Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
iOS 12 downgraden
iOS

iOS 12

iOS 12 was in 2018 het nieuwste besturingssysteem voor iPhone en iPad. Het bracht serieuze verbeteringen met zich mee – inclusief compleet nieuwe functies. Het is verschenen op 17 september 2018. Hieronder lees je over de belangrijkste iOS 12 functies.

Lees verder na de advertentie

(Oude) iPhone sneller

Terwijl je iPhone of iPad normaliter trager wordt van een grote iOS-update, was dat met iOS 12 anders. Apple concentreerde zich meer dan ooit op prestaties en stabiliteit, waardoor het je iPhone en iPad sneller maakt – zelfs als deze oud zijn.

Apps starten tot 40 procent sneller op. De Camera-app haal je vanaf het vergrendelscherm 70 procent eerder tevoorschijn en het toetsenbord reageert 50 procent vlugger. Zelfs als je een nieuwere iPhone hebt, zal je merken dat het besturingssysteem snelheidsvoordelen oplevert. Verschillende testen wijzen uit dat het openen van apps op de nieuwste hardware twee keer sneller gaat.

Memoji: een Animoji van jezelf

kooptip

Memoji Apple

Nu heb je op de iPhone X de keuze uit zestien verschillende Animoji’s. Aan deze Animoji-familie voegt Apple een tijger, panda, t-rex en spook toe. Én er komt een mogelijkheid om een Animoji te maken die op jou lijkt: een Memoji. Net als de Animoji bootst de Memoji de bewegingen van je gezichtsspieren na. Met behulp van een enorme rits aanpassingsmogelijkheden ­(er zijn 88 verschillende gezichtsbeharing-varianten, bijvoorbeeld) creëer je een Animoji die sprekend op jou lijkt.

Opdrachten

iOS 12 Siri Shortcuts

Eén van de belangrijkste iOS 12 functies is Siri Shortcuts. Dit is een automatisering-app, vergelijkbaar met Workflow. Met Shortcuts stel je sneltoetsen in om je iPhone stap voor stap bepaalde acties uit te laten voeren. Zo maak je bijvoorbeeld een snelkoppeling met het commando ‘Naar huis’. Zeg je dit tegen Siri, krijg je de route, ontvangt je partner een bericht dat je onderweg bent en activeert je iPhone alvast je slimme thermostaat.

Daarnaast wordt Siri een stuk slimmer. De virtuele spraakassistent geeft je suggesties op basis van je gegevens, zoals je locatie en je datum. Weet Siri bijvoorbeeld dat je een Agenda-afspraak hebt voor een bioscoopfilm, vraagt hij je iPhone op ‘Niet storen’ te zetten wanneer je de zaal binnenwandelt.

Schermtijd

iOS 12 schermtijd

Schermtijd is een nieuwe functie die je inzicht geeft in de manier waarop je je Apple-apparaten gebruikt. Met de app zie je per dag, week of maand hoeveel tijd je besteedt aan je iPhone en welke apps je het meest gebruikt. Ook geeft het statistieken van hoe vaak je je iPhone of iPad oppakt, van welke apps je de meeste meldingen ontvangt en hoelang je je apparaat na bedtijd hebt gebruikt. Loopt het uit de hand en wordt het eens écht tijd om te minderen? Stel limieten in voor het gebruik van apps. Dan ontvang je geen meldingen meer wanneer je die bereikt hebt en toont de app een grijs scherm – dat je in geval van nood wel kunt negeren.

Ook ouders krijgen extra gereedschappen. Met Screentime zijn ze beter in staat om de schermtijden van hun kinderen te beheren. Ze kunnen bijvoorbeeld bepalen op welke tijdstippen kinderen hun iPhone of iPad niet mogen gebruiken, of limieten instellen voor apps. De optie is in iOS 12 toegankelijk via ‘Delen met het gezin’.

Meldingen

iOS 12 meldingen

De apps op onze iPhone vragen voortdurend om aandacht – veel meer dan we zelf in de gaten hebben. Met het nieuwe notificatiebeheer verminder je het aantal meldingen dat je gedurende de dag ontvangt. Blijft een app je maar storen, kun je direct vanuit de melding de notificaties uitschakelen. Hierbij helpt Siri je nog een extra handje door slimme suggesties te geven voor notificaties die je bijvoorbeeld altijd wegdrukt.

Verder zorgt iOS 12 voor iets meer overzicht op het vergrendelscherm en in het Berichtencentrum, door meldingen gegroepeerd weer te geven. Dus niet twintig WhatsAppjes onder elkaar, maar één melding die je uit kunt vouwen. Dit maakt het thuisscherm niet alleen veel overzichtelijker; het stelt je ook in staat om een rits aan meldingen met één enkele veeg weg te bonjouren.

Niet Storen

iOS 12 niet storen

Niet Storen kreeg vorig jaar een functie voor in de auto, nu komt er nog veel meer. Je krijgt namelijk meer controle over wanneer je gestoord mag worden door je iPhone of iPad en wanneer niet. Je stelt bijvoorbeeld vlug via het Bedieningspaneel in dat je het komende uur niet afgeleid wilt worden, of dat het in de avond pas weer mag. Ook koppel je de functie eenvoudig aan een evenement in Agenda, zoals een college. Of je schakelt hem in op basis van je locatie; pas wanneer je je huidige locatie verlaat, mag je weer gestoord worden. Dat is bijvoorbeeld handig voor tijdens het werk, of wanneer je in de bibliotheek zit.

