In iOS 18 en macOS Sequioa vind je de nieuwe Apple Wachtwoorden-app, dé app voor het beheren van je wachtwoorden en Passkeys. Maar de app heeft nog veel meer functies: wij zetten ze op een rij!
Lees verder na de advertentie
Apple Wachtwoorden-app
Het was al jarenlang een frustratie: het terugvinden van je wachtwoorden op je iPhone, iPad en Mac. In plaats van in een los appje of een toegankelijk menuutje, waren alle wachtwoorden verzameld in ‘(Systeem)instellingen>Wachtwoorden’. Maar dat is vanaf iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia eindelijk opgelost!
kooptip
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Odido hebt
Met die updates hebben je apparaten er namelijk een nieuwe app bij: Wachtwoorden. Hiermee beheer je je wachtwoorden, Passkeys, wifi-wachtwoorden en verificatiecodes (authenticator-codes). Ontzettend handig, al helemaal omdat al deze gegevens tussen je apparaten gedeeld kunnen worden met de iCloud-sleutelhanger. Zelfs op Windows zijn de wachtwoorden in te zien met de iCloud voor Windows-app.
Concurrentie voor 1Password en LastPass
Doordat iedere iPhone, iPad en Mac gratis toegang krijgt tot de Wachtwoorden-app, hebben 1Password en LastPass er een flinke concurrent bij. Al helemaal omdat de app helemaal geïntegreerd zit in Safari – hij vult daar je wachtwoorden én verificatiecodes vanzelf voor je in. Dat is niet nieuw, maar wel erg handig.
Ook fijn: net als voorheen is het mogelijk om wachtwoorden te delen binnen je gezin. Heb je Delen met gezin ingesteld, dan kies je zelf welke wachtwoorden je voor iedereen beschikbaar stelt. Denk bijvoorbeeld aan het wachtwoord voor Netflix. Dit regel je allemaal via de Wachtwoorden-app. Ook kun je er QR-codes mee genereren om je wifiverbinding te delen met gasten.
Waar vind je de belangrijkste functies?
Zodra je Wachtwoorden opent, zie je dat de app verdeeld is in zes categorieën. De belangrijkste is ‘Alle’. Hier schuilen alle wachtwoorden, inloggegevens en meer die je hebt opgeslagen. Het is waarschijnlijk een langere lijst dan je denkt!
Wil je gerichter zoeken? Met ‘Passkeys’ vind je een overzicht van de passkeys waarmee je bepaalde accounts hebt beveiligd. Bij ‘Codes’ vind je verificatiecodes, mits je die hebt ingesteld. Die heb je soms nodig voor tweestapsverificatie, een extra beveiligingslaag om je account te beschermen tegen boosdoeners. En dan is er nog ‘Wifi’ – de naam zegt genoeg, maar daar vind je allerlei gegevens om toegang te krijgen tot bewaarde wifi-netwerken.
Maar er is meer. Bij ‘Beveiliging’ vind je gegevens die direct aandacht verdienen. Mogelijk gebruik je een van je wachtwoorden vaker, of eentje is gemakkelijk te raden. Of erger: er is er een gehackt of betrokken bij een datalek. Zorg dus dat je stappen onderneemt – Wachtwoorden vertelt wat je moet doen. En dan is er nog ‘Verwijderd’: heb je bepaalde inloggegevens weggehaald, dan heb je hier nog dertig dagen de tijd om ze te redden.
Handig extraatje: op je Mac kun je een kleine versie van de Wachtwoorden in je menubalk plaatsen. Zo heb je razendsnel toegang tot je accounts.
Hoe sla je gegevens op in Wachtwoorden?
Wanneer je (nieuwe) inloggegevens invoert in een browser of app, zal je Apple-toestel automatisch vragen om die te bewaren in Wachtwoorden. Je hoeft dus niet zelf een ommetje naar de app te maken om die gegevens handmatig in te voeren. Dat kan overigens wel:
- Open de Wachtwoorden-app.
- Tik rechtsonder op het plusje.
- Voer de naam van de dienst, je gebruikersnaam en wachtwoord in. Eventueel kun je ook een notitie erbij plaatsen (bijvoorbeeld waarvoor je de dienst gebruikt).
- Tik rechtsboven op ‘Bewaar’. De gegevens zijn nu opgeslagen.
Hoe pas je gegevens in Wachtwoorden aan?
Heb je een van je wachtwoorden gewijzigd of klopt iets niet helemaal? Duik dan even in de Wachtwoorden-app en pas je gegevens gelijk aan. Zo voorkom je dat je in de toekomst de verkeerde bij de hand hebt en een account of wifi-netwerkt niet kunt bereiken!
- Open de Wachtwoorden-app.
- Zoek het account waarvoor je de gegevens wilt wijzigen. Dit kan met de zoekbalk bovenin of door een van de zes categorieën te openen en daarin naar je gewenste account te zoeken.
- Tik of klik het account aan.
- Ga naar ‘Wijzig’.
- Pas nu je gewenste gegevens aan, zoals een gebruikersnaam of wachtwoord. Extra tip: houd de oude gegevens ergens achter de hand.
- Sla op met ‘Gereed’.
Let op: het is niet altijd mogelijk om de gegevens te wijzigen. Bovendien vraagt Wachtwoorden soms direct of je de bewaarde gegevens wilt aanpassen wanneer je deze wijzigt in een app of browser.
Wachtwoorden release
De Wachtwoorden-app is uit sinds 16 september 2024, met de officiële release van iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia. De app staat na het updaten automatisch op je Apple-apparaat. Heb je hem (per ongeluk) verwijderd, dan kun je Wachtwoorden in de App Store bekijken en vanuit daar installeren.
Hebben je iPhone, iPad of Mac geen ondersteuning voor de nieuwe updates? Dan blijven je wachtwoorden, Passkeys en verificatiecodes gewoon beschikbaar via ‘(Systeem)instellingen>Wachtwoorden’.