Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Topnieuws: de AirPods Pro zijn er, én ze zijn niet duur

Auteur: Daan Jeuken
28 reacties
AirPods 3 release


Lees verder na de advertentie

Apple heeft vandaag de langverwachte AirPods Pro gelanceerd. Geen keynote meer deze herfst, maar een persbericht. Het goede nieuws: ze zijn direct te bestellen en ze zijn niet heel duur. Dit moet je weten over de AirPods Pro release!

AirPods met noise cancelling

De huidige AirPods zijn tegenwoordig misschien wel Apple’s meest bejubelde product. Er is één aspect waar nog verbetering vindbaar is: het geluid. Dat is ook precies het gebied waarop de AirPods “Pro” zijn geworden.

Allereerst hebben de AirPods actieve noise cancelling – ofwel ruisonderdrukking – gekregen. Dit betekent dat je geen last meer hebt van omgevingsgeluid en volledig kunt opgaan in het geluid. Met behulp van twee microfoons en geavanceerde software, wordt ruis weggefilterd.

AirPods Pro release

Twee microfoons


kooptip

De eerste microfoon zit aan de buitenkant en vangt het geluid van buiten op. Dat geluid wordt geanalyseerd om te bepalen welk deel daarvan ruis is. AirPods Pro genereren vervolgens antigeluid, waardoor de gedetecteerde ruis wegvalt voordat het geluid je oor bereikt. De tweede microfoon aan de binnenkant vangt geluid in je oor op, waarna eventuele resterende ruis wordt onderdrukt. De ruisonderdrukking past het geluid tweehonderd keer per seconde aan.

Ruisonderdrukking uitschakelen

Noise cancelling is ideaal in het vliegtuig of de trein, maar er zijn ook momenten dat het horen van het omgevingsgeluid wel wenselijk is – op de fiets bijvoorbeeld. Hiervoor hebben de AirPods Pro een transparantie-modus, waarbij net voldoende ruis wordt onderdrukt om de omgeving te horen. Tevens zorgt de modus dat de omgeving en je eigen stem helemaal natuurlijk klinken, ondanks dat je de oortjes nog in hebt.

Om te wisselen tussen deze modi, hebben de AirPods Pro een nieuw knopje. Het uiteinde van de oordopjes heeft een drukgevoelige sensor; druk daarop en je wisselt. Op je iPhone of iPad wissel je tussen de modi in het bedieningspaneel, op de Apple Watch via het AirPlay-symbool.

Nieuwe AirPods 3

Beter geluid

Naast ruisonderdrukking, hebben de AirPods Pro nog een truc om beter te klinken: adaptieve EQ. Hierbij worden de lage en middenfrequenties automatisch afgestemd op de vorm van je oor. Daarnaast hebben de AirPods Pro, naar Apple’s eigen zeggen: “een speciaal ontworpen versterker met een groot dynamisch bereik, dat een zuiver en ongelooflijk helder geluid produceert. Deze versterker stuurt een speciaal ontworpen high-excursion driver met minimale vervorming aan, die de geluidskwaliteit optimaliseert en achtergrondgeluiden wegfiltert. De driver genereert prachtige lage tonen tot 20 Hz en geluid met veel detail in het middengebied en de hoge frequenties.”

Nieuw ontwerp

De AirPods Pro lijken uiterlijk veel op de standaard AirPods. Het onderscheidende deel zijn de siliconen oortips, die in drie maten geleverd worden zodat je zelf je optimale pasvorm kunt kiezen. De AirPods vielen al bij niet veel mensen uit, de Pro’s zullen dat nog minder hebben. 

Nieuwe kleuren?

Er gingen tot vandaag hardnekkige geruchten dat de AirPods Pro in verschillende kleuren beschikbaar zou zijn: in ieder geval zwart, daarnaast groen plus nog 6 kleuren. Wie daarop hoopte, zal teleurgesteld zijn: de AirPods Pro zijn, net als de reguliere AirPods, alleen in het wit verkrijgbaar. Om het geheel toch een persoonlijk tintje te geven, kun je de case gratis personaliseren door middel van een inscriptie.

Kunnen AirPods Pro tegen water?

De AirPods hadden geen enkele vorm van waterbestendigheid, de Pro’s wel. Ze zijn naar eigen zeggen zweet- en waterbestendig, met een IPX4-waarde. Dit betekent dat je ze niet in het water moet gooien, maar ze wel tegen een plens kunnen.

AirPods Pro release en prijs

En dan nu het beste nieuws van de avond, de prijs van de AirPods Pro: € 279. Dat is slechts 50 euro duurder dan gewone AirPods met draadloze oplaadcase. De case van de Pro’s is iets anders (breed in plaats van hoog), maar kan eveneens draadloos worden opgeladen. De AirPods Pro kun je nu bestellen bij Apple, vanaf aanstaande woensdag 30 oktober.

Lees ook ons artikel AirPods Pro vs. AirPods 2019: wat zijn de verschillen?