Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 164Organiseer jouw 2025 met Agenda en Herinneringen
iCreate 164

Lees verder onder de advertentie

Sonos Ace review: beter dan de AirPods Max?

Auteur: Sven Lamers
1 reacties

Sonos stond bekend om zijn multiroom-speakers, maar heeft met de Ace nu ook een hoofdtelefoon in zijn portfolio. Die heeft meer dan één troef.

Lees verder onder de advertentie

Sonos Ace test

We kunnen er best eerlijk over zijn: als wij op de redactie de naam Sonos horen, dan weten we van tevoren al vrijwel zeker dat het om goede producten gaat. Het merk heeft sinds zijn oprichting in 2002 een respectabele­­­­ naam opgebouwd als het gaat om speakers. Deze overtuigen niet alleen qua geluid, maar blinken vooral uit op het gebied van multiroom-audio. Met Sonos laat je door je hele huis hetzelfde liedje afspelen of combineer je alle luidsprekers in je woonkamer tot een bioscoopwaardige Dolby Atmos-opstelling.

Het portfolio van Sonos bestond voorheen alleen maar uit ‘gewone’ speakers, soundbars en meeneem-speakers met bluetooth. Tot nu dus. Want nu is er met de Sonos Ace de eerste­­­ hoofdtelefoon­­­ van het merk. Is-ie net zo onderscheidend­­­ als de speakers? En kan-ie het opnemen tegen de AirPods Max?

kooptip

iPhone 16 nu met korting oplopend tot €486!
iPhone 16 nu met korting oplopend tot €486!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Mix van designs

Als je de Ace voor het eerst in handen hebt, merk je dat Sonos zijn huiswerk voor het designen van een goede koptelefoon heeft gemaakt. Hij voelt heel stabiel aan, is met 312 g redelijk licht en – het belangrijkste – hij zit gewoon lekker op je hoofd. Ook tijdens een extreem lange luistersessie drukt er niets op het hoofd, zelfs met een groot brilmontuur­­­ op. Qua design doet de Ace denken aan een mix tussen de AirPods Max van Apple en de Sony WH-1000XM5. En dan juist de positieve aspecten van beide hoofdtelefoons met elkaar gecombineerd. Qua kleuren heb je de keuze tussen zwart of wit.

De comfortabele hoofdband en behuizing van plastic lijken rechtstreeks afkomstig te zijn van Sony. De oorschelpen met hun magnetisch vastklikkende kussens en de verstelbare metalen beugel zijn dan weer geïnspireerd door Apple, net als de minimalistische hoeveelheid knopjes.­­ Dat zijn er overigens twee, plus de speciale Content­­ Key – waarover zo meer. Daar komen dan geinige eigen design-ideeën van Sonos bij. Zo kun je de hoofdtelefoon bijna niet verkeerd opzetten: houd je hem verkeerd vast, dan ‘voelt’ dat gewoon niet goed en ben je geneigd om hem te draaien. Bovendien is de binnenkant van één oorschelp gekleurd in een coole groene tint – zo zie je bij het oppakken al waar rechts en links zitten. Alle vormen van de Sonos Ace zijn overigens geïnspireerd door de speakers van het merk. Dan voel je je als Sonos-fan meteen thuis!

Een hoofdtelefoon blijft uiteraard een hoofdtelefoon­­, en met de Ace heeft Sonos het wiel zeker niet opnieuw uitgevonden.­­­ Maar feit is wel dat het design enorm goed doordacht is en dat Sonos de juiste inspiratiebronnen heeft gebruikt.

Alle specs op tafel

Hoe goed het design van een hoofdtelefoon ook is, uiteindelijk wordt die toch afgerekend op zijn geluidskwaliteit. Zoals het voor een Sonos hoort, bevat de Ace geheel zelfontwikkelde drivers van 40 mm die voor een optimaal geluid moeten zorgen. Daarnaast heeft de hoofdtelefoon zes microfoons voor actieve ruisonderdrukking, zodat je geheel ongestoord van je muziek kunt genieten. Of dankzij de Aware-modus (Sonos’ benaming van de transparantiemodus) kunt horen wat er tegen je gezegd wordt, zelfs al draag je de koptelefoon. De batterij houdt het zo’n dertig uur vol met ruisonderdrukking,­­­ zonder zal dat nog langer zijn.

Maar hoe klinkt de Sonos Ace nou? Precies zoals het voor een Sonos betaamt. Als we de klank in een woord moeten beschrijven, dan is dit ‘gebalanceerd’. In tegenstelling tot bij Sony of Teufel is er geen overdreven heftige bas, alles is mooi in balans. Of beter gezegd: alles klinkt zoals de producer het had willen laten klinken bij het mixen. Als je per se wilt is er overigens wel een special equalizer-preset voor juist wat meer bas.

