Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
reviews iPhone 13 Mini Boeken iOS 15

De beste ebook-app voor je iPhone

Auteur: Maurice Snijders
0 reacties
De beste ebook-app


Lees verder na de advertentie

Ebooks lezen op je iPhone is misschien niet zo comfortabel als lezen op een e-reader, maar het zeker goed te doen. Met de beste ebook-app voor je iPhone voeg je je eigen ebooks toe en schaf je ook eenvoudig nieuwe aan. Zo heb je al je e-books in één app bij elkaar. Wij laten je de beste ebook-app zien én een paar alternatieven die je mogelijk ook interessant vindt.

De beste ebook-app voor je iPhone: Apple Boeken

Apple Boeken

Wil je de beste ebook-app voor je iPhone (of iPad) gebruiken, dan hoef je niet eens de App Store in. De gratis app staat namelijk standaard al op je iPhone: Apple Boeken. Met deze app koop je ebooks direct in de Book Store, maar je voegt ook net zo makkelijk de ebooks toe die je al hebt. Bovendien kan Apple Boeken ook prima overweg met pdf’s en is de app geschikt om audioboeken te beluisteren (zelfs via je Apple Watch). Heb je ook een e-reader, houd er dan wel rekening mee dat je boeken die je via Apple aanschaft alléén kunt lezen op je Apple-apparaten.

Zo werkt de beste ebook-app voor je iPhone

Een groot voordeel van Apple Boeken is dat je er direct mee aan de slag kunt en niet eerst een account aan hoeft te maken. Je kunt direct naar de Book Store om het aanbod te bekijken of naar een specifiek boek te zoeken. Aanschaffen en downloaden is niet anders dan je met apps in de App Store doet. Het toevoegen van je eigen ebooks gaat niet vanuit Apple Boeken, maar vanuit Safari of je Mail-app. Je kunt ebooks dus downloaden en vervolgens openen met Apple Boeken, of vanuit een e-mail direct delen met Apple Boeken.


kooptip

apple boeken

Instellingen

Het lezen van ebooks in Apple Boeken is bijzonder intuïtief. Je bladert door naar links te vegen, maar je hebt ook de optie om verticaal scrollen in te schakelen. Tik hiervoor op het lettertype-symbool boven aan de pagina. Daar kun je dus ook gelijk het lettertype en de kleur van de tekst aanpassen, de helderheid verhogen of verlagen en het automatische nachtthema in- of uitschakelen. Het beperkte aantal opties zorgt ervoor dat het menu erg overzichtelijk blijft. Er zijn apps die meer opties bieden, maar de vraag is of je die echt nodig hebt.

de beste ebook-app bookmark

Apple Boeken onthoudt zelf waar je gebleven bent met lezen, maar je kunt ook zelf nog bookmarks toevoegen. Daarvoor tik op het symbooltje rechtsboven in beeld naast het vergrootglas. Dat vergrootglas is overigens handig wanneer je even iets terug wilt zoeken wat je gelezen hebt. Met het menu-icoontje linksboven werp je eenvoudig snel even een blik op de inhoudsopgave.

Leesdoelen

Als regelmatig lezen bij jou nog niet helemaal vanzelf gaat, kun je leesdoelen voor jezelf instellen. Geef bijvoorbeeld aan hoeveel minuten je per dag wilt lezen en bekijk in een grafisch overzicht hoever je bent gevorderd. Maar je kunt bijvoorbeeld ook aangeven hoeveel boeken je per jaar wilt lezen. Overigens kun je in de Book Store van boeken die je interessant vindt eerst een fragment downloaden. Dat helpt om te bepalen of je het de moeite waard vindt om het boek aan te schaffen. De fragmenten vind je terug in de Bibliotheek. Tik daar op ‘Verzamelingen’ en vervolgens op ‘Mijn fragmenten’.

Ook interessant: Immer

de beste ebook-app

Wanneer je het grote aanbod ebook-apps in de App Store bekijkt, is er één app die opvalt tussen de rest en dat is de gratis app Immer. Het mooie van Immer is namelijk dat de app zich vooral richt op een prettige leeservaring. Zo wordt de tekst niet zomaar ineens afgebroken en staat er soms dus maar een klein stukje tekst op een pagina. Dit maakt het lezen daadwerkelijk aangenamer. Bladeren doe je door naar links te vegen of op het scherm te tikken.

De app biedt je de optie om subtiele achtergrondgeluiden af te spelen, wat moet zorgen voor meer sfeer en focus, en je kiest eenvoudig de achtergrond die het beste past bij je stemming. Ook kun je van tevoren aangeven hoe lang je wilt lezen. Er wordt dan geen timer ingesteld, maar je krijgt precies de juiste hoeveelheid tekst voorgeschoteld. Daarnaast kun je de app je eraan laten herinneren dat het weer tijd is om een stukje te lezen. Dat helpt enorm als je een vaste leesroutine wilt opbouwen.

immer ebook

Je bent overigens wel aangewezen op het aanbod van Immer. Er zijn zonder meer veel interessante ebooks verkrijgbaar, maar je kunt zeker niet alles vinden wat je zoekt. Daar zijn andere ebook-apps beter in. Immer helpt je wel om boeken te vinden die je interessant vindt, en het is een pluspunt dat je van alle ebooks gratis tien procent kunt lezen voordat je besluit om al dan niet tot aankoop over te gaan.

Apple Boeken: alternatieven

  • Storytel: Hoewel deze app zich met name richt op luisterboeken, zijn er ook veel ebooks te vinden. Je kunt Storytel gratis proberen, daarna betaal je € 12,99 per maand. Dat is dus alleen interessant als je maandelijks méér dan één boek verslindt.
  • bol.com Kobo: Wanneer je alleen maar ebooks koopt via bol.com is deze gratis app wel handig. Bovendien zijn er een aantal gratis boeken beschikbaar. Ook voor luisterboeken kun je bij deze app terecht. Wil je onbeperkt lezen, dan kun je voor € 9,99 per maand een Kobo Plus-abonnement nemen (€ 12,99 voor onbeperkt lezen én luisteren).
  • Amazon Kindle: Een uitstekende gratis ebook-app die dankzij Amazon toegang geeft tot een enorme hoeveelheid boeken. In theorie in elk geval. Het grote nadeel is namelijk dat je vanuit de app geen ebooks bij Amazon kunt aanschaffen.