ en geef een draai aan de Digital Crown om de tijd te manipuleren.
7. Maak van je Watch een koekoeksklok
Je kunt je Watch op gezette tijden als een vogel laten tsjilpen. Dat doe je via ‘Instellingen>Klok>Geluiden’ – zet daaronder ‘Geluiden’ op ‘Vogels’. Om de frequentie van het geluid aan te passen, ga je naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Klokslagen>Schema’. Hier bepaal je of je het getsjilp ieder uur, ieder halfuur of ieder kwartier wilt horen – al word je van dat laatste wel een beetje koekoek.
8. Navigeer op trillingen
Tijdens het wandelen hoef je niet steeds je pols te draaien om te zien welke afslag je moet nemen. Navigeer je met de Kaarten-app, dan laat de Watch met kleine trillingen weten wanneer je een afslag moet nemen – en welke kant je op moet. Voor een bocht naar links trilt je horloge twee keer en voor een bocht naar rechts drie keer. Je stelt dit in in de Watch-app op je iPhone via ‘Mijn Watch>Kaarten>Afslagmeldingen’. Schuif alle schakelaars naar rechts.
9. Houd je laatst gestarte app geopend
Wanneer je aan het sporten bent, en dus graag je statistieken wilt zien, is het vervelend om je favoriete sport-app constant opnieuw te moeten openen om dit te kunnen volgen. Je kunt dit wijzigen waardoor je één uur lang alleen de app blijft zien en niet de wijzerplaat. Ga op je iPhone naar ‘Mijn Watch>Algemeen>Terug naar klok’ en vink de optie ‘Na 1 uur’ aan. Niet de wijzerplaat, maar de laatst geopende app is dan het komende uur het eerste wat je ziet.
10. Lees en verstuur snel berichten
Met een Apple Watch reageer je supersnel op berichten door simpelweg op een kant-en-klaar-antwoord te tikken. Open op je iPhone de Watch-app en kies in het tabblad ‘Mijn Watch’ voor ‘Berichten>Standaardantwoorden’. Tik op ‘Wijzig’ en voeg teksten toe, zoals ‘Ik ben onderweg, schat!’, ‘Oké’, ‘Ik zit in een Teams-overleg!’, of wat je ook maar vaak terugstuurt. Om ze te verzenden, open je een gesprek in Berichten, scrol je naar beneden en tik je op een van je standaardantwoorden.
11. Betaal met je Apple Watch
Er bestaat geen snellere manier om contactloos te betalen dan met een Apple Watch. Druk twee keer op de zijknop en houd je Apple Watch bij de kaartlezer: meer moeite is het niet. Dit werkt ook als je iPhone niet in de buurt is. Heb je Apple Pay nog niet geconfigureerd? Open dan de Watch-app van je iPhone en tik op ‘Mijn Watch>Wallet en Apple Pay’. Volg de stappen om een betaalkaart toe te voegen.
12. Deel je locatie
Snel je huidige locatie met iemand delen terwijl je onderweg bent? Open de app Berichten en start een nieuw bericht of open een gesprek. Tik op ‘+’ en op ‘Locatie’. Deel je live locatie door op ‘Verstuur’ te tikken of deel je huidige locatie door op het pinnetje rechtsboven te tikken en op ‘Verstuur speld’.
13. Bekijk je boodschappenlijstje
Laat je iPhone vooral in je broekzak rusten als je in de supermarkt bent, want zien wat er op je boodschappenlijst staat kan ook op je Apple Watch. Open de Herinneringen-app en je hoeft alleen nog je pols te draaien om je te lijstje te bekijken.
14. Ontgrendel je Mac
Een wachtwoord intypen is niet nodig; met een Watch ontgrendelt je Mac vanzelf als je wilt inloggen. Daarvoor moet je wel eerst die functie activeren. Klik op je Mac op het Apple-menu en op ‘Systeemvoorkeuren’. Ga naar ‘Touch ID en wachtwoord’. Zorg dat de schakelaar bij ‘Apple Watch’ naar rechts staat zodat deze is ingesteld.
