Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple M1-chip uitgelegd: dit moet je weten over Apple’s processor

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple M1-chip


Lees verder na de advertentie

De Apple M1-chip: in bijna iedere Mac vind je nu deze chip van Apple, maar wat is er nou zo speciaal aan? Dit moet je weten over de Apple M1.

Wat is de Apple M1-chip?

De M1 is de allereerste chip voor de Mac die volledig door Apple ontwikkeld is. Het is in de basis een nóg krachtigere versie van de supersnelle chips die al jaren in de iPhone zitten: beiden vallen ze onder de ‘Apple Silicon’-familie. Allerlei onderdelen die normaal gesproken los zouden zijn, zitten bij de M1 ingebouwd: de processor (CPU), de videochip (GPU), het geheugen (centraal geheugen) en de hulpprocessors (‘engines’).

Voorheen gebruikte Apple nog Intel-processors voor de Mac, zoals de Intel Core i5 en i7. Doordat de visie van Apple en de beperkingen van Intel niet meer op elkaar aansloten, koos Apple in 2020 voor zijn eigen chips.

Waarom een M1-chip?


kooptip

De M1-chip heeft erg veel voordelen ten opzichte van Intel-chips. Ten eerste is hij razendsnel. Hij is bijvoorbeeld maar liefst 3,5 keer sneller dan de Intel Core i7 die voorheen in de MacBook Air zat. Dit verschil merk je bij alles wat je op je Mac doet, zoals het opstarten van apps, het draaien van programma’s, of het spelen van spelletjes.

Ook is de M1 veel efficiënter. Behaalde je op de MacBook Air met Intel-chip nog een maximale accuduur van 10 uur, is dat met de M1 maar liefst 18 uur. Ook zorgt de efficiëntie ervoor dat de chip veel koeler blijft. Hoorde je bij Intel nog regelmatig de ventilatoren blazen, is dat bij de M1 nagenoeg nooit het geval. De MacBook Air heeft zelfs helemaal geen ventilator meer nodig.

Daarnaast brengt de M1 nieuwe functies. Zo kun je ermee iPhone- en iPad-apps draaien op de Mac, start je Mac zonder vertraging op uit de sluimerstand, en worden je webcambeelden verbeterd door een speciale beeldprocessor in de M1.

Hoe goed is de Apple M1-chip: M1 vs. Intel

Mac Intel vs M1

Het direct vergelijken van de M1 met Intel- of AMD-processors is op papier vrij lastig. Het kijken naar de snelheid van de processor in gigahertz, of naar het aantal cores, geeft namelijk geen goede weergave van de verschillen.

Dit komt omdat de M1 heel anders werkt dan een normale processor, met vier performance-cores en vier efficiency-cores. De performance-cores doen het zware werk, en de efficiency-cores voeren lichtere taken uit met een veel lager energieverbruik. Daarnaast heeft de M1 een ingebouwde videochip met 8 cores – ook deze is lastig te vergelijken met ‘ouderwetse’ videokaarten.

Het belangrijkste om te weten is dat de M1 alle Intel-chips die voorheen in de MacBook Air of 13-inch MacBook Pro werden geleverd, dus de Intel Core i5 en Intel Core i7, met gemak verslaat. Dit geldt voor de prestaties, accuduur en warmteproductie.

Welke Macs hebben een M1?

Apple M1 Macs

De M1 zit in de MacBook Air, 13-inch MacBook Pro, 24-inch iMac en Mac mini. De chip is niet voor alle modellen exact gelijk. In de instapmodellen van de MacBook Air en 24-inch iMac heeft hij namelijk één grafische core minder (7 in plaats van 8). Dit verschil merk je met name bij 3D-programma’s en games.

Ook is de M1 in de MacBook Air iets trager dan bij andere Macs, omdat deze geen ventilator heeft. Dit merk je overigens alleen bij langdurig intensief gebruik, zoals het exporteren van een bewerkte video of het spelen van een zwaar spel.

M1 Pro, M1 Max, M1 Ultra: wat zijn de verschillen?

M1 Pro vs. M1 Max

Naast de reguliere M1 maakt Apple ook nog drie andere chips: de M1 Pro, de M1 Max en de M1 Ultra. In de basis zijn deze chips gelijk aan de M1, maar ze hebben stuk voor stuk meer cores om mee te werken, waardoor ze een stuk sneller zijn dan de reguliere M1. De chips zijn met name bedoeld voor veeleisende professionele gebruikers. Ook hebben ze een zogenaamde Media Engine, waardoor videobewerking véél sneller gaat, en ondersteunen ze meerdere externe schermen (de normale M1 maar één). In de onderstaande tabel vergelijken we alle varianten van de M1.

M1 M1 Pro M1 Max M1 Ultra
CPU 8-core: 4 performance-cores en 4 efficiency-cores

8-core: 6 performance-cores en 2 efficiency-cores

 

10-core: 8 performance-cores en 2 efficiency-cores

10-core: 8 performance-cores en 2 efficiency-cores 20-core: 16 performance-cores en 4 efficiency-cores
GPU 7-core of 8-core GPU 14-core of 16-core GPU 24-core of 32-core GPU

48-core of 64-core GPU

Geheugen 8 GB of 16 GB centraal geheugen 16 GB of 32 GB centraal geheugen 32 GB of 64 GB centraal geheugen 64 GB of 128 GB centraal geheugen
Media Engine Geen Hardware-acceleratie voor H.264, HEVC, ProRes en ProRes RAW Dubbele hardware-acceleratie voor H.264, HEVC, ProRes en ProRes RAW Viervoudige hardware-acceleratie voor H.264, HEVC, ProRes en ProRes RAW

De M1 Pro vind je in het huidige model van de 14-inch en 16-inch MacBook Pro. De M1 Max is ook beschikbaar in deze MacBook, en zit daarnaast in het instapmodel van de Mac Studio. De M1 Ultra zit alleen in het duurdere model van de Mac Studio.

M1 apps en Rosetta 2

De Apple M1-chip gebruikt de zogenaamde ARM-architectuur, terwijl chips van Intel de x86-architectuur gebruiken. Dit klinkt heel technisch, maar het betekent simpelweg dat ze in principe niet dezelfde apps kunnen draaien.

Gelukkig heeft Apple hier een oplossing voor: Rosetta 2. Dankzij deze functie draaien (oude) Intel-apps zonder problemen op Macs met een M1-chip. Het is wel zo dat apps pas optimaal gebruik kunnen maken van de kracht van de M1 als ze een speciale update hebben gekregen. Veel grote apps hebben inmiddels al zo’n update gehad.

Apple M2-chip

Apple M2 release

De opvolger van de M1-chip, de Apple M2, komt naar verwachting later in 2022 uit. Deze wordt sneller dan z’n voorganger en krijgt naar verwachting een betere 9-core of 10-core GPU.  Het blijft echter de ‘instap-chip’ van Apple, en hij wordt daarom ook níét sneller dan de M1 Pro, Max of Ultra. Verwarrend? Dat vinden wij nou ook.

De M2 komt naar verwachting sowieso naar alle Macs die momenteel nog een reguliere M1-chip hebben. Dat zijn dus de MacBook Air, 13-inch MacBook Pro, 24-inch iMac en Mac mini.

Apple M1 Mac kopen

Alle Macs met een variant van de M1 zijn te koop via Apple, en via winkels als Amac, Coolblue en Bol.com. De goedkoopste Mac met een M1-chip is de Mac mini vanaf € 799. Daarbij moet je je eigen toetsenbord, muis en scherm gebruiken. De goedkoopste laptop met een M1-chip is de MacBook Air vanaf € 1129.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!