Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Van sauna tot bergtop: hier kan je Apple Watch écht niet tegen

Auteur: Ward Edema
2 reacties
Apple Watch sauna

We hebben onze Apple Watch bijna altijd om, maar in sommige omgevingen en weersomstandigheden kun je dat maar beter niet doen. Van sauna tot bergtop: dit is wanneer je je Apple Watch echt even af moet doen!

Lees verder na de advertentie

Hier kan je Watch niet tegen

Er is maar één apparaat dat op meer plekken komt dan je iPhone: je Apple Watch! Want in tegenstelling tot je telefoon is de Watch echt gemaakt om overal en nergens ingezet te worden. Een lange hike? Flink zweten op de fiets? Een rondje zwemmen? Geen punt.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Toch is de Watch niet tegen álles bestendig. In sommige omgevingen en met bepaalde weersomstandigheden kan het klokje namelijk flinke schade oplopen. Wij zetten op een rij waar je je Apple Watch absoluut níét kunt dragen.

kooptip

Drie gevaarlijke omgevingen

Bij een exotische vakantie loopt je Watch al snel gevaar. In een regenwoud is de luchtvochtigheid bijvoorbeeld te hoog – je Apple Watch kan maar 90% aan – en in een woestijn wordt de maximumtemperatuur van de Watch van 35ºC al snel overschreden. Al overleeft een Apple Watch Ultra (2) het daar wel: die kan tot 55ºC aan.

Apple Watch Ultra

Ook hoog in de bergen crepeert je Watch: bijna alle modellen zijn ongeschikt voor hoogtes boven de 3 kilometer en zeer lage temperaturen. Je Watch meenemen naar de Mont Blanc is er dus niet bij. De Apple Watch Ultra is hier wél geschikt voor: die functioneert tot 9 kilometer hoogte en bij -20ºC.

Ook risico’s in Nederland

Goed, in Nederland ontbreken regenwouden, woestijnen en (echte) bergen, maar veel dichter bij huis zijn er ook omgevingen waar je Watch niet tegen kan. Een paar voorbeelden:

  • Sauna
    In de sauna loopt de temperatuur al heel snel op naar extreme niveau’s. 60, 70, 80 graden Celsius: het is allemaal vrij gebruikelijk. Je Apple Watch kan tijdens het dragen maar 35ºC aan – die is dus niet saunaproof. De Apple Watch Ultra werkt echter tot 55ºC, dus bij een relatief koele sauna overleeft deze het wel.
  • (Turks) stoombad
    Een stoombad is een no-go voor de Apple Watch. De extreem vochtige lucht kan het horloge namelijk flink beschadigen, of je nou een normale uitvoering hebt of de Ultra.
  • In de auto
    Op een mooie zomerdag wordt je auto vanzelf een soort sauna. Het is dus niet verstandig om je Watch hier te laten liggen, zelfs als hij is uitgeschakeld. Ook dan zit er namelijk een maximum aan de temperatuur die hij aankan: 45ºC.

En hoe zit het met water?

Je Apple Watch is wél bestendig tegen water. Vanaf de Apple Watch Series 3 zijn alle Watches geschikt om mee te zwemmen – in zoet- óf zout water. Je moet hem daarna wel even afspoelen, met name als je in zeewater bent geweest. De Apple Watch Ultra (2) is daarnaast ook geschikt voor duiken tot 40 meter.