Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

macOS Big Sur is nú uit – dit is er nieuw!

Auteur: Laura Grootaarts
15 reacties
macOS Big Sur


Lees verder na de advertentie

Apple heeft vanavond macOS Big Sur uitgebracht! Je kunt het nieuwe besturingssysteem voor de Mac nu gratis downloaden. Je kent je Mac niet meer terug na het installeren van macOS Big Sur: nieuwe functies, een compleet nieuwe look … het is zonder meer de grootste update in jaren!

Lang moeten wachten

Tijdens de WWDC in juni gaf Apple ons al een sneakpreview van het nieuwe besturingssysteem. ‘Dit najaar beschikbaar’, werd er toen gezegd. Doorgaans verschijnen macOS-updates van dit kaliber in september. Dit jaar werd ons geduld behoorlijk op de proef gesteld. Tijdens het Mac-event afgelopen dinsdag werd duidelijk dat vanavond de macOS Big Sur release zou plaatsvinden. En nu kun je je Mac updaten!

macOS Big Sur nieuwe functies

macOS Big Sur 11.0 is de opvolger van macOS Catalina 10.16: vaarwel dus macOS 10, welkom macOS 11. Na twintig jaar vindt Apple dat het tijd is voor een nieuw versienummer voor het Mac-besturingssysteem. Dat alleen geeft al aan hoe groot de update van dit jaar is. Maar wat is er dan nieuw?

macOS Big Sur


kooptip

Geen icoontje blijft ongewijzigd, geen venster ziet er nog hetzelfde uit. Wat dacht je van een Bedieningspaneel waarmee je net zo snel toegang hebt tot veelgebruikte functies als op de iPhone en iPad. Of een nieuwe Berichten-app die qua mogelijkheden eindelijk niet meer onderdoet voor WhatsApp en consorten. Of de verbeterde standaard-apps als Mail en Foto’s met praktische nieuwe functies. En ten slotte Safari, die wel de allergrootste verbeteringen van alle apps heeft gekregen.

Hieronder vind je tips waarmee je direct aan de slag kunt met de leukste nieuwe functies. Houd deze website de komende tijd in de gaten voor meer tips.

Voor welke Macs?

De grote vraag is: kan jouw Mac deze update nog aan? Hieronder zie je welke Macs nog geschikt zijn voor Big Sur:

  • MacBook (2015 en nieuwer)
  • MacBook Air (2013 en nieuwer)
  • MacBook Pro (2013 en nieuwer)
  • Mac mini (2014 en nieuwer)
  • iMac (2014 en nieuwer)
  • iMac Pro (2017 en nieuwer)
  • Mac Pro (2013 en nieuwer)

Weet je niet welke Mac je hebt? Lees dan even ons artikel Heeft jouw Mac macOS Big Sur ondersteuning? om het te achterhalen.

macOS Big Sur downloaden

macOS Big Sur is gratis te downloaden. De update is te vinden via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’. Klik hier op ‘Werk nu bij’ en doorloop de stappen om de update te downloaden en te installeren. Je kunt de update ook downloaden via de App Store: gebruik dan deze rechtstreeks link en klik op ‘Download’.

Houd er rekening mee dat het zeker de eerste uren bijzonder druk kan zijn op de servers van Apple, waardoor het lange tijd duurt om Big Sur binnen te halen. Het kan zelfs zijn dat de update bij jou nog niet beschikbaar is. Probeer het dan later nog een keer.

Ten slotte …

Natuurlijk kun je gewoon op de update-knop duwen. Maar een beetje voorbereiding kan verstandig zijn. Lees ook ons artikel macOS Big Sur komt eraan: grote update voor je Mac. Of duik in onze nieuwe special waarin we je stap voor stap en aan de hand van veel plaatjes alles vertellen over macOS: