Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 162Aan de slag met alles in macOS Sequoia 🐿️
iCreate 162
reviews iPhone 13 Mini

iPhone 13 (mini) review: het basismodel nog een beetje beter

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties

Het Apple-seizoen is geopend – onlangs heeft Apple vier nieuwe iPhones uitgebracht! de iPhone 13 (mini) is het standaardmodel, verkrijgbaar in twee maten. Daarnaast is er nog een luxer model, ook verkrijgbaar in twee maten: de iPhone 13 Pro (Max).Dit is onze iPhone 13 (mini) review, de iPhone die we voor de meeste gebruikers aanraden.

iPhone 13 roze

iPhone 13 (mini) review: compact maar toch compleet

Als we ten tijde van de Nokia 3310 hadden geweten met wat voor joekels van telefoons we in 2021 rondlopen, hadden we daar smakelijk om gelachen. Uw redacteur van dienst is altijd een voorkeur blijven houden voor compacte iPhones. Want wat is het fijn om een iPhone met één hand te kunnen bedienen; voor mij liever geen iPhone waar je letterlijk (én figuurlijk) diepe broekzakken voor nodig hebt. Na de iPhone SE uit 2016 werd het geduld danig op de proef gesteld door Apple, maar vorig jaar was er dan eindelijk de iPhone 12 mini: met 5,4 inch behoorlijk mini, maar zéker niet minder. Ik was fan! Ik wist dan ook niet hoe snel ik nu de iPhone 13 mini uit de collectie van de redactie moest claimen. De iPhone 13 (van 6,1 inch) nam ik ook een tijdje mee op sleeptouw. Dit verhaal gaat op voor beide toestellen, want ze zijn verder gelijk.

Op het eerste gezicht is de iPhone 13 (mini) niet te onderscheiden van de iPhone 12 (mini). Hetzelfde design met de glanzende glazen achterzijde en de matte vlakke randen. Het-zelfde formaat en gewicht. Opnieuw een voorkant die één en al scherm is. Hoewel: daarin zie je dan toch een klein verschil: de notch (het hapje uit het scherm) is twintig procent kleiner geworden. Dat is overigens marginaal, als je de notch storend vindt, gaat die verkleining daarin geen verandering brengen. Draai je het toestel om, dan zie je aan de achter-zijde de de grootste wijziging ten opzichte van de iPhone 12 (mini): de lenzen van de camera staan in een diagonale opstelling, bij de 12 was dat nog onder elkaar. Apple is niet voor de show gaan schuiven met de lenzen, de camera is behoorlijk vernieuwd.

Dubbele camera met nieuwe fotofuncties

De iPhone 13 (mini)-camera heeft een groothoek en een ultragroothoeklens. De telelens van de Pro moet je missen: optisch inzoomen is er daarom niet bij. Digitaal wel, maar dat levert wat kwaliteitsverlies op. De lenzen en het camera-eiland zijn groter geworden om ruimte te bieden aan nieuwe sensoren. Die zorgen ervoor dat er meer licht en detail ge-vangen wordt. Ook nieuw is optische beeldstabilisatie met sensorverschuiving: dit levert minder bewogen foto’s op. Ik maak tegelijk foto’s met de 12 (mini) en de 13 (mini) en vraag mensen te raden welke foto met welk toestel is gemaakt. Iedereen gokt maar wat. Behálve bij de nachtfoto’s, die zien er op de 13 stukken beter uit.

Het grootste verschil voor de camera wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de A15 Bionic-processor. De iPhone-chip is inmiddels zó slim, dat hij foto’s veel beter kan interpreteren en er specifieke bewerkingen op kan loslaten. Bij foto’s zie je dat om te beginnen aan het nieuwe Slimme HDR 4. Je iPhone is in staat om tot vier mensen op de foto te herkennen, en voor ieder afzonderlijk het contrast, de belichting en de huidtinten aan te passen. Dit gebeurt allemaal automatisch. Een nieuwe fotofunctie die meer in het oog springt en waarmee je ook zelf kunt spelen, zijn de zogeheten Fotografische stijlen.

