Terug naar macOS Catalina 10.15.1 is uit: wat is er nieuw?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

macOS Catalina 10.15.1 is uit: wat is er nieuw?

Door Laura Grootaarts29 oktober 2019 19:382 min. leestijd3

Apple heeft vanavond een update uitgebracht voor macOS. Het is de eerste échte update voor macOS Catalina, het nieuwe besturingssysteem dat eerder deze maand verscheen. Wel was er al een kleine tussentijdse update. Wat is er nieuw? En hoe kun je macOS Catalina 10.15.1 downloaden?

macOS Catalina 10.15.1

Nieuwe functies

De nieuwe macOS-versie bevat een aantal kleine verbeteringen. Zo zijn er net zoals in het gisteren verschenen iOS 13.2 70 nieuwe emoji, onder meer in de thema’s dieren, eten & drinken en toegankelijkheid. De nieuwe versie van macOS heeft ondersteuning voor de nieuwe AirPods Pro die vanaf morgen in de winkels liggen.

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Een opmerkelijke verandering betreft Siri. Siri kwam eerder dit jaar negatief in het nieuws omdat Apple mensen had ingehuurd voor het beluisteren en analyseren van gesprekken. Dat riep allerlei vragen rondom privacy op. Vanaf nu kun je aangeven dat je niet wilt dat er mee geluisterd wordt. Bovendien kun je je Siri-geschiedenis nu wissen.

Daarnaast zijn er vernieuwingen voor de app Woning. Het eerder aangekondigde HomeKit Secure Video is nu beschikbaar. Heb je een beveiligingscamera die ondersteund wordt? Dan kun je videobeelden van bewegende personen, dieren of voertuigen veilig bewaren in iCloud. Ook nieuw: ondersteuning voor AirPlay 2-speakers in scenario’s en automatisering.

Ten slotte zijn er nog talloze kleine verbeteringen en foutoplossingen. Waarschijnlijk worden ook een hoop bugs opgeruimd – de release van macOS Catalina is nogal rommelig verlopen.

macOS Catalina 10.15.1 downloaden

We raden je aan om de nieuwe update te installeren, al was het maar vanwege beveiligingsaspecten. De gratis update is te vinden via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’. Voor de zekerheid zou je vooraf een backup kunnen maken.

Meer weten over macOS Catalina?
Bekijk dit dossier
Mac voor beginners 2020
Mac voor beginners 2020
De uitgebreide handleiding die Apple je niet geeft!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
E.J. Mayer
Lezer
E.J. Mayer

Deze updates zijn o.h.a. verbeteringen die ons , als gebruikers, weer verder brengen en ons ook meer beveiligen tegen kwaadwillige indringers in onze computer systemen. Maar soms worden ook goed lopende programma’s op zeer ergerlijke wijze verstoord, of functioneren aangesloten apparaten matig/slecht. Zo zijn de Printer/Scanners van HP die werken met HP EASY SCAN onwerkzaam geworden bij de upgrade MAC OS Catalina. Bij de laatste update versie 10.15.1 zit (nog)geen herstel. Als U op het punt staat een Printer/scanner aan te schaffen (i.c.m. een iMAC) en een HP op uw verlanglijst staat wacht dan nog maar een poos, of kijk… Lees meer »

P. Smit
Lezer
P. Smit

Dat 10.15 verbeteringen m.b.t. beveiliging zal bieden geloof ik wel. Toch ben ik huiverig om over te gaan.
Bij de installatie van 10.15 wordt er gemeld de de hd opnieuw geformatteerd moet worden. 10.15 heeft een nieuw formatteringstype. Wat heeft dat voor gevolg m.b.t. 1.) uitwisseling van bestanden 2.) oudere time machine back-ups? Ik kan hierover tot op heden niets vinden.

Laurent
Lezer
Laurent

Ik heb net Catalina op mijn Apple MacBook geinstalleerd. Ik open mijn laptop met mijn wachtwoord en krijg vervolgens een Analyse scherm te zien en niets reageert meer op mijn muis en entertoets, het zit helemaal vast, ook de CMD + R toetsen doen niks. Wie kan dit probleem oplossen?