Verder krijgt Niet storen een speciale nachtmodus. Zet je nu je iPhone op ‘Niet storen’ en check je ’s nachts even hoe laat het is, dan staan daar al die meldingen op je te wachten. Dat maakt de verleiding wel erg groot … De nieuwe nachtmodus voorkomt dit en verbergt ’s nachts alle meldingen. ’s Ochtends word je eerst een goede morgen gewenst; pas als jij er klaar voor bent kun je in alle rust nalezen wat je tijdens je slaap hebt gemist.

Apple Foto’s

iOS 12 foto's

De Foto’s-app krijgt een betere zoekfunctie, waarmee je in die enorme fotobibliotheek die éne foto nog sneller vindt. Nog voordat je typt, doet Foto’s al slimme suggesties voor recente evenementen, mensen en plaatsen. Tijdens het typen zijn de aanbevelingen slimmer en kun je je zoekterm verfijnen door meer woorden toe te voegen. In de gloednieuwe Voor jou-tab komen uitgelichte foto’s met suggesties voor filters die je op de foto’s kunt loslaten. Verder stelt Foto’s je voor om de foto’s te delen met mensen die de app herkent. En als jij die foto’s deelt, vraagt de app aan de anderen om hun kiekjes van hetzelfde evenement ook met jou te delen.

FaceTime-groepsgesprekken

iOS 12 FaceTime groepsgesprekken

FaceTime krijgt een langverwachte functie: groepsgesprekken. Hij zit niet in de eerste versie van iOS 12, maar wel in iOS 12.1, waarvan de bèta al beschikbaar is. Groepsgesprekken werken met maar liefst 32 mensen tegelijkertijd. De tegel van het sprekende persoon wordt automatisch groter, zodat je niet het overzicht verliest. De Animoji en Memoji kun je ook op je hoofd plakken tijdens het gesprek en je kunt artistieke filters toevoegen. Dat wordt één grote kermis dus. De groepsgesprekken komen ook naar macOS Mojave en het werkt ook op de Apple Watch. Ook is FaceTime geïntegreerd in iMessage, zodat je met één tik met een iMessage-groep een FaceTime-groepsgesprek begint.

Augmented reality

iOS 12 AR

In 2017 introduceerde Apple augmented reality (AR) voor de iPhone en iPad en dat werd met iOS 12 nog spectaculairder met ARKit 2. Het framework voor AR heeft een verbeterde gezichtstracking, realistischere weergave, objectherkenning in 3D en gedeelde AR-ervaringen. Vooral dat laatste is interessant. Jij bent hierbij niet de enige die de virtuele wereld ziet; een ander ziet het ook, vanuit zijn of haar eigen perspectief. Dit maakt bijvoorbeeld multiplayer-games in AR mogelijk. Speel je AR-schaken, dan ziet je tegenstander de zetten die jij in de AR-wereld doet vanuit zijn eigen kant.

Lego is in ieder geval enthousiast, en kreeg tijdens de keynote de ruimte om een virtuele wereld rond Lego-bouwwerken te tonen, waardoor kinderen een AR-game kunnen spelen bij een echt gebouwd Lego-huis.

Nieuwe app: Meten

Het aantal praktische AR-apps in de App Store is tot dusver niet overweldigend. Hier hoopt Apple verandering in te brengen, door het nieuwe bestandsformaat USDZ te lanceren. Apple hoopt dat dit het overkoepelende formaat wordt om AR-objecten te delen; zoals ‘pdf’ dat is voor documenten. Ook doet Apple zelf vast een duit in het zakje: de Measure-app maakt je liniaal overbodig. De app meet de breedte, lengte en hoogte van een object waar je op het scherm op tikt. Dat lijkt ons van meet af aan een succes.

Kleine nieuwe functies

iOS 12

iOS 12 bevat natuurlijk ook weer een heleboel kleinere nieuwe functies. We zetten de tien belangrijkste op een rij:

  • CarPlay ondersteunt ook navigatie-apps van derden. Je kunt dus ook navigeren met Google Maps of Waze.
  • iBooks heet straks Apple Books. Naast de nieuwe naam heeft de app een nieuw ontwerp en komt er een ‘Reading Now’-functie die je laat zien waar je was gebleven.
  • De Dictafoon komt ook naar de iPad en de opnames zijn te synchroniseren via iCloud.
  • Straks vraag je aan Siri hoe Max Verstappen het doet, want de assistent weet alles over racestatistieken in de autosport. Ook helpt hij je met vragen over eten, beroemdheden en het vinden van je wachtwoord.
  • Er komt een optie om iOS-updates automatisch te installeren.
  • Ondersteuning voor het automatisch aanvullen door wachtwoordmanager van derden, zoals 1Password.
  • Een verbeterde QR-scanner, die de code markeert wanneer die is gedetecteerd.
  • iPhone X-bezitters hoeven niet langer op het kruisje te tikken om een app af te sluiten; je veegt de app vanuit de app-switcher naar boven.
  • iOS 12 vult sms-codes voor tweestapsverificatie automatisch in, zodat je niet van apps hoeft te wisselen.
  • In Instellingen vind je meer informatie over het batterijgebruik, zoals het gebruik gedurende de afgelopen 24 dagen.

iOS 12: welke toestellen ondersteunen het?

Een nieuw besturingssysteem betekent normaal gesprokken slecht nieuws voor sommige oudere iPhone- en iPad-modellen, want die worden vanaf dat moment niet meer ondersteund. Dit keer leek het doek te vallen voor de iPhone 5s en de iPad mini 2 en 3, maar er is goed nieuws: alle apparaten waar iOS 11 op draait, zijn straks ‘gewoon’ te updaten. Dat betekent dat de volgende apparaten geschikt zijn voor iOS 12:

iPhone

iPad

iPod touch