Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews Apps

De beste recording-app voor je iPhone

Auteur: Maurice Snijders
0 reacties
beste recording app


Lees verder na de advertentie

Je iPhone is uitermate geschikt om geluid mee op te nemen. Of het nu gaat om een interview, een voice-memo, of een muziekrepetitie, je iPhone kan het allemaal. Maar welke app is er het meest geschikt voor en geeft je de functies die je echt goed kunt gebruiken? In dit artikel lees je wat volgens ons de beste recording-app is en geven we je ook een paar alternatieven.

De beste recording-app: Dolby On

Ben je op zoek naar de beste recording-app voor je iPhone, dan raden we je de app Dolby On aan. Met deze zeer gebruiksvriendelijke app maak je niet alleen audio- maar ook video-opnamen, beide met een zonder meer uitstekend geluid. Vervolgens kun je eenvoudig de equalizing aanpassen, de opname bijsnijden en achtergrondgeluiden wegfilteren. Standaard neemt de app op in het m4a-formaat, maar het is zelfs mogelijk om op te nemen in Lossless audio (48 kHz, 24 bit WAV). Dolby On is bovendien gratis.

Opnemen in Dolby On

dolby on opnemen

Het opnemen in Dolby On is zo eenvoudig als het maar kan en werkt zowel in portret- als landschapsmodus. Tik gewoon op het microfoontje om een geluidsopname te starten, of selecteer de camera en tik daarop om een video-opname te starten. Met het derde pictogram is het zelfs mogelijk om een livestream te starten op bijvoorbeeld Facebook.

Opname bewerken


kooptip

beste recording-app dolby on bewerken

Wanneer je na het opnemen de opname opent, heb je een aantal handige bewerkingsopties. Tik daarvoor linksonder op de knop ‘Tools’. Om te beginnen kun je kiezen uit de stijlen ‘Standard’, ‘Natural’, ‘Thump’, ‘Amped’, ‘Lyric’ en ‘Deep’. Voor spraakopnamen werkt ‘Lyric’ doorgaans het beste en wij vonden ‘Deep’ vooral goed werken bij muziekopnamen.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Via ‘Tone’ heb je de mogelijkheid om direct de ‘Treble’, ‘Mids’ en ‘Bass’ aan te passen. Dat is erg handig en maakt met name bij muziekopnamen veel verschil. Door zowel de ‘Treble’ als de ‘Bass’ te verhogen, kregen we in praktisch alle gevallen een opname die een stuk prettiger is om naar te luisteren.

dolby on edit

‘Noise Reduction’ is vooral nuttig bij voice-recordings, waarbij je niet afgeleid wilt worden door allerlei achtergrondgeluiden. Met deze optie filter je ze eenvoudig weg door de juiste sterkte in te stellen. Is je opname te zacht, dan verhoog je het volume via de optie ‘Boost’. Ten slotte geef je via ‘Trim’ nog het werkelijke begin en einde van de opname aan.

Video in Dolby On

beste recording-app dolby on video

Wanneer je video opneemt met Dolby On, verbetert de app het geluid al automatisch. In de afbeelding hierboven zie je wat er standaard wordt toegepast. Ben je toch nog niet helemaal tevreden, dan heb je alsnog dezelfde bewerkingsopties als bij geluidsopnames.

En verder …

beste recording-app opties dolby on

Via het tandwieltje rechtsonder kom je bij nog een paar handige functies. Zo schakel je hier de optie ‘Lossless audio’ in. Ook heb je de optie om een countdown in te stellen, wat vooral handig is wanneer je een muziekopname gaat maken. Dat geldt ook voor de metronoom. Die stel je in door vanaf het hoofdscherm op het icoontje rechtsboven te tikken. Wil je je opnames nog verder personaliseren, dan kun je zelfs de kleuren ervan aanpassen.

Opslaan en delen

dolby on delen opslaan

Wanneer je helemaal tevreden bent met je opname, heb je een aantal mogelijkheden. Posten op social media is een optie, maar als je op ‘More Audio Apps’ tikt, verschijnen de standaard opties om te delen. Je vindt daar ook de mogelijkheid om de opname op te slaan. Tik daarvoor op ‘Save to Files’.

Ook interessant: Apple Dictafoon

dictafoon bewerken

Heb je geen behoefte aan al die bewerkingsopties van de beste recording-app, dan kun je ook prima uit de voeten met de app Dictafoon van Apple. De enige verbeteringsoptie die je daar hebt, is de automatische functie ‘Verbeter opname’. En het is wel handig dat je stiltes automatisch kunt overslaan, zonder dat je zelf stukken eruit hoeft te knippen.

Zoals de naam al zegt, is de app Dictafoon vooral bedoeld voor voice-recordings. En dat werkt ook zonder meer prima. Live-muziek opnemen gaat ook best goed, maar dankzij de handige bewerkingsopties kregen we beduidend betere resultaten met Dolby On.

Dolby On: andere alternatieven

  • Mp3 Recorder Prima app die het voordeel heeft dat de opnamen in mp3-formaat worden opgeslagen. Dat is vooral handig als je ze naderhand wilt gebruiken in een DAW (Digital Audio Workstation) zoals Cubase. Daar kun je namelijk geen m4a-bestanden in importeren. Voor volledige functionaliteit heb je de pro-versie nodig, waar je ruim zes euro voor moet neertellen.
  • Geluidsrecorder Het leuke aan deze app is dat hij eruit ziet als een ouderwetse cassetterecorder. Het nadeel van de app is dat je € 1,99 per maand moet betalen om alle functies te ontgrendelen. Met Geluidsrecorder is het ook mogelijk om telefoongesprekken op te nemen.

Meer handige apps ontdekken?