Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iOS 11: 17 knoppen die je kunt aanpassen in het Bedieningspaneel

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Bedieningspaneel iOS 11


Lees verder na de advertentie

Veeg je op je iPhone of iPad van onder uit het scherm omhoog dan verschijnt het Bedieningspaneel, waarmee je toegang hebt tot allerlei snelle functies. In iOS 11 dat gisteren verschenen is, is dit Bedieningspaneel nóg handiger: bij een deel van de regelaars kun je zelf aangeven of je ze wel of niet wilt zien. Ga naar ‘Instellingen>Bedieningspaneel>Pas regelaars aan’. Via de plussen en minnen kies je welke regelaars er staan, met de streepjes bepaal je de volgorde. Dit zijn de 17 regelaars die je naar wens kunt toevoegen of verwijderen in het iOS 11 Bedieningspanel.

Bedieningspaneel iOS 11

1. Wekker

Het zal voor velen de belangrijkste knop in het bedieningspaneel zijn: de wekker. Tik erop, en de Klok-app opent op precies het juiste tabblad zodat je meteen een alarm kunt instellen. Heb je toch weer 20 seconden extra slaap mee verdiend.

 

2. Camera


kooptip

Bedieningspaneel camera

Met de camera-regelaar maak je vanuit het bedieningspaneel supersnel een foto. Houd de knop langer vast of gebruik 3D Touch voor extra snelle opties: wordt het een foto, een video, of toch maar weer een selfie?!

3. Apple TV Remote

Bedieningspaneel Apple TV Remote

Altijd de afstandsbediening die bij je Apple TV hoort kwijt? Je kunt hem ook bedienen met je iPhone of iPad! Druk op de knop en je iOS-toestel verandert in een afstandsbediening. Eerst had je daarvoor nog de Apple TV Remote-app nodig.

4. Begeleide toegang

Je denkt dat je kinderen rustig naar een videootje van de Minions zitten te kijken of met de Nijntje-app spelen, maar ondertussen … Wil je voorkomen dat je kinderen in allerlei apps gaan zitten neuzen? Of wil je een tijdslimiet hanteren? Begeleide toegang stel je in via ‘Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid>Begeleide toegang’. Vervolgens activeer je het met de knop in het Bedieningspaneel.

5. Notities

Bedieningspaneel notities

Je hebt een briljant idee en dat wil je zo snel mogelijk noteren. Ben je de gelukkige eigenaar van een Apple Pencil, dan kun je gewoon op je iPad Pro beginnen met schrijven zonder te hoeven ontgrendelen. Maar bijna net zo snel werkt de Notities-knop in het Bedieningspaneel: je opent hiermee direct een ‘instantnotitie’, zoals Apple het noemt. Ook hier geldt dat je extra opties hebt door 3D Touch of langer vasthouden.

6. Schermopname

Schermopname

Probeer je op afstand bijvoorbeeld je ouders duidelijk te maken hoe een bepaalde optie op de iPhone of iPad werkt? Dan kun je dat stap voor stap uitleggen met tekstberichtjes en foto’s. Een schermopname is veel gemakkelijker te maken én te volgen: maak een filmpje van wat er op het scherm van je iOS-toestel gebeurt en app het naar je ouders!

7. Snelle opties voor toegankelijkheid

Apple doet ongelooflijk zijn best op de iPad en iPhone ook toegankelijk te maken voor mensen met een lichamelijke beperking. Op je iOS-toestel beschik je diverse toegankelijkheidsopties: denk aan een VoiceOver, een vergrootglas of het omkeren van kleuren. Heb je ze geactiveerd via de app Instellingen? Dan kun je ze hier activeren!

8. Stopwatch

Hoe snel kun jij de Stopwatch op je iPhone openen? Nou, héél snel. Want voortaan zit die gewoon in het Bedieningspaneel. Tik erop en zet hem op een lopen!

9. Tekstgrootte

Bedieningspaneel tekstgrootte

Met deze knop verander je het formaat van de tekst op je iPhone of iPad. Op zich handig, maar het werkt niet overal even goed en sommige teksten blijven hardnekkig even groot. Of klein.

10. Vergrootglas

Ben je lekker ouderwets een krantje aan het lezen en zie je het niet zo goed? Dankzij de Vergrootglas-functie is het niet erg als je je leesbrilletje niet bij de hand hebt. De camera opent en fungeert als een loep, je kunt tot 10 keer vergroten!

11. Timer

Bedieningspaneel Timer

Snel even een eitje koken en daarbij de tijd niet uit het oog verliezen? Haarverf exact 35 minuten in laten trekken? Via het Bedieningspaneel stel je direct een timer in en kan er niks meer misgaan! Je kunt op de timer tikken om de bijbehorende app te openen. Sneller is het om 3D Touch te gebruiken (of het icoon langer vast te houden): dan stel je de timer via de slider in.

12. Rekenmachine (alleen op de iPhone)

Bedieningspaneel rekenmachine

Stom genoeg heeft de iPad standaard geen rekenmachine, en daarom is deze regelaar alleen op de iPhone in te stellen. Houd de knop langer vast om de uitkomst van je meest recente berekening te kopiëren, zodat je het getal foutloos in een mail of een notitie plakt.

13. Dictafoon (alleen op de iPhone)

Op de iPhone vind je een voicerecorder, de dictafoon. Hiermee kun je gesprekken opnemen (wel even van tevoren om toestemming vragen natuurlijk). Of spreek half slapend je briljante ideeën in.

14. Energiebesparingsstand (alleen op de iPhone)

Raakt de accu onder de twintig procent? Dan biedt je iPhone de optie om alle energievretende activiteiten uit te schakelen, zoals het op de achtergrond bijwerken van apps. Weet je vooraf al dat het een lange dag gaat worden, stel dan via het bedieningspaneel meteen al deze energiebesparingsstand in!

15. Niet storen tijdens autorijden (alleen op de iPhone)

Dat het zeer onverstandig is om je iPhone te gebruiken tijdens het autorijden, weten we allemaal. En toch is het zó verleidelijk om toch even die notificatie te checken. De automodus blokkeert deze meldingen zodat je je ogen op de weg houdt. Je kunt trouwens ook aangeven dat de modus automatisch geactiveerd moet worden als de iPhone een bepaalde snelheid detecteert.

16. Wallet (alleen op de iPhone)

Klantenkaarten, bonuspassen, tickets, bioscoopkaartjes, tegoedbonnen. Altijd alles kwijt? Niet als je de boel in digitale vorm verzamelt in de app Wallet. En die kun je vanaf nu eenvoudig openen vanuit het bedieningspaneel!

17. Zaklamp (alleen op de iPhone)

Zaklamp

De zaklamp zat natuurlijk al in het Bedieningspaneel van de iPhone. Je houdt ervan, of je haat hem. In het laatste geval is het goed om te weten dat je hem nu ook uit het Bedieningspaneel kunt gooien. Wanneer je hem wel gebruikt: wist je dat je de lichtintensiteit kunt aanpassen door de knop langer vast te houden of door 3D Touch te gebruiken?