Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

30% ‘Apple tax’ op in-app aankopen straks niet meer verplicht

Auteur: Ward Edema
0 reacties
App Store Apple tax


Lees verder na de advertentie

Een grote wijziging in het App Store-beleid van Apple is in aantocht. Ontwikkelaars mogen binnenkort namelijk bepaalde in-app aankopen buiten de App Store om afhandelen, waardoor er niet meer altijd 30% ‘Apple tax’ betaald hoeft te worden.

Kritiek op Apple tax in de App Store

De reden voor de wijziging is een onderzoek van de Japan Fair Trade Commission (JFTC) naar de monopoliepositie en kosten van de App Store. Door de invoering van de nieuwe App Store-regels wordt dit onderzoek per direct gestopt.

De App Store ligt al langer onder vuur door de Apple tax die ontwikkelaars moeten betalen. Voor iedere app die verkocht wordt en iedere in-app aankoop die gedaan wordt, ontvangt Apple een flink deel van de inkomsten: 15% voor kleinere ontwikkelaars, 30% voor grote ontwikkelaars. Gezien de App Store de enige manier is om een app op je iPhone of iPad te krijgen, wordt dit gezien als een oneerlijk beleid. Ook Fortnite-ontwikkelaar Epic Games is tegen dit beleid, en procedeert momenteel zelfs tegen Apple om een wijziging te forceren.

‘Reader-apps’, niet álle apps

De wijziging van Apple geldt niet voor álle apps, maar alleen voor zogenaamde ‘reader-apps’. Dit zijn apps waarmee je digitale tijdschriften, kranten, boeken, audio, muziek en video die aan een account gekoppeld zijn kan benaderen.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Een voorbeeld van zo’n app is Netflix. Door de oude regels moest Netflix 30% van de inkomsten afstaan aan Apple als een abonnement werd afgesloten via een in-app aankoop. De nieuwe regels staan toe dat Netflix je naar hun eigen website leidt om je abonnement af te sluiten, waardoor de 30% Apple tax dus omzeilt wordt.

De nieuwe regels gelden niet voor games, zoals Fortnite, of voor losse in-app aankopen. Moet je dus betalen voor pro-functies, of een nieuwe skin in een spelletje? Dan betaal je nog steeds de Apple tax.

Het nieuwe App Store-beleid is vanaf begin 2022 van kracht.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: Apple