Terug naar Apple zegt sorry voor afluisteren via Siri en neemt 4 maatregelen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple zegt sorry voor afluisteren via Siri en neemt 4 maatregelen

Door Koen van Ekeren29 augustus 2019 11:463 min. leestijd0

Onlangs kwam naar buiten dat Apple stiekem meeluistert met Siri-gesprekken. Pijnlijk, zéker omdat de tech-gigant juist bekend staat als een voorvechter van privacy. In een uitgebreide verklaring gaat Apple door het stof en geeft het meer duidelijkheid.

Siri logo

Excuses

In een artikel op de website benadrukt Apple het stevig: Siri is nooit ingezet voor marketing-doeleinden. De opnames uit Siri-gesprekken zijn dus niet gebruikt om een advertentieprofiel aan te maken en de gegevens werden nooit doorverkocht. Het analyseren van gesprekken (waarmee Apple inmiddels tijdelijk mee is gestopt) had maar één reden: Siri beter maken.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Apple legt uit dat minder dan 0,2 procent van de gesprekken met Siri voor analyse-doeleinden gebruikt werd om de betrouwbaarheid van Siri te verbeteren. Zo kon er worden geluisterd of het wel de bedoeling van de gebruiker was om Siri op te roepen en of Siri goed op de vraag reageerde.

Wat de ophef extra pijnlijk maakt, is dat Apple Siri juist heeft ingericht om de privacy van gebruikers te beschermen. De vragen die je aan Siri stelt, worden niet gestuurd naar de servers van Apple. Ze worden niet eens gekoppeld aan je Apple ID. Siri herkent je apparaat met een willekeurige identificatie, die bestaat uit een reeks letters en cijfers. Voor extra privacy worden de Siri-gegevens zelfs elke zes maanden losgekoppeld van deze identificatie.

Door één stomme fout is nu echter het beeld ontstaan dat Siri een gevaar is voor je privacy. Apple is namelijk nooit transparant geweest over de opnames die door derden beluisterd werden. ‘Daarvoor bieden we onze verontschuldigingen aan’, schrijft Apple op de website. ‘We realiseren ons dat we onze hoge idealen niet helemaal hebben kunnen waarmaken.’

Siri maatregelen

Direct nadat het nieuws over het ‘afluisteren’ naar buiten kwam, stopte Apple met de grading van de gesprekken, zoals Apple de analyse noemt. In het najaar hervat Apple de analyse van Siri-gesprekken weer, maar wel na de volgende maatregelen:

  • Standaard worden er geen audio-opnamen van Siri-gesprekken bewaard. Alleen de door de computer gegenereerde transcripties worden gebruikt.
  • Na een software-update is het mogelijk om aan te geven dat je wilt helpen om Siri te verbeteren. Wanneer je hieraan meedoet, kun je op elk moment stoppen.
  • Als Apple-gebruikers aangeven Siri te willen verbeteren, zullen zullen de fragmenten alleen door werknemers van Apple worden beluisterd. Eerder besteedde Apple dit nog uit aan een Iers bedrijf.
  • Wanneer duidelijk wordt dat het gesprek met Siri per ongeluk werd geactiveerd, worden de opnames direct verwijderd.
iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids

Bron: Apple.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar