Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

De beste app voor foto-widgets op je thuisscherm

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Photowidget


Lees verder na de advertentie

Wil je je favoriete foto’s op je thuisscherm zien? Bijvoorbeeld van je gezin, je huisdier, of van een mooie vakantie? Dat regel je met een fotowidget! In de App Store vind je een hoop apps waarmee dit kan. Wij laten je onze favoriete app voor foto-widgets zien en een paar interessante alternatieven.

De beste app voor foto-widgets: Photo Widget

Als je slechts één app voor fotowidgets op je iPhone wilt zetten, dan moet het deze zijn! Photo Widget is gratis te downloaden in de App Store. In de app maak je diverse albums met maximaal honderd zelfgekozen foto’s aan. Je bepaalt zelf in welk tempo deze elkaar opvolgen in de widget.

Het is mogelijk om verschillende albums aan te maken, zodat je de widget altijd kunt vullen met foto’s die je op dat moment zien wilt. Eventueel vormen je foto’s de achtergrond van een kalendertje, een klok of de batterijstatus – hierboven zie je wat voorbeelden. Maar puur alleen de foto is ook mogelijk.

Hoe werkt het?

Zo werkt photowidget


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Je stelt eerst een album samen in de app zelf. Vervolgens voeg je de widget met dat album toe aan je thuisscherm. Het werkt als volgt:

 • Open Photo Widget en tik onderin op ‘My’.
 • Tik bovenin op ‘Photo’.
 • Tik op de grote + bij Create Album
 • Tik op de + onderin.
 • Selecteer je foto’s, tik op ‘Voeg toe’ en dan op ‘Done’.
 • Je album is klaar. Tik bovenin op de naam en verander die in iets herkenbaars.

Nu is het tijd om de app af te sluiten en het album als widget op het thuissscherm te plaatsen. Dat werkt als volgt:

Fotowidget toevoegen aan scherm

 • Houd een leeg plekje op het scherm iets langer vast totdat alle apps gaan wiebelen en tik op het plusje bovenin. Zoek in de lijst naar Photo Qidget en tik erop.
 • Veeg horizontaal over het scherm om het formaat te kiezen en tik op ‘Voeg widget toe’.
 • Houd je vinger even op de nu nog lege widget en tik op ‘Wijzig widget’.
 • Bij ‘Widget Type’ kies je voor ‘Photo’.
 • Bij ‘Select Album’ kies je het zojuist aangemaakte album.

Eventueel pas je de intervallen en het type slideshow nog aan. Tik daarna ergens op het scherm en je ziet de widget!

En verder …

De app bevat verder nog allerlei geavanceerde opties voor het verder personaliseren van je iPhone. Zo kun je wallpapers, widgets en app-icoontjes rondom een bepaald thema installeren. Die mogelijkheden bespreken we in dit artikel verder niet, maar zijn zeker leuk om een keer uit te proberen.

Een nadeel is dat de app helaas steeds meer vervuild raakt door reclames – daar moet je je soms echt doorheen worstelen. Dat merk je overigens alleen bij het samenstellen van de widget, en dat zal in veel gevallen eenmalig zijn. In de widget op thuisscherm zelf zie je het niet.

Ook interessant: Widgetsmith

Widgetsmith

Een andere app waarmee je een fotowidget op je thuisscherm kunt zetten, is Widgetsmith. Toen widgets nieuw waren op de iPhone (met iOS 14) werd deze app in hoog tempo razend populair.

Anders dan Photo Widget, is Widgetsmith niet specifiek bedoeld voor het maken van fotowidgets. Het is weliswaar een van de mogelijkheden die de app biedt. En waarschijnlijk ook de meest gebruikte mogelijkheid. Maar met Widgetsmith kun je nog véél meer soorten widgets in elkaar zetten. Klokken, kalenders, stappentellers … Je verdwaalt bijna in de mogelijkheden.

Bij het maken van een widget in Widgetsmith, heb je oneindig veel opties om je widget te finetunen. Tot en met het randje om de foto heen: je bepaalt het helemaal zelf. Dat maakt tegelijk ook dat de leercurve van de app wat hoger ligt dan bij Photo Widget. Als je gewoon een fotootje op je thuisscherm wilt zetten, is is het misschien net iets te veel van het goede. Maar Widgetsmith is sowieso een van de beste iPhone apps voor het maken van zeer persoonlijke widgets.

Fotowidget: alternatieven

In de App Store vind je nog veel meer fotowidgets. We noemen er nog een paar die je kunt uitproberen.

 • Color Widgets: in deze app staan een hoop kleurrijke widgets met uitgesproken stijenl & fonts voor je klaar. Je fietst er ook zo je eigen foto’s in.
 • Pic Stitch: deze app is bedoeld voor het maken van fotocollages – en die zet je vervolgens op je thuisscherm in de vorm van een widget. Voor een grote widget heb je wel de premium versie nodig.
 • Locket Widget: hiermee verschijnen er foto’s van vrienden op je thuisscherm – als ze dezelfde app gebruiken. Lees ook onze Locket Widget review.

Waarom niet Apple’s eigen foto-widget?

Apple’s eigen app Foto’s heeft ook een app waarmee je foto’s op je thuisscherm zet. Dus waarom raden we je die niet gewoon aan?

Het probleem met Apple’s eigen widget, is dat je niet de volledige controle hebt over welke foto’s op je scherm verschijnen. Apple’s algoritme bepaalt welke foto er getoond wordt. Vaak is de keuze redelijk geslaagd, maar soms wil je gewoon zelf bepalen welke foto’s er op je thuisscherm verschijnen.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!