Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apps van buiten de App Store downloaden? Het kan bijna!

Auteur: Ward Edema
0 reacties
App Store tracking

De iPhone staat al vijftien jaar alleen apps van de App Store toe, maar daar komt over een paar weken verandering in. Vanaf dan kun je ook apps van buiten de App Store downloaden. Dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie

iPhone: apps van buiten de App Store

Het onderscheidt de iPhone al jaren van Android: het gesloten ecosysteem. Iedere app moet eerst door Apple goedgekeurd worden, en is alleen via de App Store te downloaden. Hierdoor weet je zeker dat alle apps veilig zijn, maar het heeft als nadeel dat je ook wordt overgelaten aan Apple’s strenge regels voor welke apps wel en niet worden toegestaan. Emulators om oude spelletjes te spelen zijn bijvoorbeeld verboden.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Dit jaar gaat echter alles veranderen. Door een nieuwe wet van de EU moet Apple gaan toestaan dat apps ook buiten de App Store om geïnstalleerd mogen worden. Dit kan bijvoorbeeld via Safari zijn, of via een alternatieve appwinkel zoals Steam of de Epic Games Store. Gezien de wet al op 7 maart van kracht gaat, moet Apple wel snel handelen. En volgens Apple-analist Mark Gurman gaat dat ook gebeuren.

kooptip

Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!
Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

‘Binnen een paar weken’

Gurman geeft aan dat Apple al binnen een paar weken een update wil uitbrengen voor de iPhone en iPad. Hiermee wordt ‘sideloading’, de functie om apps van buiten de App Store te downloaden, geactiveerd. Dit geldt dan alleen voor apparaten in de EU – daarbuiten blijft de iPhone een gesloten ecosysteem.

Alternatieven Apple apps

Na het installeren van de update kun je dus ook via andere bronnen apps installeren. Waarschijnlijk geeft Apple wel allerlei waarschuwingen zodra je dit probeert, gezien de veiligheid van apps niet gegarandeerd kan worden. Maar van een volledige blokkade is dan dus geen sprake meer.

Hoe pakt dit uit?

Hoe de nieuwe regels precies uit gaan pakken, is nog een vraagteken. In het slechtste scenario worden er allerlei apps uit de App Store gehaald, en worden ze alleen nog aangeboden via andere bronnen. Dit om te vermijden dat Apple een deel van de app-inkomsten krijgt. Maar die kans is klein: op Android kun je al sinds het begin apps van buiten de Play Store downloaden, en toch staan (bijna) alle apps keurig in de store.

iOS 16 sideloading

Ook is er een kans dat iPhone-virussen vaker voor gaan komen, doordat mensen onveilige apps gaan downloaden. Maar zoals genoemd gaat Apple gebruikers waarschijnlijk goed waarschuwen, en valt ook dit wel mee.

Sideloading iPhone: deze update moet je downloaden

Gezien Mark Gurman de update voor sideloading al binnen een paar weken verwacht, is de kans groot dat het gaat om iOS 17.3. Deze update wordt op dit moment al getest, en komt rond eind januari of begin februari uit. In deze update zitten ook allerlei andere nieuwe features – je leest er meer over in ons artikel: iOS 17.3 komt eraan: deze nieuwe functies krijgt je iPhone erbij.