Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Deze macOS Sequoia-functies moet je missen op een oudere Mac

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
macOS Sequoia Apple Silicon

macOS Sequoia zit vol nieuwe functies voor de Mac, maar de modellen zonder Apple Silicon-chip moeten er een aantal missen. Welke functies zijn exclusief voor de ‘nieuwere’ Macs en MacBooks?

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

macOS Sequoia & Apple Silicon

De volgende grote update voor het besturingssysteem van de Mac komt eraan! Apple kondigde hem aan op maandag 10 juni, tijdens de jaarlijkse WWDC-keynote. Met als naam: macOS Sequoia. Nee, de update is niet vernoemd naar de boom, maar naar het ‘Sequoia National Park’ in de Amerikaanse staat Californië. Daar groeit de boomsoort in volle glorie en staat tevens de boom met het grootste volume ter wereld.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Met zo’n indrukwekkende naam belooft macOS Sequoia natuurlijk een indrukwekkende update te worden. Dat wordt het zeker: de software-update zit tjokvol nieuwe functies waarmee je nog meer uit je Mac kunt halen. Althans, Macs zonder Apple Silicon moeten een aantal van die nieuwe functies missen. Je hebt namelijk een M1-chip of nieuwer nodig om echt álles te gebruiken. Heb je nog een Mac met een Intel-chip, dan loop je de volgende functies helaas mis.

Apple Intelligence

macOS Sequoia Apple Silicon Apple Intelligence

Apple kondigde tijdens de WWDC-keynote zijn eigen AI-systeem aan: ‘Apple Intelligence’. Hiermee kun je op compatibele iPhones, iPads en Macs met iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia allerlei AI-functies gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Laat je apparaat bijvoorbeeld teksten voor je herschrijven, proeflezen of samenvatten. Of genereer je eigen, unieke emoji’s met het nieuwe ‘Genmoji’. Benieuwd wat er nog meer nieuw is? Ontdek dan welke geniale AI-functies naar je Apple-apparaten komen.

Het merendeel van de Apple Intelligence-features wordt lokaal uitgevoerd. Op je Apple-toestel zelf dus, niet ergens op een mysterieuze server van Apple. Dat vraagt echter ook om heel wat rekenkracht, dus je raadt het al: alle Apple Intelligence-functies van macOS Sequoia zijn alleen beschikbaar voor Macs met Apple Silicon. Je hebt dus een M1-chip of nieuwer nodig. Balen!

Live audiotranscripties

macOS Sequoia Apple Silicon live audiotranscripties

Macs zonder Apple Silicon missen ook een nieuwe functie van de Notities-app. Deze maakt het met macOS Sequoia mogelijk om live audiotranscripties te maken. Begin gewoon een audio opname, en de Notities-app start vanzelf met schrijven. Vervolgens kun je de gegenereerde teksten doorzoeken of combineren met ander commentaar, afstreeplijstjes of documenten.

Heb je een Mac met Apple Silicon, dan is de kans alsnog klein dat je deze functie gaat gebruiken. Hij werkt namelijk (nog) niet met het Nederlands. Volgens Apple heeft de transcriptiefunctie alleen ondersteuning voor de volgende talen en regio’s: Engels (Australië), Engels (Canada), Engels (Ierland), Engels (Nieuw Zeeland), Engels (Zuid-Afrika), Engels (Verenigd Koninkrijk) en Engels (Verenigde Staten). Lekker gevarieerd hoor, Apple.

macOS Sequoia release?

Of je Mac nou wel of geen Apple Silicon-chip heeft: macOS Sequoia laat voorlopig nog op zich wachten. Apple heeft de update alleen nog maar aangekondigd. Een releasedatum is nog niet eens bekend, al weten we wel al dat je je Mac dit najaar kunt updaten. Waarschijnlijk rond oktober, net als met macOS Sonoma in 2023.

Wil je tot die tijd op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Bijvoorbeeld over macOS Sonoma? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!