Terug naar Apple bedenkt zich: Stage Manager komt tóch naar meer iPads
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple bedenkt zich: Stage Manager komt tóch naar meer iPads

Door Ward Edema28 september 2022 09:263 min. leestijd2

Dé functie van iPadOS 16, Stage Manager, komt naar meer iPads dan verwacht – en dat is een opmerkelijke draai van Apple. Naar deze iPad-modellen komt de functie nu.

Stage Manager iPadOS 16

Stage Manager in iPadOS 16

Het werd in juni met veel bombarie aangekondigd: Stage Manager in iPadOS 16. Met deze functie wordt het eindelijk mogelijk om met vensters te werken op de iPad, waardoor hij veel meer op een volwaardige laptop gaat lijken. Het enige nadeel: de functie kwam alleen naar de iPad Pro 2021 en de iPad Air 2022.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Bij iCreate waren we niet te spreken over deze zeer beperkte ondersteuning. Apple gaf wel een technische reden – namelijk dat oudere modellen geen ‘memory swap’ ondersteunen en daarom Stage Manager niet aankunnen – maar wij waren niet overtuigd. Werken met vensters kan al decennia op de Mac, ook met véél tragere processors, en de iPad kan ook al jaren tot vier apps tegelijk aan.

Stage Manager ondersteuning

iPad Pro 2021 maart

Nu heeft Apple zich toch bedacht: Stage Manager is in de nieuwste bèta van iPadOS 16 beschikbaar voor maar liefst vier extra iPads. Het gaat om de eerste generatie 11-inch iPad Pro (2018), tweede generatie 11-inch iPad Pro (2020), derde generatie 12,9-inch iPad Pro (2018) en vierde generatie 12,9-inch iPad Pro (2020).

Deze vier modellen hebben wel twee beperkingen: ze ondersteunen maximaal vier apps tegelijk, en ze kunnen geen Stage Manager op een extern scherm tonen. Alleen modellen met een M1-chip kunnen tot acht apps tegelijk draaien, met een extern scherm erbij.

Onze opinie: nieuwe vraagtekens

Nu zitten we bij iCreate nog steeds met een paar vraagtekens. Want waarom worden de iPad mini (2022) en iPad Air (2020) eigenlijk niet ondersteund? Die hebben respectievelijk een A15- en A14-chip, die qua kracht érg dicht bij de iPad Pro-modellen uit 2018 en 2020 zitten. Goed, de mini begrijpen we nog enigszins – het kleine scherm en al die vensters gaan niet zo goed samen – maar voor de iPad Air kunnen we eigenlijk geen redenen verzinnen.

Maar even uit de klaagmodus: we zijn allang blij dat Stage Manager tóch naar vier extra iPad Pro-modellen komt. Dit waren topmodellen toen ze uitkwamen – met een bijbehorend prijskaartje – dus het is prettig dat ze toch bij de tijd blijven. En ook goed om te zien dat Tim Cook deze goede zet even viert:

iPadOS 16.1 release

iPadOS 16 is in oktober beschikbaar – maar de exacte releasedatum is nog niet bekend. Het gaat dan overigens om iPadOS 16.1, en dus niet 16.0: laatstgenoemde wordt volledig overgeslagen. Ondersteuning voor externe schermen op M1-modellen komt overigens pas later beschikbaar, in november of december.

iPadOS 16

Wil je je alvast inlezen over hoe je Stage Manager gebruikt op je iPad? Lees dan ons artikel: Bekijk de grootste vernieuwing in iPadOS 16: Stage Manager. En wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom iPadOS 16.1, en als eerste weten wanneer je de update éindelijk kunt installeren? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: MacRumors

 

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Chris de Schutter
Lezer
Chris de Schutter

Stage Manager komt niet naar de iPad Air 2020 omdat een A14 Bionic-chip maar 6 cores heeft, terwijl A12X Bionic en A12Z Bionic over 8 stuks beschikken.