Terug naar Opinie: macOS Ventura is de Windows Vista van Apple (en dat is geen compliment)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Opinie: macOS Ventura is de Windows Vista van Apple (en dat is geen compliment)

Door Ward Edema5 januari 2023 13:134 min. leestijd10

macOS Ventura is sinds 24 oktober beschikbaar, maar na dagelijks gebruik sindsdien is mijn conclusie verre van positief: Ventura is op dit moment net zo halfbakken als het beruchte Windows Vista, en voor de meeste mensen de upgrade niet waard. Dit is waarom.

macOS Ventura opinie

Stage Manager als probleemkind

Laten we beginnen met misschien wel de grootste nieuwe functie van macOS Ventura: Stage Manager. Hiermee werk je overzichtelijker met je Mac, met slechts één of een paar vensters die tegelijk in beeld zijn, en een handige zijbalk met al je recente apps. Dat klinkt mooi – maar helaas werkt het niet heel fijn.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Het grootste probleem zit hem niet eens in de functie zelf. Over het algemeen is het namelijk gemakkelijk in gebruik, en het maakt je desktop veel minder druk. Maar helaas is de uitvoering ondermaats. De animaties zijn verre van soepel op een MacBook met Intel-chip, ook al gebeurt er niets grafisch indrukwekkends om dit te verklaren. Bovendien zijn er érg veel bugs, van vensters die blijven hangen tot apps die niet naast elkaar kunnen staan totdat je Stage Manager helemaal opnieuw opstart. Dit zou begrijpelijk zijn in een bèta – maar we hebben het hier over versie 13.1, waar dus al een grote tussentijdse update overheen is gegaan.

Het verwarrende Systeeminstellingen

Ook geen succesnummer is het nieuwe Systeeminstellingen. Tuurlijk, het werd tijd dat Systeemvoorkeuren een keer een opfrisbeurt kreeg. Veel instellingen zaten verborgen op wat onhandige plekken, en bij het wisselen tussen iOS en macOS zat je telkens te zoeken naar waar dezelfde opties zaten.

macOS Ventura systeeminstellingen

Bij Systeeminstellingen is nagenoeg alles gelijkgetrokken met de Instellingen-app op iOS. Dat scheelt zoekwerk, maar het is helaas dusdanig onhandig uitgevoerd dat veel geavanceerde opties nu hun eigen venstertjes krijgen, bereikbaar via knoppen die overal en nergens staan. Voorheen werd dat opgelost met overzichtelijke ‘tabbladen’ – die bij de categorie ‘Trackpad’ gek genoeg wél nog steeds bestaan. Het design is dus verwarrend en inconsistent.

Bovendien is Systeeminstellingen erg traag op sommige Intel-chips, met wachttijden van soms wel 9 seconden om één categorie te openen. En ook niet onbelangrijk: waar is de categorie ‘Energiestand’ gebleven, met de optie om je Mac op geplande tijden op te starten of af te sluiten? Dit moet je nu met ingewikkelde commando’s instellen via de Terminal, en daarmee is het verre van toegankelijk voor de meeste gebruikers. Een nogal opmerkelijke zet.

Bugs op alle fronten

Mac virus

Goed, ik duik niet iedere dag in Systeeminstellingen, en natuurlijk zijn de problemen met Stage Manager gemakkelijk te vermijden door de functie uit te laten. Maar wél storend voor het alledaagse gebruik is de grote hoeveelheid bugs in macOS Ventura. Zo ervaar ik regelmatig bij een simpele klik van de rechtermuisknop dat ik meerdere seconden moet wachten voordat het bijbehorende menu verschijnt. En op de redactie van iCreate, waar we al jaren werken met hetzelfde systeem voor file sharing, ervaren we sinds Ventura problemen met bestanden die uit zichzelf onzichtbaar worden – met veel irritatie tot gevolg.

Duidelijk is dat dit niet de enige bugs zijn, en dat onze ervaringen als redactie niet uniek zijn. In november vroegen we naar jullie macOS Ventura problemen, en daar verschijnen bugs die op bijna alle functies van de Mac betrekking hebben. Kortom: het is nogal een zooitje.

macOS Ventura als het nieuwe Windows Vista

macOS Ventura voorbereiding

Het is niet voor het eerst dat een nieuwe release van macOS een slechte start heeft. Een voorbeeld uit de laatste tien jaar is OS X Yosemite, dat door het grote redesign met name last had van flinke prestatieproblemen en slechte leesbaarheid. Maar zelfs die problemen hadden niet zo’n groot effect op de bruikbaarheid van het besturingssysteem als de mankementen van macOS Ventura.

Het doet op een manier denken aan de release van Windows Vista – een versie van Windows die zestien jaar na zijn release nog steeds berucht is om zijn bugs, slecht werkende nieuwe functies en menu’s, en ondermaatse prestaties op oudere apparaten. Toch is er ook goed nieuws: daarna kwam Windows 7, een geliefde release – voor Windows-termen dan. Dat geeft ons nog een beetje goede hoop voor macOS 14. Voor nu kunnen mensen die nog op macOS Monterey zitten het beste de update-knop laten voor wat het is.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

10
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Geert
Lezer
Geert

Ik ben het hier eigenlijk wel mee eens. Het is de meest rammelende release in jaren. Het is niet zo erg als Vista, maar wel de slechtste release van de afgelopen ~15 jaar.

Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

Ik heb nooit problemen gehad met Windows Vista, hoewel ik het flink gebruikte. Dat ondermijnt dus mijn waardering voor dit opinie-stuk.

Ik heb Ventura op slechts één van mijn Macs, en ik gebruik al mijn desktops (notebooks…) nog slechts als kleine aanvulling op mijn iPads, dus ik heb er nog te weinig ervaring mee.

Wiley
Lezer
Wiley

Ik heb een iMac 14.3 uit 2013 en herken de performance problemen die beschreven worden totaal niet. (Ik gebruik natuurlijk een tooltje om op mijn afgeschreven iMac de nieuwste MacOS te installeren). Tot nu toe wordt mijn oude systeem alleen maar sneller met iedere nieuwe versie! Dat is absurd natuurlijk. Ik vraag mij af of de review een systeem betreft met 8Gbyte geheugen. Het klinkt namelijk alsof het systeem gebruikt maakt van de swap file. (Oud Unix systeembeheerder). Mijn systeem werd heel veel sneller toen ik het geheugen uitbreiden van 8 naar 16. Het vervagen van de HDD door een… Lees meer »

Ruben
Lezer
Ruben

Je moet ook niet meer werken met die Intel-spullen, op m’n M1 (8Gb) draait het als een tierelier, nergens last van…

Jan Onderwater
Lezer
Jan Onderwater

Heb het op mijn 27“ iMac van 2019, nergens last van, snel, stabiel. Heb nog geen een vastloper of Nieuwstart gehad.
i9, 128GB ram, Vega 48.

Ramón van Geytenbeek
Lezer
Ramón van Geytenbeek

Hier totaal geen problemen op een 14’ M1 Pro Stage manager kan je uit zetten. Systeeminstellingen vind ik juist veel duidelijker omdat het nu 1 lijn is met iOS. Daarbij gaan idd wel wat instellingen verloren en dat is onhandig maar dat maakt niet het hele systeem onbruikbaar. Noch is het zo dat je het niet alsnog kan instellen. Ok, via een omweg maar dat is te overleven lijkt me. Apple zal in updates heus dingen weer toevoegen. Nul performance issues. Maar misschien is dit omdat ik het op Apple silicon draai. Tendentieus stukkie wel. Vista was echt tientallen malen… Lees meer »