Terug naar macOS Big Sur is nú uit – dit is er nieuw!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

macOS Big Sur is nú uit – dit is er nieuw!

Door Laura Grootaarts12 november 2020 19:013 min. leestijd15

Apple heeft vanavond macOS Big Sur uitgebracht! Je kunt het nieuwe besturingssysteem voor de Mac nu gratis downloaden. Je kent je Mac niet meer terug na het installeren van macOS Big Sur: nieuwe functies, een compleet nieuwe look … het is zonder meer de grootste update in jaren!

macOS Big Sur

Lang moeten wachten

Tijdens de WWDC in juni gaf Apple ons al een sneakpreview van het nieuwe besturingssysteem. ‘Dit najaar beschikbaar’, werd er toen gezegd. Doorgaans verschijnen macOS-updates van dit kaliber in september. Dit jaar werd ons geduld behoorlijk op de proef gesteld. Tijdens het Mac-event afgelopen dinsdag werd duidelijk dat vanavond de macOS Big Sur release zou plaatsvinden. En nu kun je je Mac updaten!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

macOS Big Sur nieuwe functies

macOS Big Sur 11.0 is de opvolger van macOS Catalina 10.16: vaarwel dus macOS 10, welkom macOS 11. Na twintig jaar vindt Apple dat het tijd is voor een nieuw versienummer voor het Mac-besturingssysteem. Dat alleen geeft al aan hoe groot de update van dit jaar is. Maar wat is er dan nieuw?

macOS Big Sur

Geen icoontje blijft ongewijzigd, geen venster ziet er nog hetzelfde uit. Wat dacht je van een Bedieningspaneel waarmee je net zo snel toegang hebt tot veelgebruikte functies als op de iPhone en iPad. Of een nieuwe Berichten-app die qua mogelijkheden eindelijk niet meer onderdoet voor WhatsApp en consorten. Of de verbeterde standaard-apps als Mail en Foto’s met praktische nieuwe functies. En ten slotte Safari, die wel de allergrootste verbeteringen van alle apps heeft gekregen.

Hieronder vind je tips waarmee je direct aan de slag kunt met de leukste nieuwe functies. Houd deze website de komende tijd in de gaten voor meer tips.

Meer weten over macOS Big Sur?
Bekijk dit dossier

Voor welke Macs?

De grote vraag is: kan jouw Mac deze update nog aan? Hieronder zie je welke Macs nog geschikt zijn voor Big Sur:

  • MacBook (2015 en nieuwer)
  • MacBook Air (2013 en nieuwer)
  • MacBook Pro (2013 en nieuwer)
  • Mac mini (2014 en nieuwer)
  • iMac (2014 en nieuwer)
  • iMac Pro (2017 en nieuwer)
  • Mac Pro (2013 en nieuwer)

Weet je niet welke Mac je hebt? Lees dan even ons artikel Heeft jouw Mac macOS Big Sur ondersteuning? om het te achterhalen.

macOS Big Sur downloaden

macOS Big Sur is gratis te downloaden. De update is te vinden via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’. Klik hier op ‘Werk nu bij’ en doorloop de stappen om de update te downloaden en te installeren. Je kunt de update ook downloaden via de App Store: gebruik dan deze rechtstreeks link en klik op ‘Download’.

Houd er rekening mee dat het zeker de eerste uren bijzonder druk kan zijn op de servers van Apple, waardoor het lange tijd duurt om Big Sur binnen te halen. Het kan zelfs zijn dat de update bij jou nog niet beschikbaar is. Probeer het dan later nog een keer.

Ten slotte …

Natuurlijk kun je gewoon op de update-knop duwen. Maar een beetje voorbereiding kan verstandig zijn. Lees ook ons artikel macOS Big Sur komt eraan: grote update voor je Mac. Of duik in onze nieuwe special waarin we je stap voor stap en aan de hand van veel plaatjes alles vertellen over macOS:

Mac voor beginners 2021
Mac voor beginners 2021
macOS Big Sur-editie
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

15
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Kees
Lezer
Kees

Ja, maar .., werkt mijn Lightroom classic dan nog wel?

Mario
Lezer
Mario

Bij mij werkt Luminar niet meer correct. Het programma crasht zodra er een afbeelding wordt geëxporteerd,

Inge Hardy
Lezer
Inge Hardy

photoshop werkt niet meer fatsoenlijk

yourt
Lezer
yourt

Bij mij wel (versie 22.0.0).

Bennie
Lezer
Bennie

Illustrator en Indesign 2021 doen helemaal niks… Photoshop wel.. grrrrrrr wat slecht zeg, dit is al een half jaar bekend bij Adobe… Kan nu alles weer gaan terugzetten..

Johan
Lezer
Johan

Kan er mij iemand helpen? Ik heb deze middag de nieuwe update Big Sur geïnstalleerd ,
maar bij 98% van het einde loopt hij vast.
Moet ik nu wachten? Reeds 2 uur wacht ik nu, of moet ik een harde reset maken?

Peter van Eeuwijk
Lezer
Peter van Eeuwijk

Had ik ook op mijn MacBook Pro. Harde reset, daarna kwam bij het opstarten weer hetzelfde install scherm op met 98%, daarna hetzelfde, daarna keurig opgestart. ??? Maar hij werkt nu.

Johan
Lezer
Johan

Kan er mij iemand helpen? Ik heb deze middag de nieuwe update Big Sur geïnstalleerd ,
maar bij 98% van het einde loopt hij vast.
Moet ik nu wachten? Reeds 2 uur wacht ik nu, of moet ik een harde reset maken?

patrick
Lezer
patrick

Ik had hetzelfde probleem. Na het herinstalleren van ios catalina lukte het wel

John
Lezer
John

Het unlocken van mijn iMac (2019) met mijn Apple Watch serie 1 en 6 werkt niet meer sinds Big Sur geïnstalleerd is. Herkent iemand dit probleem

Bram MacBook Air 2015
Lezer
Bram MacBook Air 2015

Heb ik ook! Serie 3 werkt niet. Had ik ook met alleen serie 3 bij Catalina. Irritant. Serie 0 doet het wel.

DeMa
Lezer
DeMa

Morning, stel voor om een aparte partitie te maken en hierop Big Sur te installeren, nog niet de update te doen, een schone installatie geeft dat je Big Sur kan ontdekken. Ik werk nu met 3 partities- partitie1 Catalina, partitie 2 Schone Big Sur, partitie 3 Bootcamp (windows 10)

Yourt
Lezer
Yourt

ik overwoog dat ook even, maar op mijn externe TB3 schijf draait W10 al op Parallels. Ben er voor gegaan op “HD0”. Na download en installatie een uurtje later op eerste zicht niets maar dan ook niets veranderd. Moest effe kijken en dan zag ik het launchpad icoontje, het icoontje met de schuifregelaars bovenaan in de balk voor het bedieningspaneel,… en verder gebruik ik meestal Firefox en bridge/ACR/Photoshop. Dus dat maakt ook niet het grote verschil. Zal op de M1-macs zijn dat het gaat knallen op termijn.

bart schuurman
Lezer
bart schuurman

waarom kan mijn macbook 2015 met exact dezelfde processor, geheugen en videokaart wel big sur draaien en mijn imac laat 2013 niet?

beide:
2,7 GHz Quad-Core Intel Core i5
8 GB 1600 MHz DDR3
Videokaart: Intel Iris Pro 1536 MB