7 tips om je gezondheid te verbeteren met de Apple Watch
15. Bescherm je gehoor
Sta je dicht op de boxen bij een feest, of woon je een concert bij met knallende gitaren? Je smartwatch luistert met je mee en waarschuwt als het geluidsniveau voor blijvende gehoorschade kan zorgen. De Watch verstuurt standaard een melding als het geluidsniveau meer dan 3 minuten 90 decibel of meer bedraagt. Je kunt in je Apple Watch ook instellen dat je die melding bij een andere waarde ontvangt, of helemaal niet krijgt. Dit doe je via ‘Instellingen>Geluid>Geluidsdrempel’.
16. Was je handen nog beter
Met het griepseizoen in aantocht is belangrijk om je handen goed te wassen. De Apple Watch motiveert om dat lang genoeg te doen. Vanaf 20 seconden telt hij af om er zeker van te zijn dat je alle nare dingen wegspoelt. Deze functie moet je eerst activeren. Open de Watch-app, tik op het tabblad ‘Mijn Watch’ en kies voor ‘Handen wassen’. Zet de schakelaar achter ‘Timer voor handen wassen’ op groen.
17. Ontdek een lage of hoge hartslag
Heb je een hartslag van 120 of hoger, terwijl je al tien minuten niet in beweging bent? Dan is er misschien iets niet goed en daar kan je Apple Watch je in waarschuwen. Hetzelfde geldt bij een te lage hartslag; standaard krijg je een waarschuwing als je hartslag tien minuten langer lager is dan 40 slagen per minuut. Je kunt instellen dat je de meldingen bij een andere waarde krijgt, of helemaal niet. Dat doe je op de Watch-app van de iPhone, bij ‘Mijn Watch>Hart’.
18. Krijg een melding bij een onregelmatige hartslag
Je kunt ook instellen dat de Apple Watch waarschuwt bij een onregelmatige hartslag, wat zou kunnen duiden op atriumfibrilleren. Dit moet je wel eerst configureren. Open de Gezondheid-app en kies ‘Hart’. Verplaats bij ‘Onregelmatig ritme’ de schakelaar naar rechts om meldingen te ontvangen.
19. Check je cardioconditie
Met de Apple Watch kun je met behulp van de hart- en bewegingssensoren je cardioconditie meten, wat de maximale hoeveelheid zuurstof is die je lichaam kan verwerken tijdens een activiteit. Dit is een goede indicatie van je algemene lichamelijke gezondheid. Je stelt het in via de iPhone, in de Gezondheid-app. Tik op ‘Bekijk mijn gezondheidsgegevens’ en kies voor ‘Ademhaling>Cardioconditie’.
20. Dectecteer een harde val
Wanneer je een harde val maakt en je daarna niet lijkt te bewegen, helpt je Apple Watch om contact te leggen met de hulpdiensten. Wanneer je bij de configuratie van je Apple Watch je leeftijd hebt opgegeven en je 55 jaar of ouder bent, dan is deze functie automatisch ingeschakeld. Ben je jonger, dan moet je hem nog even activeren. Open de Watch-app van je iPhone en tik via het tabblad ‘Mijn Watch’ op ‘SOS-noodmelding’. Zet de schakelaar achter ‘Valdetectie’ op groen.
21. Bel snel 112
Ben je in nood? Houd de zijknop van de Apple Watch dan ingedrukt. De Watch begint met aftellen en er wordt een geluid afgespeeld. Na ongeveer vijf seconden indrukken belt de Apple Watch automatisch naar 112. Je kunt ook de schuifbalk van SOS-noodmelding naar rechts slepen.
22. Verhoog je gezondheidsdoelen
De ringen van de Activiteit-app zijn buitengewoon motiverend. Maar dan moeten ze wel uitdagend genoeg zijn. Je kunt deze doelen eenvoudig aanpassen. Open hiervoor de Activiteit-app op je Apple Watch en veeg naar beneden. Tik op het plusteken (of minteken, dat kan ook) om je doel bij te stellen.
23. Daag je sportieve vrienden uit
Voor nóg meer motivatie deel je je Activiteit-ringen met vrienden en familie. Zo haal je het wel uit je hoofd om de hele dag te bingewatchen; die ringen moeten vol. Open de Activiteit-app op je Apple Watch en veeg helemaal naar boven. Tik vervolgens linksonder op het personenicoontje om het te delen voor meer sportiviteit.
