Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Zo verwijder je je persoonlijke gegevens van het internet (en waarom dat belangrijk is)

Auteur: iCreate
0 reacties
incogni


Lees verder na de advertentie

Het is booming business: duizenden bedrijven verzamelen, analyseren en handelen met jouw persoonlijke gegevens die je online achter hebt gelaten. Vaak ook zonder dat jij het in de gaten hebt – laat staan dat je er toestemming voor hebt gegeven. Dat wil je natuurlijk niet. Maar wat doe je eraan? De gegevens laten verwijderen kán, maar is lastig en tijdrovend. Wij vertellen je meer over hoe de bedrijven te werk gaan en hoe je je data verwijdert

Een angstaanjagend gedetailleerd profiel

Als je online bent, laat je ongemerkt een spoor van digitale gegevens achter. Apple doet dan wel veel om je te beschermen, maar toch loopt het aantal cookies dat je accepteert ongemerkt op, heb je geen idee meer voor welke nieuwsbrieven je je allemaal hebt aangemeld en ook de apps op je iPhone scharrelen ongemerkt een hoop persoonlijke informatie bij elkaar. Tel je al deze gegevens bij elkaar op, dan ontstaat er een digitaal profiel van je dat angstaanjagend kloppend en gedetailleerd is.

Gegevenshandelaren (of gegevensmakelaars) zijn buitengewoon geïnteresseerd in al deze informatie, want daar valt geld mee te verdienen. Zo’n digitaal profiel is gefundenes Fressen voor bedrijven die je héél gericht reclame willen versturen – zij tellen daar forse bedragen voor neer. En dan hebben we het nog niet over de situatie waarin je gegevens in handen komen van oplichters. Het gaat dan bijvoorbeeld om persoonlijke gegevens zoals naam, thuisadres en wachtwoorden, maar ook je burgerservicenummer, informatie over familieleden en je financiële geschiedenis.

Je gegevens verwijderen? Wat een gedoe!

Sinds enkele jaren is in Europa de AVG van kracht. Deze wet stelt onder meer dat je altijd al je gegevens moet kunnen inzien, en dat je het recht hebt om vergeten te worden: bedrijven moeten je gegevens verwijderen als jij ze dat vraagt. Dat klinkt goed, maar uit onderzoek blijkt dat je langer dan 300 uur bezig bent om álle gegevensmakelaars te vinden die mogelijk over je gegevens beschikken, contact met ze op te nemen en ze te verzoeken om jouw gegevens te verwijderen.


kooptip

Heb je je overal uitgeschreven en je gegevens laten verwijderen? Dan worden er gewoon opnieuw profielen van je opgebouwd. Het is een voortdurend proces en na een paar maanden kun je dus weer helemaal overnieuw beginnen. Je moet dus door nogal wat hoepels springen om dit allemaal voor elkaar te krijgen.

Laat het aan een dienst over

Gelukkig zijn er ook bedrijven die de gegevens voor je verwijderen, zodat jij tijd overhoudt voor de leukere dingen in het leven. Zoals Incogni. Deze relatief nieuwe dienst komt van de makers van Surfshark, een bekende en betrouwbare VPN-aanbieder. Met dus ook heel veel kennis over online privacy.

Incogni neemt namens jou contact op met de gegevensmakelaars en vraagt ze om je persoonsgegevens uit databases te verwijderen. Vervolgens handelen ze de zaak helemaal af en blijven er zorg voor dragen dat je persoonlijke data niet opnieuw opduiken in de database, door middel van herhaalde verzoeken tot het verwijderen van persoonlijke informatie. De voortgang van wat er allemaal gebeurt, bekijk je op een persoonlijk dashboard: daar zie je of je verzoek ‘completed’, ‘in progress’, ‘rejected’ of ‘not started’ is.

Uiteraard moet je zelf wat persoonlijke gegevens van je achterlaten, want de dienst moet natuurlijk aanknopingspunten hebben om bedrijven te kunnen benaderen. Daarnaast moet je nog een formulier ondertekenen (limited power of attorney) om Incogni toestemming te geven om namens jou te handelen.

Direct naar Incogni

Hoe weet Incogni wie je gegevens heeft?

Dat weet de dienst helemaal niet. Maar Incogni heeft wel een lijst van 131 grote datahandelaren, en de lijst wordt steeds verder uitgebreid. Daarbij wordt er gebruikgemaakt van een slim algoritme dat voorspelt hoe waarschijnlijk het is dat een bepaalde gegevenshandelaar over jouw gegevens beschikt. Instanties die mogelijk gegevens van jou hebben, worden vervolgens aangeschreven met het verzoek om deze te verwijderen. Hebben ze geen gegevens? Prima, niets aan de hand. Maar als ze wel gegevens hebben moeten ze vanwege de AVG dat verzoek nakomen.

Prijskaartje

Incogni is niet gratis, het werkt met een abonnementsmodel. Dat vinden we stiekem wel goed, want zo weten we wel dat wij in ieder geval niet het product zijn. De normale prijs is € 9,99 per maand. Maar nu tijdelijk is er een speciale aanbieding: een jaarabonnement met 50 procent korting, dan betaal je € 4,99 per maand. En ben je niet tevreden? Dan kun je het binnen dertig dagen opzeggen. Meer weten? In de video hieronder leer je hoe het allemaal precies in zijn werk gaat.

Lees meer over Incogni