Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Privédoorgifte in Safari: bescherm je privacy tijdens het surfen

Met de nieuwe functie Privédoorgifte vergroot Apple je privacy terwijl je op Safari surft. Wij vertellen hoe je het instelt.
Safari werkt niet goed
Icon voor Safari
Safari
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Privédoorgifte in Safari

In iOS 15 heeft Apple iets geïntroduceerd waarmee je je privacy vergroot terwijl je door Safari surft: Privédoorgifte. Schakel je de optie in, dan wordt het veel moeilijker voor websites om je te volgen en een profiel op te bouwen. Daarom is Privédoorgifte een waardevolle toevoeging, die je privacy in Safari uitstekend beschermt. En het instellen is erg eenvoudig, dus laten we snel kijken hoe het werkt.

Ontdek stap voor stap hoe het werkt

Instructiefoto: Naar je iCloud-account
1

Naar je iCloud-account

Om de nieuwe functie Privédoorgifte te gebruiken, heb je een iCloud+-abonnement nodig. Dit heb je al vanaf één euro per maand. Abonneren kan via ‘Instellingen>[Je naam]>iCloud>Beheer opslag’.

Instructiefoto: Privédoorgifte
2

Privédoorgifte

Open de Instellingen-app, tik boven op je naam en tik op ‘iCloud>Privédoorgifte’. De ­privacyfunctie is nog in bèta, maar je kunt de optie al activeren. Zet de schakelaar achter ‘Privédoorgifte’ op groen voor extra privacy.

ws_safari
3

Locatie IP-adres

De optie ‘Locatie van IP-adres’ verschijnt; tik erop. Standaard staat ‘Behoud algemene locatie’ aan. Je IP-adres is dan verborgen, maar websites blijven in staat om je relevante, lokale informatie te tonen.

Instructiefoto: Meer privacy
4

Meer privacy

Voor extra privacy vink je ‘Gebruik land en tijdzone’ aan. Hierbij is voor websites alleen nog duidelijk dat je ergens in Nederland of België bent, maar niet meer precies waar. Bij sommige websites kan dit wel iets minder praktisch zijn.

Instructiefoto: Niet voor thuis
5

Niet voor thuis

Wil je Privédoorgifte vooral gebruiken voor openbare wifi-netwerken? Dan kun je bepaalde netwerken uitsluiten van Privédoorgifte, zoals je thuis-wifi. Ga naar de Instellingen-app en tik op ‘Wifi’.

Instructiefoto: Sluit netwerk uit
6

Sluit netwerk uit

In de lijst tik je rechts van een wifi-netwerk op de ‘i’ om naar de instellingen van het netwerk te gaan. Scrol naar beneden en zet de optie ‘Privédoorgifte in iCloud’ op grijs, zodat dit netwerk wordt uitgesloten.

Instructiefoto: Mobiel netwerk
7

Mobiel netwerk

Het internetverkeer via een mobiel netwerk is ook uit te sluiten van Privédoorgifte. Ga naar ‘Instellingen>Mobiele netwerk>Opties mobiele data’. Zet de schakelaar achter ‘Privédoorgifte in iCloud’ uit.

Instructiefoto: Privacy-functies
8

Privacy-functies

Safari heeft meer functies die je privacy beschermen. Open de Instellingen-app en tik op ‘Safari’. Controleer of de opties ‘Voorkom tracking’ en ‘Bescherm privacy in reclame’ zijn ingeschakeld.

Instructiefoto: Verberg ip-adres
9

Verberg ip-adres

Tik op ‘Verberg IP-adres’. Voorheen werd je IP-adres al verborgen voor trackers, maar met Privédoorgifte gebeurt dat ook bij websites. Laat de optie ‘Trackers en websites’ dus vooral aangevinkt staan.

Belangrijke functies

ws_safari
Privé, maar niet anoniem

Privédoorgifte beschermt je privacy, maar maakt je niet anoniem op internet. Je IP-adres wordt onzichtbaar gemaakt, maar websites kunnen je nog herkennen aan cookies die ze eerder hebben opgeslagen, of andere gegevens.

VPN

Privédoorgifte is nuttig om te hebben, maar een VPN geeft meer privacy en anonimiteit. Een van onze favoriete VPN-diensten is Tunnelbear: een beregoede (en gratis) VPN.