Wekelijks Apple-tips in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
24. Bekijk je sportprestaties
Tijdens je sportsessie zie je verschillende metingen. Bij het hardlopen zijn dat de duur, hartslag, actueel tempo, gemiddelde tempo en afstand. De statistieken die worden weergegeven zijn aan te passen. Pak je iPhone erbij en open de Watch-app. Activeer het tabblad ‘Mijn Watch’. Kies voor ‘Work-out>Work-outweergave’ en tik op een training. Kies voor ‘Wijzig’ en voeg andere metingen toe.
25. Ontdek uitgebreide workoutstatistieken
De Apple Watch toont na het voltooien van je training wat belangrijke workoutstatistieken. Bijvoorbeeld de gemiddelde snelheid en het aantal verbrande calorieën. Op de iPhone vind je veel meer interessante gegevens over je training. Om ze te zien, open je de iPhone-app ‘Conditie’ en tik je op de activiteit.
26. Kom tot rust met Ademhaling
De Apple Watch is ook goed voor je mentale gezondheid. Voel je je gestrest of kun je wel wat ontspanning gebruiken? Open de app ‘Mindfulness’ op je Apple Watch. Veeg naar beneden en tik op ‘Ademhaling’. Een animatie en tikjes op de pols begeleiden je bij de ademhalingsoefening. Het is een goede manier om je focus en concentratie te verbeteren.
27. Maak een screenshot
Ook op je Apple Watch kun je een screenshot maken. Dit doe je door gelijktijdig de zijknop en Digital Crown in te drukken. De schermafbeelding verschijnt dan in de Foto’s-app van je iPhone. Werkt het niet? Open de Instellingen-app van je Apple Watch. Kies ‘Algemeen’, scrol naar beneden en zet de schakelaar op groen bij ‘Maak schermafbeeldingen’. De screenshots worden opgeslagen in Foto’s op je iPhone.
28. Update je Apple Watch
Om te zien of je de laatste watchOS-versie hebt, open je de Instellingen-app op je Apple Watch. Tik op ‘Algemeen>Software-update’ en je ziet of je smartwatch up-to-date is. Via de iPhone-app werkt dit ook. Open daar de Watch-app en tik op het tabblad ‘Mijn Watch’. Kies voor ‘Algemeen>Software-update’.
29. Verberg iPhone-apps
Niet alle iPhone-apps hoeven op je Apple Watch te staan. Open de Watch-app van je iPhone. Activeer het tabblad ‘Mijn Watch’ en scrol naar beneden. Onder het gedeelte ‘Geïnstalleerd op Apple Watch’ tik je op een app die je wilt verbergen en zet je de schakelaar op grijs.
30. Download een app op de Apple Watch
De Apple Watch heeft een eigen App Store. Open de app op je smartwatch en scrol naar beneden om iets leuks uit te zoeken. Tik op een app en selecteer ‘Download’ om hem op je Apple Watch te zetten.
31. Schakel de spaarstand van je Apple Watch in
Om de dag langer met de Apple Watch door te komen, druk je op de zijknop om het bedieningspaneel te openen. Tik op het batterijpercentage en op ‘Energiebesparingsmodus>Schakel in’. Om de spaarstand weer uit te schakelen, druk je de zijknop in en tik je op het batterijpercentage. Tik vervolgens op het gele balkje met ‘Energiebesparingmodus aan’ om het uit te zetten.
32. Geef app-icoontjes een andere positie
Op het beginscherm prijkt een grote hoeveelheid kleine app-icoontjes. De belangrijkste apps wil je in het midden hebben, want die zie je meteen. Om de app-icoontjes een andere plek te geven, open je de Watch-app op je iPhone. Kies ‘Mijn Watch>Appweergave’. Zorg dat ‘Rasterweergave’ aangevinkt staat en tik op ‘Rangschikking.’ Sleep de icoontjes naar een andere positie.
