Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

AirPods: ruisonderdrukking, transparantie en andere termen die je kennen moet

Apple strooit met verschillende termen als het gaat om de AirPods: daarvan moet je de volgende kennen.
AirPods inscriptie memoji
Icon voor AirPods
AirPods
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
5 minuten
Stappen:
4 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Het verbinden met AirPods gaat gemakkelijk: je opent het oplaaddoosje en de AirPods melden zich vanzelf op je iPhone of iPad. Je hoeft daarna alleen toestemming te geven om te koppelen en de naam te bevestigen. Maar wat dan?

ftr_airpods
1

Ruisbeheersing

De AirPods Pro (zowel de eerste als de tweede generatie) en de AirPods Max beschikken over ruisbeheersing. Dat is de overkoepelende term die Apple gebruikt om verschillende luistermodi te beschrijven. Bij iedere luistermodus verschilt de hoeveelheid omgevingsgeluid die er wordt tegengehouden door de AirPods. Je hebt de keuze uit drie soorten ruisbeheersing, die we op deze pagina verder uitleggen.

2

Actieve ruisonderdrukking

Actieve ruisonderdrukking zorgt ervoor dat je vrijwel niks hoort van je omgeving,­­­ want met deze functie wordt achtergrondgeluid weggefilterd door de oortjes. Erg handig, zo hoef je het volume van de AirPods niet onnodig­­­ hard te zetten. In plaats daarvan hoor je het omgevingsgeluid niet meer en komt het volume van de oortjes dus beter naar voren. Pas wel op, want het wordt afgeraden om actieve ruisonderdrukking te gebruiken als je deelneemt aan het verkeer. Gebruik de functie daarom alleen als je geen geluid uit je omgeving hoeft te horen. Actieve ruisonderdrukking is vooral fijn als je buren aan het verbouwen zijn, je in een drukke trein zit en in andere situaties waarin je jezelf helemaal wilt afsluiten.

3

Transparantie

Wanneer de transparantiemodus is ingeschakeld, hoor je nog steeds wat er om je heen gebeurt als je de AirPods draagt. Omgevingsgeluid wordt in deze luistermodus wel opgevangen, maar niet meer tegengehouden. Dat is vooral fijn als je wel naar muziek of een podcast wilt luisteren, maar je niet helemaal wilt afzonderen van je omgeving. Wil je niet alles horen wat er om je heen gebeurt? Dan kun je bij de instellingen van je iPhone of iPad bepalen welke geluiden doorkomen als je de transparantiemodus gebruikt. Ga daarvoor naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid’ en kies voor ‘Audio en visueel’. Daar kun je onder ‘Aangepaste koptelefoon’­­­ zelf kiezen hoeveel omgevingsgeluid de AirPods door moeten laten in de transparantiemodus.­­­­

4

Adaptieve audio

De adaptieve luistermodus is er speciaal voor de AirPods Pro 2 en vormt een middenweg tussen transparantie en ruisonderdrukking. In deze luistermodus is het afhankelijk van je omgeving hoeveel lawaai de AirPods tegenhouden. Ben je in een heel drukke ruimte? Dan houden de oortjes meer ruis tegen. Hoe meer achtergrondgeluid er is, hoe meer lawaai de AirPods wegfilteren. Gesprekken worden niet tegengehouden, zodat je het nog steeds hoort als iemand tegen je praat.