Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Wat verklapt iOS 16 over de iPhone 14?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone 14 pro design


Lees verder na de advertentie

Precies een maand geleden onthulde Apple iOS 16, het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone. iOS 16 zit vol met nieuwe, veelbelovende functies … en subtiele hints naar de iPhone 14! De iPhone 14 is de nieuwe iPhone die Apple lanceert rond de tijd dat ook iOS 16 verschijnt. Het is dan ook niet vreemd dat er in iOS 16 het een en ander prijsgeeft over deze nieuwe iPhone.

iPhone 14 design

1) Always-on screen

iOS 16 heeft iets nieuws: een vergrendelscherm dat je tot in detail kunt personaliseren, bijvoorbeeld met widgets. Hierdoor zie je op je thuisscherm direct de belangrijkste informatie uit je favoriete apps: het weer, je volgende afspraak, wat er nog op je to-dolijst staat.


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

iPhone 14 always-on: widgets

Met de huidige iPhones wordt deze informatie pas zichtbaar als je het scherm activeert. Dus door op je iPhone te tikken of door hem even op te pakken. Het zou heel logisch zijn als de widgets altijd zichtbaar zouden zijn, ook als je iPhone niet actief is.

En volgens kenners is dat ook zo. De iPhone 14 Pro krijgt mogelijk een always-ondisplay waarop deze info altijd zichtbaar is. Om zulke statische content te tonen, wordt waarschijnlijk ook de schermtechniek aangepast. Nu kan de verversingsgraad worden teruggedraaid naar hertz, straks naar 1. Nog energiezuiniger! Bovendien zitten er in de iOS 16-code drie nieuwe ‘frameworks’ voor het beheren van de achtergrondverlichting van het scherm.

2) Nieuwe camera-functie

iOS 16 rockscreens

Een van de overige vernieuwingen op het vergrendelscherm is een meerlaags effect, waarbij tijd en datum gedeeltelijk wegvallen achter delen van je foto. Tot nu toe is het in de iOS 16 beta trial and error om een geschikte foto te vinden hiervoor – het werkt niet met alle kiekjes.

Het voelt nog nét niet helemaal gepolijst genoeg, net niet Apple-achtig. Iets mist er, zo lijkt het. Maar wat? Het zou ons niet verbazen als de camera straks een optie krijgt waarbij je dit soort foto’s bijna automatisch maakt.

3) Een betere filmmodus

iOS foto losmaken

Het lijkt een gimmick in iOS 16: je kunt dieren, mensen of objecten op je foto’s kopiëren en plakken – vrij van de achtergrond. Maar waarom zou Apple zo’n functie inbouwen? Alleen voor de lol? Er moet meer achter zitten.

Even terug naar de iPhone 13 van vorig jaar. Daarmee werd de Filmmodus geïntroduceerd. In bioscoopfilms zie je vaak hoe de focus van de ene persoon naar de andere verschuift. Dat kan ook met iPhone-video’s: het onderwerp is scherp in beeld, de achtergrond stijlvol wazig.

Perfect was die filmmodus niet, zo schreven we al in onze iPhone 13 mini review: ‘Focusovergangen zijn soms nét iets te abrupt, de lijn tussen scherp en onscherp nét te scherp, met soms wat artefacten in het beeld.’

De iOS 16-functie waarbij onderwerpen worden ‘losgeknipt’ van de achtergronden maakt duidelijk dat Apple gewerkt heeft aan het detecteren van randjes. Dat levert waarschijnlijk een verbeterde filmmodus op, met beter gedefinieerde onderwerpen. En misschien meer dan dat: misschien kun je ook effecten toepassen waarbij je de complete achtergrond zwart of wit maakt, of juist vervangt door iets spectaculairs.

iPhone 14 in september

Apple onthult de nieuwe iPhones waarschijnlijk in september.

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws rondom de iPhone 14? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.