Terug naar iOS 13.2 is uit: nieuwe emoji’s, Deep Fusion en nog héél veel meer nieuwe functies
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 13.2 is uit: nieuwe emoji’s, Deep Fusion en nog héél veel meer nieuwe functies

Door Sven Lamers28 oktober 2019 18:584 min. leestijd6

Bij Apple zijn ze druk bezig met het updaten van de besturingssystemen iOS en iPadOS. Nog net geen anderhalve maand geleden kwam de eerste versie van iOS 13 uit, nu zijn we al toe een de tweede grote update: iOS 13.2 (en iPadOS 13.2). Deze versie tref je nu namelijk aan de Instellingen van de iPhone en iPad. En zoals het hoort voor een versie met een hoger getal achter de eerste punt, is het een forse update. We zetten alle vernieuwingen op een rij.

iOS 13.2 update

Nieuwe emoji’s

Het is een traditie bij Apple dat in een van de eerste updates van een nieuwe iOS nieuwe emoji’s volgen. Een gek vraagteken in WhatsApp (als je iPhone een emoji niet kent) blijkt namelijk een supergrote invloed te hebben op het update-gedrag van de gebruikers. En dus komt iOS 13.2 met 230 nieuwe emoji’s, evenals een heleboel oude die iets bijgewerkt zijn. Wat dacht je van knoflook, een flamingo of een banjo? De grote vraag is: hebben we ooit wel genoeg emoji’s? We hebben zo’n vermoeden dat het antwoord ‘Nee’ is.

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Nieuwe emoji's iOS 13.2

Deep Fusion

Verder brengt iOS 13.2 iets heel leuks voor mensen die al een iPhone 11 of 11 Pro (Max) hebben. Tijdens zijn keynote begin september liet Apple al de foto-techniek Deep Fusion zien. Dit lijkt een beetje op HDR 2.0. Wanneer je een foto schiet, worden er meteen meerdere opnames met verschillende belichting gemaakt. Deep Fusion zorgt er dan voor dat de beste elementen van elke opname worden gebruikt. Hierdoor zie je meer details krijg je duidelijkere texturen. Deep Fusion moet ervoor zorgen dat zowel foto’s die je binnen maakt als foto’s bij ‘gemiddelde’ belichting (dus niet in volle zon of in het donker) beter worden. Dit gaan we uiteraard zo snel mogelijk testen.

Deep Fusion

Meer privacy met Siri

Een tijdje terug was het nieuws vol met verhalen over Siri-gesprekken die door medewerkers van Apple werden beluisterd. Uiteraard met het doel om Siri te verbeteren, maar als je zo veel reclame maakt dat je privacy met een iPhone heilig is, was dat toch reden voor een kleine ophef. Apple had het al eerder beloofd, maar met iOS 13.2 is het nu mogelijk om dat delen van je Siri-gesprekken te voorkomen. Je vindt de optie ‘Verbeter Siri en dicteren’ onderaan bij ‘Instellingen>Privacy>Analyse en verbeteren’.

Berichten aankondigen

Ook al eerder aangekondigd was een mogelijkheid waarmee Siri automatisch binnengekomen berichten kon voorlezen wanneer je AirPods draagt. Deze functie zit nu ook in iOS 13.2. Je activeert hem via ‘Instellingen>Berichtgeving>Kondig berichten aan met Siri’. Uiteraard brengt iOS 13.2 ook ondersteuning voor de aangekondigde AirPods Pro.

Kleine bugfixes

Ten slotte bevat iOS 13.2 nog een heleboel kleiner bugfixes. De volgende noemt Apple zelf in zijn release-notes, maar wellicht zijn nog meer fouten verholpen:

 • Oplossing voor een probleem waarbij wachtwoorden soms niet automatisch konden worden ingevuld in apps van derden.
 • Oplossing voor een probleem waarbij het toetsenbord soms niet werd weergegeven bij het gebruik van de zoekfunctie.
 • Oplossing voor een probleem waarbij vegen om naar het beginscherm te gaan soms niet werkte op de iPhone X en hoger.
 • Oplossing voor een probleem waarbij er door Berichten slechts één melding werd verstuurd, terwijl de optie om meldingen te herhalen was ingeschakeld.
 • Oplossing voor een probleem waarbij er in Berichten soms een telefoonnummer werd weergegeven in plaats van een contactnaam.
 • Oplossing voor een probleem dat ervoor zorgde dat Contacten werd gestart met het eerder geopende contact in plaats van de lijst met contactpersonen.
 • Oplossing voor een probleem waarbij markering annotaties soms niet werden bewaard.
 • Oplossing voor een probleem waarbij bewaarde notities soms tijdelijk verdwenen.
 • Oplossing voor een probleem waarbij de iCloud-reservekopie soms niet werd voltooid nadat er op “Maak nu reservekopie’ was getikt in Instellingen.
 • Verbeterde prestaties wanneer Assistive Touch wordt gebruikt om Appkiezer te activeren.

iPhone en iPad updaten

iOS en iPadOS 13.2 downloaden installeren gaat het snelst via je iPhone en iPad zelf. Via ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’ kun je het besturingssysteem downloaden en installeren. Zorg ervoor dat je op een wifi-netwerk zit en dat je batterij ruim voldoende is opgeladen of aan de oplader hangt.

Het grote iPad & iPhone boek

Wil je het uiterste uit je iPhone en iPad halen? Lees dan Het grote iPad & iPhone boek – van de makers van iCreate. Alle basisprincipes komen aan bod en alle nieuwe functies van iOS 13 en iPadOS worden besproken.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 13
Bekijk dit dossier

6
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
L. de Beer
Lezer
L. de Beer

Nu nog de bug fixen die ervoor zorgt dat steeds de laatst geopende mail openstaat bij het openen van de Mail-app op de iPhone.

Jelle
Lezer
Jelle

Irritant he! Het vreemdste is dat het een paar dagen terug ineens opgelost was, en nu is het probleem weer terug (heb in de tussentijd niks geüpdatet).

Luca
Lezer
Luca

Mijn iPhone 6s Plus is als die aan de oplader is geweest helemaal opgeladen en binnen 2 minuten is er weer 20% vanaf heb mijn batterij 2 maanden geleden vervangen

ad van os
Lezer
ad van os

heel irritant, wifi deed het perfect nu in 13.2 op de xs nog maar gemiddeld 25% van de snelheid.. netwerkinstellingen hersteld etc etc geen oplossing gevonden tot nu toe. aan t thuisnetwerk ligt t niet ..

Natasja
Lezer
Natasja

Waar is de app zoek vrienden gebleven?

Jelle
Lezer
Jelle

Is opgegaan in de app “Zoek mijn”, zie ook https://support.apple.com/nl-nl/explore/find-my