6 tips voor gepersonaliseerde wijzerplaten op je Apple Watch
33. Stel een nieuwe wijzerplaat in
Het aanmaken van een nieuwe wijzerplaat kan in de Watch-app van je iPhone, maar ook via de Apple Watch zelf. Leg je vinger langer op de actieve wijzerplaat in je Apple Watch. Veeg de wijzerplaten naar links en tik op de plus-knop. Scrol naar beneden om iets uit te zoeken en tik op de wijzerplaat die je wilt activeren.
34. Pas de wijzerplaat aan
Bijna elke wijzerplaat is te personaliseren. Leg je vinger langer op de actieve wijzerplaat en kies ‘Wijzig’. Veeg naar links of rechts om een optie te selecteren en draai aan de Digital Crown om deze te wijzigen. Zo pas je bijvoorbeeld de kleuren of secondewijzer aan.
35. Voeg complicaties toe
Complicaties zijn kleine widgets die je op de wijzerplaat van de Apple Watch ziet. Zo zie je meteen relevante informatie, zonder dat je de app eerst moet openen. Om ze toe te voegen of aan te passen, tik je langer op een wijzerplaat en op ‘Wijzig. Veeg helemaal naar links totdat je ‘Complicaties’ ziet. Tik op een van de complicaties om een nieuwe toe te voegen. Zie je ‘Complicaties’ niet staan? Dan ondersteunt de wijzerplaat ze niet.
36. Wissel van wijzerplaat
Je kunt snel switchen tussen de wijzerplaten die je hebt aangemaakt. Leg je vinger op de huidige wijzerplaat en veeg over de rand van het scherm naar links of rechts. Zo veeg je door je hele collectie heen. Wil je een andere wijzerplaat? Veeg dan helemaal naar links en tik op ‘+’ om een andere wijzerplaat te kiezen.
37. Deel een wijzerplaat
Je ontworpen wijzerplaat is gemakkelijk met iemand te delen. Zorg dat de wijzerplaat actief is en leg je vinger langer op het Apple Watch-scherm. Druk op het Deel-icoon linksonder en kies via welke manier je het wilt versturen, zoals Berichten of E-mail.
38. Verwijder een wijzerplaat
Leg je vinger wat langer op je actieve wijzerplaat. Veeg naar links of rechts om naar de wijzerplaat te gaan die je wilt verwijderen. Veeg de wijzerplaat omhoog en kies voor ‘Verwijder’.
39. Geen geluid
Druk de zijknop van je Apple Watch in voor het bedieningspaneel. Met een tik op het bel-icoon is de stille modus actief. Het geluid van de Apple Watch is dan uitgeschakeld. Je kunt nog wel trillingen ontvangen.
40. Geen meldingen
Tik in het bedieningspaneel op het icoontje met een maan en tik op ‘Niet storen’. Vanaf nu word je niet gestoord bij meldingen; er is geen geluid of trilling (behalve bij wekkers) en het scherm licht niet op.
41. Geen licht
Als je je pols draait, licht het scherm van de Apple Watch op. Meestal handig, maar soms ongewenst. Bijvoorbeeld als je in een donkere ruimte zit, of als je een onrustige slaper bent. Hier heeft Apple de ‘Theatermodus’ voor bedacht. Druk op de zijknop en tik op het icoon met twee maskers.
42. Meldingen voor een app uitzetten
Open de Watch-app van je iPhone ga in ‘Mijn Watch’ naar ‘Meldingen’. Scrol naar beneden en je ziet een lijst van je watchOS-apps. Bij apps van Apple tik je op de naam van de app en kies je voor ‘Meldingen uit’. Voor apps van derden scroll je naar beneden en zet je de schakelaar achter de app op grijs.
43. Meldingen snel stilhouden
Ben je vergeten je Watch op ‘Niet storen’ te zetten, terwijl je in een belangrijke vergadering zit? Bedek bij het ontvangen van een melding drie seconden of langer met je handpalm het scherm. De Watch schakelt onmiddellijk de functie ‘Stilhouden’ in, zodat je niet meer wordt lastiggevallen met meldingen.
44. Inkomende oproep dempen
Last but not least: wil je een inkomend gesprek dempen, bedek dan de Apple Watch met je hand. Je dempt nu het geluid van de oproep, zonder het gesprek direct te weigeren.
Praat mee
0