Terug naar watchOS 8
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

watchOS 8

Door Laura Grootaarts19 september 2021 10:185 min. leestijd

watchOS 8 was het meest recente besturingssysteem voor de Apple Watch van september 2021 tot september 2022. Het bracht weer een aantal verbeteringen naar je slimme horloge. Wat is er nieuw? Kun je jouw Apple Watch nog updaten? Je leest er alles over in dit dossier.

watchOS 8 wanneer?

watchOS 8 is op maandag 20 september 2021 verschenen. Voor de update heb je eerst iOS 15 nodig op je iPhone. Ook die update verschijnt op 20 september.

watchOS 8 welke Apple Watch-modellen?

Welke Apple Watch-modellen zijn geschikt voor watchOS 8? Werkt het ook op jouw horloge? Goed nieuws: alles Apple Watch-modellen die geschikt zijn voor watchOS 7, kunnen updaten naar watchOS 8. Dit zijn alle geschikte modellen:

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Nieuw in watchOS 8

watchOS 8 is een grote update met heel veel nieuwe functies en verbeteringen. We noemen hier de belangrijkste, maar door het hele systeem heen zul je kleine en grote veranderingen bemerken.

De mooiste foto-wijzerplaat

watchOS 8 foto wijzerplaat

Inmiddels zijn er bijna net zo veel wijzerplaten als emoji’s, maar de populairste wijzerplaat? Dat is nog altijd die waarbij je je eigen foto’s gebruikt! Daarvan komt er weer een nieuwe variant, waarbij portretfoto’s bijzonder goed tot hun recht komen, alsof ze ervoor gemaakt zijn. Deze foto’s lijken te zijn opgeknipt in laagjes, waardoor er een subtiel 3D-effect ontstaat. Het doet een beetje denken aan een collage. Met de digitale kroon zoom je in op de hoofdpersoon.

Foto’ s app vernieuwd

watchos 8 fotos

De huidige Foto’s-App op de watch is een beetje karig – je ziet enkel je favorieten. Straks komen daar ook herinneringen en uitgelichte foto’s bij. Bovendien heeft de app een nieuw ontwerp, dat sterk doet denken aan de mozaïek-achtige weergave die je al kent van je iPhone. Stuit je op een wel heel mooie foto? Deel hem dan! Want ook dat is vanaf watchOS 8 mogelijk: de mooiste foto’s verstuur je met een paar tikken door via Berichten of Mail!

Berichtjes sturen

watchOS 8 berichten

Het sturen van berichtjes vanaf je Watch is nu nog beperkt tot gedicteerde tekst en een enkele emoji, maar er komen nieuwe manieren om berichtjes op te stellen. Zo is het mogelijk om wijzigingen aan te brengen in gedicteerde tekst. Om nog beter uit te drukken wat je denkt, kun je voortaan verschillende emoji’s combineren in één bericht, en gifjes versturen. Ook maakt de Contacten-app nu eindelijk zijn opwachting op de Apple Watch! Wij hopen vooral dat Scribble – waarbij je teksten letter voor letter ‘schrijft’ op je Watch – eindelijk in het Nederlands beschikbaar komt, maar daar is nu nog geen duidelijkheid over.

Meer mindful

watchos 8 reflectie

De app ademhaling krijgt in watchOS 8 een andere naam: Mindfulness. De app omvat nog steeds de eenvoudige ademhalingsoefening, die weliswaar op kleine punten verbeterd is. Er komt ook een heel nieuw onderdeel naar de app, Reflectie. Net zoals bij Ademhaling krijg je een mindfulness-oefening van één minuut, die je altijd en overal kunt uitvoeren. Even een minuutje mediteren, terwijl je nadenkt over een opdrachtje als ‘Denk aan iets waar je dankbaar voor bent en ga bij jezelf na waarom je het zo waardeert.’ Vloeiende animaties helpen je om de waan van de dag even los te laten.

Adem in, adem uit

Ademhaling

Vorig jaar kreeg de Apple Watch er een slaapmonitor bij. Die hielp je om je slaaproutine in beeld te brengen, en zo nodig maatregelen voor een betere slaaphygiëne te nemen. De app Slaap is op dit moment nog wat simpel in vergelijking met soortgelijke apps, maar met watchOS 8 komt er iets nieuws bij: je horloge meet tijdens je slaap je ademfrequentie – oftewel het aantal ademhalingen per minuut. Ook dit verklapt het een ander over je slaapgedrag en je gezondheid Zijn er opmerkelijke veranderingen, dan krijg je daarvan een melding.

Altijd aan

De Apple Watch Series 5 en 6 hebben een always-on scherm. Dat betekent dat op het scherm altijd te zien is hoe laat het is, en dat ook tijdens work-outs de belangrijkste informatie zichtbaar blijft. Andere apps worden als je Watch een tijdje inactief is een beetje wazig en laten dan de tijd zien. Er komen nu veel meer apps bij die de always-on weergave ondersteunen, bijvoorbeeld Kaarten, Mindfulness, Huidige, Telefoon, Podcasts, Stopwatch, Timers en Dictafoon.

Je slimme huis nog iets slimmer

Woning

Je hele slimme huis bedienen vanaf je pols? Daar wordt het weleens tijd voor. In watchOS 8 heb je uitgebreidere mogelijkheden om slimme apparaten te bedienen, zodat je niet steeds naar je iPhone hoeft te grijpen. Zo kun je veel gemakkelijker scènes activeren. Duidelijke symbooltjes geven de status van je slimme apparaten weer. Heb je een bewakingscamera, dan kun je de beelden daarvan zien op je horloge. Met de juiste materialen kun je zelfs iemand die voor je deur staat aanspreken via je Watch!

watchOS 8 downloaden

Om watchOS 8 te downloaden, moet je 20 september eerst je iPhone bijwerken naar iOS 15. Het updaten van je Watch kan vervolgens op twee manieren:

Via je iPhone. Bij het downloaden moet je Apple Watch op de oplader liggen en voor minstens 50 procent opgeladen zijn. Je iPhone moet in de buurt zijn en verbonden zijn met wifi. Doorloop de volgende stappen:

  • Open de app Watch.
  • Open het tabblad Mijn Watch.
  • Tik op Algemeen.
  • Tik op software-update.
  • Tik op ‘Download en installeer’.

Via de Apple Watch. Hiervoor open je de app Instellingen op de Apple Watch. Je vindt de update via Algemeen>Software-update’. Doorloop de aanwijzingen op het scherm voor het bijwerken en installeren.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Wat is watchOS?

watchOS is het besturingssysteem van de Apple Watch, het slimme horloge van Apple. Het vormt het geheel van basisfuncties en standaard-apps op de Apple Watch. watchOS is gebaseerd op iOS, het besturingssysteem voor de iPhone.

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Volgend dossier
iPadOS 15
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden