Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

14x dit zijn onze favoriete macOS Big Sur functies

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties
macOS Big Sur publieke bèta


Lees verder na de advertentie

Het tijdperk van macOS X is voorbij. Na bijna twintig jaar maakt het Mac-besturingssysteem de sprong naar macOS 11.0. Dat macOS een complete restyle krijgt, dat wist je misschien al. Maar wat is er verder nog nieuw? Tijd om de leukste macOS Big Sur functies uit te lichten!

1. Een Bedieningspaneel

macOS Big Sur Bedieningspaneel

Het nieuwe macOS Big Sur brengt de Mac dichter dan ooit bij de iPhone en iPad. Vanwege het design, maar ook door nieuwe functies. Het Bedieningspaneel is daar een van. Voor het eerst heeft de Mac er een. Even snel het volume aanpassen, de helderheid veranderen of de donkere modus instellen? Je regelt het in het Bedieningspaneel. Die is net als in iOS te personaliseren. Zo laat je knoppen weg die je toch nooit nodig hebt, of voeg je regelaars toe.

2. Volg je vrienden die onderweg zijn

Wist je dat je met je iPhone je geschatte aankomsttijd (ETA) kunt delen? In Big Sur kun je iemand die een ETA met jou deelt in de Kaarten-app volgen. Loopt diegene vertraging op, dan wordt de aankomsttijd bijgewerkt. Handig!

3. Verbeterde menubalk


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Het aanpassen van de knoppen menubalk is nu nog best een gedoe. In Big Sur wordt dat anders. Gebruik je een knop in de menubalk nooit? Sleep hem naar het Bedieningspaneel en hij verdwijnt. Andersom kan ook: je kunt knoppen van het Bedieningspaneel slepen naar het menu, zodat ze nog meer binnen handbereik zijn.

4. Gegroepeerde meldingen

macOS Big Sur 10.16

Het is voorbij met de lange lijst aan meldingen van dezelfde app. De Mac heeft eindelijk de gegroepeerde meldingen, die er al een tijdje bij de iPhone en iPad zijn. Ziet er een stuk opgeruimder uit.

5. Aanpasbare widgets

Hoe vaak gebruik jij nu de widgets in macOS? Waarschijnlijk nooit. In het nieuwe macOS 11.0 verdienen ze een tweede kans. De widgets zien er niet alleen veel gepolijster uit; je kunt het Berichtencentrum ook veel beter inrichten. Elke widget is er namelijk in drie formaten. Zo plaats je een belangrijke widget als die van de Weer-app lekker groot, zodat je alle belangrijke informatie ziet zonder de app te openen.

6. Leuke Berichten versturen

Berichten op de Mac is een ontzettend uitgeklede versie van zijn iOS-tegenhanger, maar dat wordt anders. Een gifje versturen, effecten gebruiken, inline antwoorden, vastgepinde chats … Berichten in macOS Big Sur weet er raad mee.

7. Retoucheren

De retoucheer-functie van Photoshop is geweldig, maar hetzelfde gereedschap van Apple Foto’s is een stuk minder slim. In het nieuwe Foto’s maakt het retoucheer-gereedschap een flinke stap vooruit, dankzij machine learning. Pukkels wegwerken of mensen laten verdwijnen? Doe het gewoon in Foto’s.

8. Look Around in Kaarten

Het Street View-achtige Look Around is komt nu ook naar de Mac-versie van Apple Kaarten. Helaas kun je nog alleen virtueel door een straat lopen in de Verenigde Staten, maar de rondkijkfunctie komt ook deze kant op. Onlangs zijn voertuigen van Apple gespot in Noord-Brabant, Brussel en Vlaanderen.

9. Safari is persoonlijker

macOS Big Sur

Weg met die grijze massa: in Big Sur geef je de startpagina van Safari een andere achtergrondafbeelding. Je kunt kiezen voor een van de wallpapers van Apple, of je voegt een eigen foto toe.

10. Memoji

iOS 13 beta 2 memoji

Je haat ze of je houdt van ze: Memoji. Hoor je bij de eerste groep? Lees verder vanaf 11. Voor wie doorleest hebben we goed nieuws: macOS krijgt eindelijk Memoji. In het nieuwe Berichten kun je je eigen Memoji maken, waarna je ze als sticker verstuurt. Je kunt ook reageren op Berichten door er een Memoji bij te plaatsen.

11. Privacy-knop bij websites

Safari privacy

Wil je weten hoe websites omgaan met je privacy? Klik links van de adresbalk op het schild en het nieuwe Privacyrapport vertelt het je. Hier zie je bijvoorbeeld met welke trackers de website je probeert te volgen.

12. Waarschuwing bij datalek

Sla je je wachtwoorden op in iCloud-sleutelhanger? Apple waarschuwt je voortaan als er een datalek is waarbij ook jouw wachtwoorden op straat zijn komen te liggen.

13. Een nieuw geluid

Alle systeemgeluiden in macOS zijn nieuw, om ‘prettiger voor het oor’ te klinken. Ze zijn gemaakt met fragmenten van de originele geluiden, dus ze klinken vertrouwd.

14. Bewerk je video’s

Een video bewerken in de Foto’s-app van de Mac? Dat hoef je nu niet te proberen. In macOS Big Sur kun je eindelijk ook video’s bewerken, en niet zo’n beetje ook. Bijna alle bewerkingstools die er voor foto’s zijn, zijn dan ook beschikbaar voor video’s.

macOS Big Sur functies

Wil je meer weten over macOS Big Sur? Over de vernieuwingen bijvoorbeeld, of de beschikbaarheid en releasedatum? Bekijk dan ons dossier: