Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPad Air 2022 review: steeds meer een iPad semi-Pro

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
achterzijde paarse iPad air

De iPad Air 2022 ligt sinds kort in de winkels en groeit nóg meer toe naar de iPad Pro. Hoe spectaculAir is dat? Je leest het in onze iPad Air 2022 review.

De iPad Air is de enige iPad die in 2021 niet werd vernieuwd, logisch dus dat-ie dit jaar als eerste aan de beurt is. Hoewel het nog maar kortgeleden lijkt dat de vorige iPad Air ons omver blies; dat was in de tweede helft van 2020. De iPad Air is Apple’s middenklasse iPad, voor als je iets meer wilt dan de gewone iPad, maar voor als de iPad Pro je iets te veel toeters en bellen heeft (en je bleek wegtrekt bij het zien van het prijskaartje). Wat er zo bijzonder was in 2020, was dat de Air opeens werd uitgedost met de populairste eigenschappen van de Pro.

iPad Air 2022 vs iPad Pro

Die Pro-eigenschappen vind je nu natuurlijk opnieuw terug op deze allernieuwste iPad Air. We vatten het nog even kort samen. Een voorkant die bijna een en al scherm is, met afgeronde hoeken, smalle randen en zonder thuisknop. Geen Lightning-poort, maar een veel universelere usb-c-aansluiting voor het aansluiten van externe apparatuur (met de nieuwe versie van de Air is de overdrachtssnelheid met 10 Gbit/s zowaar nog tot twee keer sneller). Hij werkt met de tweede generatie van de Apple Pencil en met het Magic Keyboard.

We dachten dat Apple er inmiddels zo’n beetje het maximale uit had geperst, qua Pro-toevoegingen. Maar met de iPad Air 2022 doet Apple er nog een schepje bovenop – de vraag is: is dat genoeg?

M1-chip: wat merk je ervan?

Voor Apple’s keynote waren we er heilig van overtuigd dat de iPad Air 2022 voorzien zou worden van de nieuwste iPhone-chip, de A15 Bionic uit de iPhone 13. Maar wat schetste onze verbazing? De iPad Air wordt aangedreven door de Apple M1-chip. Dat is een geavanceerde Mac-chip, die vorig jaar ook al zijn weg vond naar de iPad Pro. Supersnel en krachtig is-ie. Je kunt er allerlei superlatieven op loslaten, maar merk je er in de praktijk iets van? Ja en nee.

Gebruik je de iPad voor dagelijkse zaken als internetten, mailen, video’s kijken of licht productieve taken? Dan haal je niet echt het optimale uit de M1-chip. Ik kwam van de vorige iPad Air, stopte deze nieuwe iPad Air na de configuratie in het oude hoesje en vergat het grootste deel van de tijd dat dit een andere iPad was. Anders wordt het als je van een oudere iPad (Air) met thuisknop komt, dan is het een wereld van verschil. Of als je je iPad gebruikt voor wat zwaardere taken. De chip komt vooral tot zijn recht bij zwaardere processen als beeldbewerking, of heftige games.

iPad Air met wit Magic Keyboard

Wat niet is, kan natuurlijk nog komen. Bij de Mac bemerk je nu al dat Apple onderscheid aanbrengt tussen de Macs met een M1-processor en die met een Intel-processor. In macOS Monterey zitten bijvoorbeeld enkele nieuwe functies die alleen werken in combinatie met een M1. Het gaat daarbij (nog) niet om grote nieuwe functies, maar juist de fancy details. Het is goed mogelijk dat met iPadOS in de toekomst iets dergelijks gebeurt, en dat er dan M1-only-functies komen.

Ruimte voor verbetering?

In het kader van ‘Pro-functies’ hadden we graag nog wat vernieuwingen gezien. Face ID was een mooie geweest, maar helaas: de Air heeft nog steeds Touch ID, verwerkt in de knop boven op de tablet. Een soepeler 120 Hz-scherm als dat van de Pro én de nieuwe Pro-iPhones was ook zeer welkom. Zeker bij gebruik van de Apple Pencil maakt dat echt verschil. En we vinden het jammer dat je qua opslag weinig keuze hebt: het is 64 of 256 GB – we hadden liever gehad dat de iPad Air net zoals de iPhones zou starten bij 128 GB. Maar ja: de iPad Pro heeft natuurlijk ook bestaansrecht, en dit soort zaken offeren we graag op als dat honderden euro’s scheelt.

Ook nieuw: middelpunt en 5G

De iPad Air heeft verder nog twee opvallende vernieuwingen die in de categorie ‘achterstallig onderhoud’ vallen en die niet per se van de iPad Pro afkomstig zijn. Ten eerste heeft de iPad Air (optioneel) 5G, voor snel en stabiel mobiel internet, ook op plekken waar het druk is. Vorig jaar werden de iPad Pro én de iPad mini hier ook al mee uitgerust.

Daarnaast heeft de camera aan de voorzijde een stevige boost gekregen. De selfies die je er nu mee maakt, zien er een stuk florissanter uit. Maar daar is het Apple niet om te doen. De 12-megapixel ultragroothoekcamera brengt de functie Middelpunt nu ook naar de iPad Air. Dat mag ook wel, want de Air was de enige iPad die deze vernieuwing nog niet had. Voer je een videogesprek en loop je daarbij heen en weer, dan blijft de camera je in beeld houden.

Voor wat betreft de camera aan de achterzijde is er weinig nieuws onder de zon. De True Tone-flitser schittert … door afwezigheid. De iPad mini heeft deze al wel en Apple kon desgevraagd niet uitleggen waarom hij op de Air ontbreekt. Ten slotte nog een klein punt van kritiek: de achterzijde voelt iets fragieler dan voorheen, alsof het aluminium wat dunner is. Online zijn reparatiesites al bezig om de iPad Air uit elkaar te schroeven en te kijken of dit ook echt zo is. Dat doen wij liever niet, want we houden bijzonder veel van deze geweldige iPad.

iPad Air 2022 review: conclusie

Grote kans dat je als iCreate-lezer iets meer verwacht van je iPad. Dan kom je al snel uit bij deze iPad Air: hij is Pro genoeg voor de meeste mensen en ziet er fantastisch uit. We zouden niet overstappen van de vorige Air, bij dagelijks gebruik merk je weinig verschil. Heb je een oudere iPad (Air) met thuisknop? Dan is het de moeite waard.

Pluspunten

  • Pro genoeg voor de meeste consumenten
  • M1-chip die toekomstproof is

Minpunten

  • Weinig vernieuwingen die opvallen bij dagelijks gebruik
  • 64 GB opslag is wat weinig