iPhone 13 fotografische stijlen

Fotografische stijlen

Fotografische stijlen zijn een soort fotofilters, maar dan subtieler. Waar je filters toepast op complete foto’s, werken de fotografische stijlen alleen in op de delen waar dat nodig is – en je iPhone weet precies wat er nodig is. Anders gezegd: de stijlen laten de tinten die natuurlijk moeten blijven, ongemoeid. Zo geef je je foto een (kleuren)boost, terwijl bijvoor-beeld huidtinten en de lucht er normaal uit blijven zien. Er zijn vier basisstijlen. Rijk contrast zorgt voor een donkere schaduwen, intensere kleuren en een sterker contrast. Levendig zorgt voor heldere en levendige kleuren. Warm voegt gouden tinten toe aan je foto voor een wat nostalgische look. Koel voegt juist wat meer blauw toe. Je kunt de stijlen nog verder verfijnen door via handige sliders tint en warmte aan te passen.

Ik vind de Fotografische stijlen echt iets toevoegen, maar het werkt minder intuïtief dan je van Apple gewend bent. Als je te veel aan de sliders trekt, kun je zomaar de ene stijl veranderen in de andere. Zie dan nog maar eens terug te keren naar de oorspronkelijke instellingen. Bovendien zijn ze behoorlijk definitief. Heb je een foto geschoten in een be-paalde stijl? Dan kun je die achteraf niet meer wijzigen. Heb je een al bestaande foto die enorm zou opknappen van een Fotostijl? Helaas, je kunt de stijlen niet met terugwerkende kracht nog toepassen. Het loont dus om even te experimenteren met wat echt jouw stijl is, voordat je straks thuiskomt met een reeks onderkoelde kerstfoto’s.

Focus op de Filmmodus

Een functie waarvan je zou verwachten dat die typisch Pro is, heeft direct zijn weg weten te vinden naar de iPhone 13 (mini): de Filmmodus. Ken je de portretmodus, waarbij het onderwerp mooi scherp op de foto komt en de achtergrond esthetisch wazig blijft? Dat effect is er nu ook voor video’s. Maar het is meer dan dat. Je iPhone merkt het automatisch als er iets belangrijks gebeurt, en verschuift daarnaar de focus. Bijvoorbeeld: kijkt een persoon op de voorgrond die scherp in beeld is naar een tweede persoon op de achtergrond? Dan wordt die tweede persoon juist scherp en de voorgrond wazig. Het werkt overigens ook met objecten: je iPhone ‘voelt’ aan wat in het beeld de meeste aandacht verdient. Vergist je iPhone zich? Dan is tijdens en ook na het filmen de focus nog aan te passen.

De Filmmodus is het grootste deel van de tijd briljant, je krijgt er echt het bioscoopgevoel van. In mijn ogen werken rustige video’s met niet te gek veel verspringingen het best. Hop je van het ene onderwerp naar het andere, dan wordt het te onrustig. Focusovergangen zijn soms nét iets te abrupt, de lijn tussen scherp en onscherp nét te scherp, met soms wat artefacten in het beeld. Wat niet meehelpt, is dat je opneemt in 1080p met 30 beelden per seconde (voor het delen op social media is dit helemaal prima, overigens). Het doet me denken aan de allereerste portretmodus-foto’s. Als je de beperkingen snapt en daar slim omheen werkt, kom je tot heel gave resultaten.

Geen ProMotion-scherm

Tijdens het testen van de camera valt op dat het scherm van de iPhone 13 buiten in de zon beter afleesbaar is dan dat van de iPhone 12. De maximale helderheid bedraagt dan ook 800 nits, tegenover 625 nits vorig jaar. De iPhone 13 (mini) heeft verder nog steeds het oled-scherm dat vorig jaar nog zo bejubeld werd, met een verversingsgraad die blijft hangen op maximaal 60 Hz (60 beelden per seconde). De iPhone 13 Pro (Max) heeft iets nieuws: een ProMotion-scherm met een adaptieve verversingsgraad van tot maar liefst 120 Hz.

