Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van
thumbnail
Functies

Back-up

Het maken van back-ups voor je apparaten is essentieel om je gegevens te beschermen tegen verlies, diefstal of schade. Apple biedt twee krachtige tools voor back-up: iCloud en Time Machine. In dit artikel gaan we dieper in op beide functies, en op het belang van reservekopieën.

Lees verder na de advertentie

Back-ups

Back-ups zijn cruciaal om je gegevens veilig te houden. Door regelmatig reservekopieën aan te maken, zijn je gegevens altijd beschermd, en heb je mogelijk zelfs altijd voldoende opslagruimte. Er zijn allerlei manieren om een back-up te maken, bijvoorbeeld via een externe harde schijf of in een cloudopslag. Hieronder ontdek je de twee mogelijkheden die Apple zelf biedt.

iCloud back-up

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

iCloud is Apple’s cloudopslagdienst voor al je Apple-apparaten. Hiermee kun je belangrijke gegevens zoals foto’s, contacten, agenda’s, notities en meer veilig opslaan in de cloud, dus niet op je iPhone, iPad of Mac zelf. Het beste van alles is dat het automatisch synchroniseert met al je apparaten, waardoor je altijd toegang hebt tot je gegevens, waar je ook bent en welk apparaat je ook gebruikt.

Een iCloud-back-up stel je als volgt in:

  1. Ga op je iPhone naar ‘Instellingen’.
  2. Tik op je naam bovenaan.
  3. Tik op ‘iCloud’ en vervolgens op ‘iCloud-reservekopie’.
  4. Schakel de schuifknop in om iCloud-reservekopie in te schakelen, of tik op ‘Maak nu reservekopie’.

Vanaf nu maakt je apparaat automatisch dagelijkse back-ups naar iCloud. Zorg ervoor dat je voldoende iCloud-opslag hebt om al je gegevens te kunnen opslaan. Apple geeft je gratis 5 GB aan opslagruimte, maar heb je meer nodig, dan kun je dit upgraden met iCloud+.

Time Machine

back-up met Time machine

Met Time Machine kunnen Mac-gebruikers volledige back-ups van hun systeem te maken. Hiermee kun je niet alleen je bestanden beschermen, maar ook je hele systeem herstellen naar een eerdere staat als dat nodig is.

Zo ga je aan de slag met Time Machine

  1. Sluit een externe harde schijf aan op je Mac.
  2. Ga naar ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Time Machine’.
  3. Klik op de knop ‘Voeg reservekopie toe’ en volg de stappen op het scherm.
  4. Zet de schakelaar ‘Time Machine inschakelen’ aan.

Time Machine begint automatisch met het maken van back-ups van je Mac. Het bewaart meerdere versies van bestanden, zodat je kunt teruggaan naar een specifieke staat van je systeem of bestanden als dat nodig is. Zo kun je met Time Machine bestanden terughalen.