Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Teufel Real Blue Pro review: alles afgevinkt

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Teufel Real Blue Pro

De Teufel Real Blue Pro is in alle opzichten een premium koptelefoon, maar kan hij mee met de sterke concurrentie? Dat lees je in onze review.

Premium slagveld

De markt van draadloze over-ear koptelefoons van € 250 tot € 350 is op z’n zachtst gezegd nogal competitief. Grote merken als Sony en Bose zetten al jaren de toon met koptelefoons met een fijne sound, noise cancelling waar je u tegen zegt, en een waslijst aan handige features.

Kom daar dus maar eens tussen. Teufel waagt een poging met de Real Blue Pro, een premium uitvoering van de Real Blue NC die we eerder hebben getest. Dat hij premium is, zie je direct aan de prijs: € 349, terwijl zijn niet-premium broertje voor € 229 in de winkels ligt. Wat krijg je voor dat extra geld?

Verfijnd design

Ten eerste is het design van de Real Blue bij de Pro-uitvoering op de schop gegaan. Een grotendeels eentonig plastic uiterlijk maakt plaats voor een tweekleurig design dat een stuk chiquer oogt. Ook qua materialen gaat de Real Blue Pro erop vooruit: de oorkussens zijn nu gevuld met memoryfoam. Dit blijft ook bij een lange luistersessie lekker zitten, en het schuim vormt zich mooi rondom de pootjes van je bril zonder dat je druk voelt.

Teufel Real Blue Pro test

Achter de grote T van Teufel zitten nu touchpads die doen denken aan die van de Sony WH-1000XM5 (dan bekt Real Blue Pro toch wat lekkerder). Daarmee kun je door te tikken op de zijkant van de koptelefoon wisselen tussen nummers, afspelen/pauzeren, of een andere functie activeren die je in de Teufel Headphones-app hebt ingesteld. Handig, al werkt het joystickje achter je oor daar nog beter voor. Daarmee bedien je het volume, vorige/volgende en afspelen/pauzeren. En dat werkt dusdanig intuïtief dat we ons afvragen waarom andere merken zoiets nog niet hebben.

Pro-geluid

De grootste upgrades die de Pro-naam waard zijn, zijn de betere en grotere drivers (44mm vs. 40mm) en sterkere aanpasbare ruisonderdrukking. Eerstgenoemde komt de sound zeker ten goede. De Teufel is simpelweg leuk om naar te luisteren. De bas komt lekker laag, ondanks het gesloten ontwerp krijgt de muziek genoeg ruimte om te ademen – de ventilerende achterkant helpt daarbij – en ook details in de hoogte komen goed door.

Teufel Real Blue Pro drivers

Goed, het is wel een enigszins gekleurd geluid, maar dat is een noodzakelijk kwaad. Een volledig neutrale sound zou de beperkingen van de Real Blue Pro juist verduidelijken – een reden waarom koptelefoons als de Sony XM5 óók gekleurd zijn, en dan nog een stuk meer dan de Teufel. Wel adviseren we om functies als Dynamic Bass (relatief hardere bass bij lager volume) en Dynamore (een verbreed geluid) uit te schakelen. Zonder klinkt de Real Blue Pro simpelweg beter. Oh, en zet de equalizer op neutraal!

Betere noise cancelling

Naast het design en de audio heeft Teufel ook de ruisonderdrukking aangepakt. Deze is nu een stukje beter dan voorheen, en in te stellen in drie sterktes (plus een transparantiemodus). Zo bepaal je zelf hoe afgesloten je wilt zijn. De noise cancelling is met name sterk voor lagere- en middentonen, en geeft weinig extra ruis. De hoge tonen sijpelen er wel een beetje door, maar dit is niet echt merkbaar wanneer je muziek luistert.

Teufel Real Blue Pro review

Dan nog de extra’s. Handige opbergcase, 3,5mm-aansluiting, usb-c, stoffen audiokabeltje … alles is aanwezig. De Real Blue Pro ondersteunt zelfs multipoint, waardoor hij direct naar je iPhone switcht bij een telefoontje terwijl je muziek luistert op je Mac. En dan heeft de Teufel ook nog aptX Adaptive voor betere audiokwaliteit via Bluetooth – alleen doet Apple daar frustrerend genoeg niet aan mee, waardoor je daar op de iPhone (nog) niets aan hebt.

Conclusie

Teufel zet met de Real Blue Pro een echte concurrent neer voor Sony en Bose, en dat is een hele prestatie. Alles is afgevinkt, van premium looks en hoog draagcomfort tot speelse audio en uitgebreide noise cancelling. Het enige wat nog wel ontbreekt is iets waarmee de Teufel boven de concurrentie uitstijgt, zoals een innoverende feature, een opvallender design of een competitievere prijs. Hopelijk is dat de volgende stap, nu de basis overtuigend is gelegd.

Pluspunten

  • Erg comfortabel
  • Leuk om naar te luisteren
  • Aanpasbare noise cancelling
  • Multipoint

Minpunten

  • Hoge tonen sijpelen door de ruisonderdrukking
  • Ietwat gekleurd geluid