Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 15: deze verrassende nieuwe functies komen naar je iPhone

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 15


Lees verder na de advertentie

Apple heeft zojuist tijdens de WWDC-keynote iOS 15 aangekondigd. Er komen allerlei vernieuwingen naar je iPhone. Wat er allemaal nieuw is? Lees vooral verder!

iOS 15 functies: dit is er nieuw

iOS 15 is dé iPhone-update van 2021. Als je straks iOS 15 hebt, voelt je iPhone weer als nieuw – zelfs als je hem al een paar jaar hebt. Dit zijn de leukste iOS 15 features die Apple aankondigde.

FaceTime

In tijden van thuiswerken wil je natuurlijk verbonden blijven met andere mensen. Daarom heeft Apple gesleuteld aan FaceTime. Er komt Spatial Audio naar de videobel-app: je hoort je gesprekspartner alsof die in je huiskamer zit. Voice Isolation laat je stem kristalhelder doorkomen, zonder achtergrondgeluiden. Switch je naar Wide Spectrum, dan hoor je juist alle geluiden.

Met Grid View houd je alle gesprekspartners duidelijk in beeld. En je kunt de portretmodus gebruiken, waarbij de achtergrond wazig is en de focus op je gezicht ligt. Het is voortaan ook makkelijker om gesprekken te delen met een linkje – en ook Android-gebruikers kunnen dan mee facetimen! Met SharePlay luister je samen naar muziek luisteren of bekijk je dezelfde video’s. Deze functie is overigens ook geïntegreerd in andere Apple-producten, bijvoorbeeld de Apple TV of HomePod mini.

Berichten


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Deel je weleens foto’s in Berichten? Voortaan worden ze veel leuker weergegeven, als een soort collage. De foto’s vind je later gemakkelijk terug in de app Foto’s. Deelt iemand muziek met je via de app Berichten? Dan vind je die voortaan ook terug in de app Muziek. Al deze opties samen noemt Apple ‘Shared with you’.

Focus

Onze iPhone slokt al onze aandacht op. Apple heeft het notificatie-systeem verbeterd, om zo wat rust te creëren. Je kunt met de functie Focus zelf aangeven welke meldingen je wanneer wilt ontvangen zodat je er niet steeds door onderbroken wordt. Dit gaat dan om meldingen van bijvoorbeeld nieuws-apps.

En dan zijn er ook nog de berichten die je ontvangt van je contacten. Je krijgt straks profielen als ‘Werk’, waarbij je alleen berichten van je werk ontvangt. Andersom kun je thuis ook je werk blokken, met een ‘Persoonlijk’ profiel. Anderen zien het ook als je zo’n profiel hebt ingesteld, zodat ze je niet tevergeefs proberen te bereiken. Zo geef je zelf duidelijk je grenzen aan.

Live text

Live Text

Met Live text wordt het mogelijk om tekst van foto’s en schermafbeeldingen te kopiëren en te plakken. Maak bijvoorbeeld een foto van de tekst op een whiteboard, en zet het met een paar tikjes om in getypte tekst. Helaas werkt deze functie nog niet in Nederlands. Deze functie kennen we overigens al van Google Foto’s – wél in het Nederlands.

Foto’s

Maak je weleens Terugblikken in Foto’s? Van die leuke compilaties van foto’s en video’s met een sfeervol achtergrondmuziekje? Die kun je voortaan verlevendigen met muziek uit Apple Music. Ook heb je zelf meer invloed op de volgorde en samenstelling van Terugblikken. Zo worden deze leuke filmpjes nog persoonlijker!

Wallet

Aan Wallet kun je allerlei digitale sleutels toevoegen. Bijvoorbeeld voor je werk of je hotelkamer – als het systeem tenminste ondersteund wordt. Voor Amerikanen wordt het zelfs mogelijk om ID-pasjes toe te voegen aan je Wallet. Laat je portemonnee dus voortaan maar thuis.

Weer

Weer

De weer-app heeft een complete metamorfose ondergaan! De app is veel uitgebreider en laat je meer informatie zien over de weersomstandigheden. Zo zijn er full-screen weerkaarten waarop je onder meer de luchtkwaliteit ziet. Ook de animaties zien er veel realistischer uit, en ze zijn veelzijdiger.

AirPods

De AirPods worden een geweldig hulpmiddel voor mensen met een slecht gehoor. Gesprekken zijn dankzij ‘Conversation boost’ gemakkelijker te volgen. En ben je de AirPods kwijt? De app ‘Zoek mijn’ krijgt uitgebreidere ondersteuning voor de AirPods – en je AirPods geven je zelfs een seintje als je ze dreigt te vergeten. De AirPods zijn ook geïntegreerd in de eerdere Focus-profielen, en laten je notificaties horen op momenten dat dat het best uitkomt.

iCloud+

iCloud plus

Apple breidt de betaalde iCloud-abonnementen uit met enkele premium functies. iCloud+ is er om je online privacy te beschermen. Je verbergt je e-mailadres, surft via een soort vpn zodat niemand een profiel van je kan maken en ook je HomeKit-video’s worden versleuteld.

iOS 15 release date

Nu je al dat moois gezien hebt, wil je natuurlijk ook zelf met iOS 15 aan de slag. Wanneer kun je iOS 15 downloaden? Dat houdt Apple een beetje in het midden, maar doorgaans verschijnt de officiële update ergens in september, wanneer we ook meer horen van de iPhone 13. Wil je eerder met de functies aan de slag? Lees vooral verder!

iOS 15 bèta

De officiële nieuwe release vraagt dus nog om wat geduld, maar eerst is er nog de bèta. De komende maanden wordt iOS 15 uitvoerig getest. Eerst door mensen met een speciaal ontwikkelaarsaccount. Maar later kan iedereen die het leuk vindt de software gratis uitproberen middels de publieke bèta. Hoe het installeren van het iOS 15 bèta precies werkt, lees je tegen die tijd op onze website.

iOS 15 welke iPhones?

Goed nieuws: als je iPhone geschikt is voor iOS 14, is is ook geschikt voor iOS 15! Heb je een iPhone 6s of nieuwer dan kun je straks dus updaten.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe iOS-functies? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!