Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Waarom er ophef is over het nieuwe abonnement van Notability

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Notability abonnement


Lees verder na de advertentie

Notability, één van de populairste notitie-apps voor de iPad en Mac, is in opspraak geraakt door een abonnement dat direct tegen Apple’s regels ingaat.

Notability abonnement

Eerder deze week kondigde Ginger Labs, de ontwikkelaar van Notability, aan dat Notability voortaan een freemium ‘subscription-based’ app zou worden. Dit houdt in dat de app zelf gratis te downloaden is, maar dat sommige functies alleen te gebruiken zijn bij een los abonnement.

Deze wijziging is opvallend, omdat Notability voorheen een betaalde app was met enkele ingebouwde in-app aankopen voor extra functies. Deze aankopen zouden met de komst van dit abonnementsmodel komen te vervallen.

In strijd met Apple’s regels

Met name het idee dat bestaande gebruikers moesten gaan betalen voor functies waar ze al eerder voor hadden betaald, schoot bij veel gebruikers in het verkeerde keelgat. Bovendien werden al snel de regels van de App Store (App Store Review Guideline 3.1.2a) erbij gepakt, waaruit blijkt dat de wijziging van Notability überhaupt niet mag:


kooptip

‘Als je je bestaande app wijzigt naar een businessmodel met een abonnement, dan mag je niet de basisfunctionaliteit wegnemen waar gebruikers al voor betaald hebben. Een voorbeeld: laat gebruikers die al eerder een ‘full game unlock’ hebben gekocht hun toegang tot het volledige spel behouden nadat je een abonnementsvorm voor nieuwe klanten introduceert.’

Ginger Labs reageert

De ontwikkelaar komt nu terug op het eerdere besluit, maar benoemt niet dat het nieuwe verdienmodel in strijd was met Apple’s regels. In plaats daarvan wordt het neergezet als een reactie op de teleurstelling van de bestaande gebruikers.

Ginger Labs geeft aan: ‘Iedereen die Notability heeft gekocht vóór de omschakeling naar het abonnement, krijgt levenslang toegang tot alle functies waar eerder al voor is betaald’. Het nieuwe abonnement zelf blijft dus in stand.

Alternatieven voor Notability

Voor wie het niet eens is met het nieuwe beleid van Notability, zijn er gelukkig ook hele goede alternatieven. Voorbeelden hiervan zijn Goodnotes en Ink. Over de laatstgenoemde app kun je hier onze review lezen: App van de maand: Ink.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: 9to5mac