Nu zijn er twee soorten mensen. Je hebt Team ‘Op de iPhone 13 (mini) moet je ProMotion missen en dat is een schande’. En je hebt Team ‘Op de iPhone 13 Pro (Max) heb je Pro-Motion als extraatje, maar je kunt prima zonder’. Ik zit duidelijk in het tweede team, maar word omgeven door mensen uit het eerste team: ‘Met ProMotion zijn de beelden véél soepeler, je iPhone reageert veel vinniger.’ Zelfs als ik de 60- en 120 Hz-iPhones naast elkaar gebruik en er bewust op focus, moet ik moeite doen om er iets van te merken. Ik merk het effect nog het best als ik razendsnel door grote lappen tekst scrol. Op een toestel met een ProMotion-scherm blijven de letters iets meer intact. Wellicht dat het bij games ver-schil maakt. Bij films dan weer niet, want die hebben meestal toch maar 30 beelden per seconde.

iPhone 13 Pro ProMotion

Voor mij is ProMotion geen must. Toch kan ik me voorstellen dat je, als je eenmaal gewend bent geraakt aan 120 Hz, niet meer terug kunt naar 60 Hz. Omdat die hele kleine verbeteringen zich na enkele dagen toch gaan nestelen in je brein. Apple maakt het op deze manier niet aantrekkelijk voor Android-overstappers, want daar is 120 Hz wel al een tijdje in zwang.

Betere batterij

In de week dat de iPhone 13 verscheen, was ook iOS 15 net nieuw. Tijdens het testen van de iPhone 13 (mini), merk ik dat ik de vernieuwingen die de nieuwe iPhone met zich mee-brengt, veel minder spannend vindt dan de iOS 15-vernieuwingen. De verschillen tussen de iPhone 12 en de iPhone 13 zijn minder heftig dan de verschillen tussen een iPhone 12 met iOS 14 en een iPhone 12 met iOS 15. Je bent geen úren zoet het met uitproberen van de nieuwe cameramogelijkheden. Maar wel met het instellen van de nieuwe Focussen en Meldingenoverzichten, het ordenen van Notities met tags, het opnieuw inrichten van je thuisscherm en al die tientallen kleine nieuwe iOS-trucjes. Zo druk bezig zijn met je iPhone, is natuurlijk wel een goede test voor je batterij.

Hoewel ik vorig jaar fan was van de iPhone 12 mini, heb ik op hier op deze website een heel naar stuk geschreven over dit toestel en dat had alles te maken met de batterij. De batte-rijduur van de mini was namelijk bijzonder teleurstellend, en die van de ‘gewone’ iPhone 12 niet heel veel beter. Waar ik bij voorgaande nieuwe iPhones aan het einde van de dag meestal nog ruim 50 procent acculading had, eindigde de iPhone 12 mini steevast ver in het rood. Het zou me niks verbazen dat dit heeft bijgedragen aan de tegenvallende verkoop van de 12 mini. Maar de iPhone 13 (mini) neemt revanche. Apple belooft voor de iPhone 13 mini anderhalf uur extra batterijduur, voor de iPhone 13 maar liefst tweeëneenhalf uur. Na een dag heel veel spelen met de nieuwe Fotostijlen, Filmmodus en (vooral) iOS 15, is de resterende batterijlading van de mini nog 56 procent. Ver verwijderd van de gevreesde grens van 20 procent.

Ons oordeel

De iPhone 13 lijkt extreem veel op de iPhone 12 – maar dat was natuurlijk ook al een uitstekend toestel. De naam ‘iPhone 12s’ was wellicht passender geweest. Apple heeft een toch al goed toestel verder geperfectioneerd, met een sterk verbeterde accu en nieuwe camera-functies: de Filmmodus kan weleens de toekomst zijn. Volgens sommigen had daar ook nog het ProMotion-scherm bij gehoord. De iPhone 13 is een meer dan prima basismodel, en dan is er ook nog een mini met werkelijk alles erop en eraan, maar dan in een formaat dat voor velen beter hanteerbaar is. Heb je een iPhone XS of ouder? Misschien wordt het tijd om te updaten.

De iPhone 13 mini is verkrijgbaar vanaf € 809. Voor de iPhone 13 betaal je € 909. De nieuwe iPhones zijn te koop bij Apple, maar ook bij onder meer Amac.

Pluspunten

  • De camera heeft verbeteringen die Pro-achtig aandoen
  • De accuduur is verbeterd
  • Ook verkrijgbaar in een compact formaat (de mini)

Minpunten

  • Weinig vernieuwingen tegenover de iPhone 12
  • 60 Hz-scherm is tikkeltje ouderwets