Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

macOS Ventura 13.3 bèta 1 is uit: deze nieuwe functies komen naar je Mac

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
macOS 13.0.1 veilig


Lees verder na de advertentie

Apple heeft de eerste testversie van de volgende grote update voor macOS Ventura uitgebracht! Deze zit weer vol nieuwe functies voor je Mac, maar welke zijn dit? Dat lees je hier – ontdek alles over macOS Ventura 13.3 bèta 1.

macOS Ventura bèta 1

Eind januari werd de vorige grote update voor je Mac uitgebracht: macOS Ventura 13.2. Hierin had Apple allerlei nieuwe functies gestopt, met name op het gebied van veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan de Geavanceeerde gegevensbescherming en de Fysieke beveiligingssleutels.

Heb je deze functies inmiddels wel uitgespeeld? Bereid je dan alvast voor op de volgende reeks. Nu macOS Ventura 13.3 bèta 1 uit is, weten we namelijk precies welke functies er binnenkort naar je Mac komen. Welke dat zijn, lees je hieronder.

Nieuwe set emoji’s


kooptip

Nieuwe emoji 2023

Een nieuw besturingssysteem betekent ook een nieuwe lading emoji’s. In iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura schitterde deze in afwezigheid, maar de nieuwe bèta brengt daar verandering in. Hierin zitten namelijk tientallen nieuwe emoji’s om jezelf nog beter uit te drukken, van een ezel tot nieuwe hartjes. Benieuwd welke dit zijn? Deze 21 nieuwe emoji’s komen in 2023 naar je iPhone, iPad en Mac!

Comeback van de Woning-architectuur

Apple Woning upgrade

In oktober 2022 werd de architectuur van de Woning-app compleet vernieuwd. Dit zou perfect zijn voor je slimme apparaten: ze zouden sneller reageren, nauwkeuriger werken en minder snel verbindingsproblemen hebben. Helaas bleek niets minder waar. De architectuur veroorzaakte juist meer problemen dan ooit, en het was dusdanig erg dat de update in december alweer uit de lucht werd gehaald.

Echter liet Apple in een verklaring weten dat dit niet het einde van de nieuwe architectuur betekende: het bedrijf zou aan een oplossing werken om alle problemen te verhelpen. Zodra dit is gelukt, keert de nieuwe architectuur gewoon weer terug. En zo te zien is Apple bijna klaar voor die tweede opging, want ook de architectuur zit verstopt in macOS Ventura 13.3 bèta 1.

Nog meer nieuwe functies

De bovenstaande vernieuwingen zijn veruit de grootste, maar macOS Ventura 13.3 heeft meer in petto. Zo stelt de eerste bèta ons ook voor aan de volgende nieuwe functies:

  • De Berichten-app ondersteunt straks previews van links naar de app Mastodon.
  • De app Opdrachten heeft nieuwe opties voor het maken van workflows, waaronder ondersteuning voor aankondigingen van Siri.

macOS Ventura 13.3 release

Volgens Apple vindt de officiële macOS Ventura 13.3 release pas plaats in de lente. Dat wil zeggen: ergens tussen 20 maart en 20 juni. Voor die tijd zullen er eerst nog een handvol’s bèta’s volgen, zodat Apple de software zorgvuldig kan testen en de update is geperfectioneerd vóór de uiteindelijke release. Installeren kan dan via ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Software-update’.

Vind je de lente veel te ver weg? Probeer dan alvast de bèta uit. Maar wees gewaarschuwd: zulke testversies zitten doorgaans nog vol systeemfouten en andere problemen. Ons advies is daarom om een bèta alleen te installeren op een oude Mac, niet op het toestel dat je zelf gebruikt. Downloaden werkt vervolgens via het Apple Beta Software Program.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!