Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple bedenkt zich: Stage Manager komt tóch naar meer iPads

Auteur: Ward Edema
2 reacties
Stage Manager iPadOS 16


Lees verder na de advertentie

Dé functie van iPadOS 16, Stage Manager, komt naar meer iPads dan verwacht – en dat is een opmerkelijke draai van Apple. Naar deze iPad-modellen komt de functie nu.

Stage Manager in iPadOS 16

Het werd in juni met veel bombarie aangekondigd: Stage Manager in iPadOS 16. Met deze functie wordt het eindelijk mogelijk om met vensters te werken op de iPad, waardoor hij veel meer op een volwaardige laptop gaat lijken. Het enige nadeel: de functie kwam alleen naar de iPad Pro 2021 en de iPad Air 2022.

Bij iCreate waren we niet te spreken over deze zeer beperkte ondersteuning. Apple gaf wel een technische reden – namelijk dat oudere modellen geen ‘memory swap’ ondersteunen en daarom Stage Manager niet aankunnen – maar wij waren niet overtuigd. Werken met vensters kan al decennia op de Mac, ook met véél tragere processors, en de iPad kan ook al jaren tot vier apps tegelijk aan.

Stage Manager ondersteuning

iPad Pro 2021 maart


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Nu heeft Apple zich toch bedacht: Stage Manager is in de nieuwste bèta van iPadOS 16 beschikbaar voor maar liefst vier extra iPads. Het gaat om de eerste generatie 11-inch iPad Pro (2018), tweede generatie 11-inch iPad Pro (2020), derde generatie 12,9-inch iPad Pro (2018) en vierde generatie 12,9-inch iPad Pro (2020).

Deze vier modellen hebben wel twee beperkingen: ze ondersteunen maximaal vier apps tegelijk, en ze kunnen geen Stage Manager op een extern scherm tonen. Alleen modellen met een M1-chip kunnen tot acht apps tegelijk draaien, met een extern scherm erbij.

Onze opinie: nieuwe vraagtekens

Nu zitten we bij iCreate nog steeds met een paar vraagtekens. Want waarom worden de iPad mini (2022) en iPad Air (2020) eigenlijk niet ondersteund? Die hebben respectievelijk een A15- en A14-chip, die qua kracht érg dicht bij de iPad Pro-modellen uit 2018 en 2020 zitten. Goed, de mini begrijpen we nog enigszins – het kleine scherm en al die vensters gaan niet zo goed samen – maar voor de iPad Air kunnen we eigenlijk geen redenen verzinnen.

Maar even uit de klaagmodus: we zijn allang blij dat Stage Manager tóch naar vier extra iPad Pro-modellen komt. Dit waren topmodellen toen ze uitkwamen – met een bijbehorend prijskaartje – dus het is prettig dat ze toch bij de tijd blijven. En ook goed om te zien dat Tim Cook deze goede zet even viert:

iPadOS 16.1 release

iPadOS 16 is in oktober beschikbaar – maar de exacte releasedatum is nog niet bekend. Het gaat dan overigens om iPadOS 16.1, en dus niet 16.0: laatstgenoemde wordt volledig overgeslagen. Ondersteuning voor externe schermen op M1-modellen komt overigens pas later beschikbaar, in november of december.

iPadOS 16

Wil je je alvast inlezen over hoe je Stage Manager gebruikt op je iPad? Lees dan ons artikel: Bekijk de grootste vernieuwing in iPadOS 16: Stage Manager. En wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom iPadOS 16.1, en als eerste weten wanneer je de update éindelijk kunt installeren? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: MacRumors