Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Opinie: macOS Ventura is de Windows Vista van Apple (en dat is geen compliment)

Auteur: Ward Edema
10 reacties
macOS Ventura opinie


Lees verder na de advertentie

macOS Ventura is sinds 24 oktober beschikbaar, maar na dagelijks gebruik sindsdien is mijn conclusie verre van positief: Ventura is op dit moment net zo halfbakken als het beruchte Windows Vista, en voor de meeste mensen de upgrade niet waard. Dit is waarom.

Stage Manager als probleemkind

Laten we beginnen met misschien wel de grootste nieuwe functie van macOS Ventura: Stage Manager. Hiermee werk je overzichtelijker met je Mac, met slechts één of een paar vensters die tegelijk in beeld zijn, en een handige zijbalk met al je recente apps. Dat klinkt mooi – maar helaas werkt het niet heel fijn.

kooptip

Het grootste probleem zit hem niet eens in de functie zelf. Over het algemeen is het namelijk gemakkelijk in gebruik, en het maakt je desktop veel minder druk. Maar helaas is de uitvoering ondermaats. De animaties zijn verre van soepel op een MacBook met Intel-chip, ook al gebeurt er niets grafisch indrukwekkends om dit te verklaren. Bovendien zijn er érg veel bugs, van vensters die blijven hangen tot apps die niet naast elkaar kunnen staan totdat je Stage Manager helemaal opnieuw opstart. Dit zou begrijpelijk zijn in een bèta – maar we hebben het hier over versie 13.1, waar dus al een grote tussentijdse update overheen is gegaan.

Het verwarrende Systeeminstellingen


kooptip

Ook geen succesnummer is het nieuwe Systeeminstellingen. Tuurlijk, het werd tijd dat Systeemvoorkeuren een keer een opfrisbeurt kreeg. Veel instellingen zaten verborgen op wat onhandige plekken, en bij het wisselen tussen iOS en macOS zat je telkens te zoeken naar waar dezelfde opties zaten.

macOS Ventura systeeminstellingen

Bij Systeeminstellingen is nagenoeg alles gelijkgetrokken met de Instellingen-app op iOS. Dat scheelt zoekwerk, maar het is helaas dusdanig onhandig uitgevoerd dat veel geavanceerde opties nu hun eigen venstertjes krijgen, bereikbaar via knoppen die overal en nergens staan. Voorheen werd dat opgelost met overzichtelijke ’tabbladen’ – die bij de categorie ‘Trackpad’ gek genoeg wél nog steeds bestaan. Het design is dus verwarrend en inconsistent.

Bovendien is Systeeminstellingen erg traag op sommige Intel-chips, met wachttijden van soms wel 9 seconden om één categorie te openen. En ook niet onbelangrijk: waar is de categorie ‘Energiestand’ gebleven, met de optie om je Mac op geplande tijden op te starten of af te sluiten? Dit moet je nu met ingewikkelde commando’s instellen via de Terminal, en daarmee is het verre van toegankelijk voor de meeste gebruikers. Een nogal opmerkelijke zet.

Bugs op alle fronten

Mac virus

Goed, ik duik niet iedere dag in Systeeminstellingen, en natuurlijk zijn de problemen met Stage Manager gemakkelijk te vermijden door de functie uit te laten. Maar wél storend voor het alledaagse gebruik is de grote hoeveelheid bugs in macOS Ventura. Zo ervaar ik regelmatig bij een simpele klik van de rechtermuisknop dat ik meerdere seconden moet wachten voordat het bijbehorende menu verschijnt. En op de redactie van iCreate, waar we al jaren werken met hetzelfde systeem voor file sharing, ervaren we sinds Ventura problemen met bestanden die uit zichzelf onzichtbaar worden – met veel irritatie tot gevolg.

Duidelijk is dat dit niet de enige bugs zijn, en dat onze ervaringen als redactie niet uniek zijn. In november vroegen we naar jullie macOS Ventura problemen, en daar verschijnen bugs die op bijna alle functies van de Mac betrekking hebben. Kortom: het is nogal een zooitje.

macOS Ventura als het nieuwe Windows Vista

macOS Ventura voorbereiding

Het is niet voor het eerst dat een nieuwe release van macOS een slechte start heeft. Een voorbeeld uit de laatste tien jaar is OS X Yosemite, dat door het grote redesign met name last had van flinke prestatieproblemen en slechte leesbaarheid. Maar zelfs die problemen hadden niet zo’n groot effect op de bruikbaarheid van het besturingssysteem als de mankementen van macOS Ventura.

Het doet op een manier denken aan de release van Windows Vista – een versie van Windows die zestien jaar na zijn release nog steeds berucht is om zijn bugs, slecht werkende nieuwe functies en menu’s, en ondermaatse prestaties op oudere apparaten. Toch is er ook goed nieuws: daarna kwam Windows 7, een geliefde release – voor Windows-termen dan. Dat geeft ons nog een beetje goede hoop voor macOS 14. Voor nu kunnen mensen die nog op macOS Monterey zitten het beste de update-knop laten voor wat het is.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!