Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

macOS Sonoma is uit: download nu dé Mac-update van het jaar

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
macOS Sonoma Macs

Apple brengt vandaag macOS Sonoma uit: dit is de grote Mac-update van 2023. Sonoma brengt widgets naar je bureaublad, 100+ nieuwe screensavers en nog veel meer! Wat is er nieuw? Is jouw Mac geschikt? Hoe kun je macOS Sonoma downloaden? In dit artikel lees je alles!

Lees verder na de advertentie

macOS Sonoma: prettiger en productiever dan ooit

macOS Sonoma wordt ook wel macOS 14 genoemd en is de meest recente versie van macOS. Apple kondigde de update al aan tijdens de WWDC in juni. ‘macOS is het kloppend hart van elke Mac, en met Sonoma willen we dit besturingssysteem nog prettiger en productiever maken’, zei Apple-topman Craig Federighi destijds in een persbericht. En we moeten toegeven: onze eerste indrukken op basis van de bèta’s deze zomer zijn positief.

macOS Sonoma downloaden

macOS Sonoma

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Vanaf ongeveer 19.00 uur is macOS Sonoma te downloaden. is. Je downloadt de update gratis via ‘Systeeminstellingen>Software-update’. Ook via het menu met het appeltje linksboven in Finder kom je hierop uit. Klik op ‘Werk nu bij’ en doorloop de stappen op het scherm.

Zie je de update nog niet meteen? Even geduld dan – Apple rolt de update geleidelijk uit, vanwege grote drukte op de servers. Soms kan het helpen om je Mac even te herstarten. En zo niet; in de tussentijd kun je ons artikel lezen over het voorbereiden op de Sonoma-update: Bereid je Mac voor op macOS Sonoma – zo ruim je hem alvast op.

Nieuwe features van macOS Sonoma

macOs sonoma widgets

Soms denk je na een grote update: wat is er nu eigenlijk nieuw? Dan is het zoeken met een lichtje naar de nieuwe functies. Maar macOS Sonoma heeft enkele vernieuwingen die echt in het oog springen. Bijvoorbeeld de widgets: die lijken bijzonder veel op de widgets die we al een tijdje kennen van de iPhone en iPad. Je zet ze rechtstreeks op je bureaublad. Als je ze even niet nodig hebt, vervagen ze subtiel zodat ze je niet afleiden van dat waar je mee bezig bent. Je kunt zelfs widgets van je iPhone op je Mac gebruiken!

Je Mac krijgt er meer dan honderd nieuwe screensavers bij in vier categorieën: landschap, stadsgezicht, onder water en aarde. Ze spelen een veel grotere rol dan voorheen, want ze dienen als screensaver én als wallpaper. De screensaver is in slowmotion, en als je de Mac gebruikt komen de beelden tot stilstand en veranderen ze in een wallpaper.

Ook opvallend zijn de grote verbeteringen voor videovergaderen. Zo kun je gebruikmaken van de presentator-overlay, waarbij je voor je presentatie staat. Zo zet je jezelf bijvoorbeeld als een weerman voor de Weer-app. Het werkt niet alleen in Apple’s eigen FaceTime, maar in alle vergader-apps.

Ook zijn er geanimeerde 3D-effecten die je in gang zet met verschillende handgebaren. Ook nieuw in macOS Sonoma: de optie om een app te maken van je favoriete website, een speciale gamemodus en meer privacy in Safari. Meer achtergronden lees je in ons dossier over macOS Sonoma:

Werkt het op jouw Mac?

Als je een al wat oudere Mac hebt, is de grote jaarlijkse Mac-update een beetje spannend. Want heeft jouw Mac nog wel macOS Sonoma-ondersteuning? Dit jaar valt het doek voor de MacBook, MacBook Air en MacBook uit 2017. De volgende modellen kun je wel updaten:

Widgets, Presenter Overlay, web apps, and more. #macOSSonoma is coming soon to help you get more done.

Learn more, and see if your Mac is compatible: https://t.co/e0VJNvtr4Y/ pic.twitter.com/QZEQnbNYoo

— Apple Support (@AppleSupport) 14 september 2023


Misschien weet je niet wel Mac model je hebt, twijfelt over het bouwjaar. Het is snel genoeg terug te vinden, en wel op de volgende manier:

  • Klik linksboven op het appeltje.
  • Klik op ‘Over deze Mac’.