Wat de geluidskwaliteit betreft doet de Sonos Ace ons dan ook meer denken aan de AirPods Max. Die is nog steeds onze meetlat op gebied van geluid, en dat we de hoofdtelefoon van Sonos er nu mee vergelijken, zegt al genoeg. Op één vlak overtreft de Ace zelfs de AirPods. Want in tegenstelling tot bij Apple is het met de Sonos wél mogelijk om naar lossless audio te luisteren. Verbind je de Ace via usb-c met je iPhone 15 of MacBook, dan wordt de best mogelijke kwaliteit naar de hoofdtelefoon gestuurd. Overigens levert Sonos een usb-c-kabel en usb-c-naar-jack-kabel mee, maar jammer genoeg is eerstgenoemde met zijn 75 cm aan de erg korte kant.

Gelijkenissen met de AirPods Max

Er zijn daarnaast nog andere dingen waarbij de Sonos Ace op de AirPods Max lijkt. Eerder hebben we al de magnetische oorkussens en minimalistische knoppen genoemd. Maar ook het bedieningsconcept an sich heeft enige overeenkomsten.­­­­ Dat begint met de zogeheten Content Key. Je gebruikt hem om de muziek te pauzeren, liedjes te skippen of het volume aan te passen. Hij heeft veel extra functies, omdat je hem niet alleen kunt indrukken, maar ook naar boven­­­ en beneden kunt schuiven. Klinkt een beetje­­­ bekend, toch? Wij kregen ook zware Digital Crown-vibes. Bedienen van je muziek gaat hiermee net zo gemakkelijk als bij Apple (gewoon blind op de tast), al moeten we er wel bij vermelden­­­ dat de Digital Crown net wat hoogwaardiger­­ aanvoelt.

De Content Key vervult zijn rol prima, maar de schuifbalk kan niet verbergen dat-ie van plastic is en niet zo’n lekkere klik heeft. Het schuiven zelf voelt dan weer goed aan, met dank aan een veertje met net genoeg weerstand. We vragen ons wel af of die na drie jaar gebruik nog steeds zo netjes werkt. Volgens Sonos heeft de Content Key echter talloze duurtests doorstaan,­­­ dus dat geloven wij dan maar.

De ware troef

De Ace zou geen product van Sonos zijn als het bedrijf niet iets van een bijzondere integratie met zijn speakers zou bieden. Dat heeft-ie, we zouden zelfs zover gaan door te zeggen dat het dé troef is van de Ace. Het begint ermee dat de Sonos een wifi-chip heeft. Kun je hem dan besturen via de Sonos-app en vanuit daar voeren met allerlei media? Nou, nee. Via de app kun je wel van alles instellen op de Sonos Ace, maar het is niet de bedoeling­­­ dat je daar een luistersessie met Spotify­­­­ of Apple Music start – dat doe je via de app van de betreffende dienst.

Nee, die integratie met Sonos-speakers heeft niets met muziek te maken, maar met films. Als je een soundbar van Sonos hebt, dan kun je die ook gebruiken in combinatie met de Sonos Ace. Dat houdt in dat het Dolby Atmos-bioscoopgeluid dat de soundbar ontvangt, direct wordt doorgestuurd naar de Sonos Ace – via wifi en dus zonder enkel kwaliteitsverlies. Deze functie heet ‘TV Audio Swap’ en wordt geactiveerd met een druk op de knop, zonder merkbare vertraging of haperingen van het televisiebeeld tijdens het overschakelen.

Als de content niet in Atmos is gecodeerd, zorgt de Sonos Binaural Renderer ervoor dat je wel een goede stereo upmix krijgt. In het begin werkt dat doorsturen van het geluid alleen met de Sonos Arc, maar later wordt ondersteuning voor de Beam en Ray toegevoegd. In onze test werkte TV Audio Swap fantastisch. Niet alleen is het ruimtelijke effect geweldig goed, ook het gemak waarmee je overschakelt maakt de functie super toegankelijk.

De Sonos Ace weet straks zelfs waar in je woonkamer­­ je voor de televisie zit, zodat je helemaal de perfecte surroundsound krijgt. Dat gebeurt via een nieuwe functie: ‘TrueCinema’. De soundbar stuurt hiervoor geluiden die de Ace met zijn microfoons waarneemt. De functie is nog niet meteen beschikbaar bij release van de koptelefoon,­­­­ maar wordt later dit jaar uitgerold.

Conclusie Sonos Ace test

Sonos’ entree op de markt van hoofdtelefoons is geslaagd. De Sonos Ace biedt een enorm goede geluidskwaliteit, zit comfortabel op je hoofd en heeft een unieke functie­­­ die geen andere koptelefoon heeft. Daar moet je ook wat voor over hebben, want met een prijs van 499 euro zit de Sonos wel in het hogere segment.

Pluspunten

  • Bediening
  • Geluidskwaliteit
  • ­­­­ Draagcomfort

Minpunten

  • Content Key is een klein beetje wiebelig
  • TV Audio Swap vereist Sonos-soundbar.